Čep po čep…

Čep za hendikep

Akcija ČEP ZA HENDIKEP je započeta pre 2,5 godine sa ciljem i porukom da se humanost može ispoljiti bez i jednog dinara. Akcija zapravo ima nekoliko ciljeva: na prvom mestu jeste humanost, povećanje kvaliteta života osoba sa invaliditetom, menjanje svesti o osobama sa invaliditetoma, kao i podizanje kompletne ekološke svesti kod građana, posebno kod dece i omladine.

Akcija podrazumeva prikupljanje svih vrsta PLASTIČNIH čepova (PP) koji se kasnije recikliraju kao tvrda plastika u kompanijama koje se bave tom vrstom reciklaže. Težina jednog čepa je oko 1,2 grama, a u kilogramu sadrži između 450 i 500 čepova. Cena jednog kilograma čepova je između 25 i 27 din. Sredstva od recikliranih čepova se uplaćuju na račun Udruženja i od tih sredstava se obezbeđuju neophodna ortopedska pomagala (lako-aktivnih kolica kao i anti-dekubitalni jastuci).

Sajt: http://cepzahendikep.org
Facebook: https://www.facebook.com/cepzahendikep
Twitter: https://twitter.com/CepZaHendikep

Čepom do osmeha

Akcija “Čepom do osmeha” je nastala na inicijativu diplomirane ekološkinje i predsednice humanitarno ekološke organizacije Čepom do osmeha (Udruženje Čepom do osmeha) Vanje Petković iz Novog Sada. Vanja je tokom svojih studija saznala za primer dobre prakse Slovenije, gde je pokrenuta humanitarna akcija recikliranja čepova sa ciljem prikupljanje sredstava za pomoć deci sa invaliditetom ili sa nekom smetnjom u razvoju u obrazovno školskom procesu.

Sa željom da akciju ovakog značaja i obima pokrene u Srbiji, Vanja zajedno sa svojim saradnicama odlučuje da pokrene akciju „Čepom do osmeha“. Akcija je pokrenuta u decembru 2012. godine, kada su prvo nekolicine ljudi odlučile na ovaj korak i razumele značaj ovakvog pionirskog rada.

Princip projekta je jednostavan, ali pokazalo se i kao efikasan.

Potrebno je prikupiti čvrste plastične čepove, npr. od mleka, jogurta, majoneza,ke;apa, flomastera,lekova koji imaju plastični čep, navlake za medicinske igle, sokova, vode, piva, kečapa, sredstava za kućnu i ličnu higijenu (deterdženti, paste za zube, šamponi,dezodoransi, kreme za ruke, omekšivači, balzami, tečnost za sudove…) Sakupljene količine čepova od plastike se odvoze u reciklažni centar, a prikupljena sredstva se koriste u humanitarne svrhe. Konkretno ova akcija je dala akcenat na decu sa invaliditetom, da im omogućimo lakše funkcionisanje u svakodnevnom životu i obrazovanju. Istovremeno postiže se i ekološki doprinos u očuvanju životne sredine.

Sajt: http://cepomdoosmeha.org.rs
Facebook: https://www.facebook.com/cepomdoosmeha
Twitter: https://twitter.com/cepomdoosmeha
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCyfGRpsxtQ7SzVXOvIQavqA