Besplatna statistika za vebsajt

Zasigurno, ono što nudi Gugl u okviru dve svoje usluge je i više nego dovoljno za statistiku i analitiku vašeg vebsajta. Google Analytics i Google Webmasters Tools su zasigurno dva najbolja besplatna alata za praćenje i analizu statistike veb sajta.

Međutim, ovo su alati koji su više prilagođeni administratorima vebsajtova nego široj publici, posebno jer nemaju opciju javnog prikaza statistike vebsajta.

Za potrebe javnog prikaza posećenosti vašeg vebsajta ima na desetine besplatnih veb servisa. Iz te gomile izdvajaju se dva StatCounter i Histats.

Pogledajte karakteristike i demo StatCounter-a i karakteristike i demo Histats-a.

Prednost StatCounter-a je u statistici u više kategorija, opciji slanja izveštaja statistike na e-poštu, provere da li je kod postavljen na sajt, instalcijskim upustvom za mnogobrojne blog platforme, veb editore … Velika mana je ograničena statistika po kategorijama, na mom nalogu za jedan sajt pamti i prikazuje statistiku samo za poslednja tri dana.

Prednost Histats-a je u prilagodljivom javnom prikazu kategorija statistike, statistika po kategorija obuhvata pristojno dug period pamćenja, Log Analyzer-u, dizajnerski odlično rešenom prikazu statistike. Mana je nepostojanje slanja izveštaja na e-poštu, mršavo instalacijsko upustvo.

Oba servisa imaju mogućnost da preko jednog naloga pratite statistiku za više sajtova i dozvolite drugima mogućnost pristupa nalogu sa različitim pravima, izvoz statistike, postavljanje brojača poseta na sajt …

Na kraju sam se odlučio za StatCounter.