Debian GNOME

Debian Projekat je udruženje pojedinaca koji su postavili za cilj stvaranje slobodnog operativnog sistema. Operativni sistem koji su stvorili se zove Debian GNU/Linux, ili jednostavno skraćeno, Debian.

Debian je započeo Ian Murdock u avgustu 1993., kao novu distribuciju koja će se raditi otvoreno, u duhu Linux-a i GNU-a. Debian je zamišljen kao nešto što će se stvarati pažljivo i savesno, i održavati i podržavati sa sličnom brižnošću. Počeo je kao mala, usko povezana grupa Free Software hakera, i postupno narastao u veliku, dobro organizovanu zajednicu programera i korisnika.

Budući da su mnogi ljudi pitali, Debian se izgovara kao „DEB-ian“. Dolazi od imena osnivača Debian-a, Ian Murdocka, i njegove supruge, Debre.

Debian GNU/Linux pruža više nego čist operativni sistem, jer dolazi sa više od 29000 paketa, već kompajliranih programa, upakovanih u format za laku instalaciju na vaš računar. Naravno, svi oni su slobodni.

Debian će raditi na gotovo svim desktop računarima, uključujući većinu starijih modela. Svako novo izdanje Debian-a podržava veći broj računarskih arhitektura. Podržan je skoro sav uobičajen hardver.

U Debian-u se uvek aktivno održavaju barem tri izdanja: „stable“, „testing“ i „unstable“.

Stable distribucija sadrži poslednju službeno objavljenu distribuciju Debian-a. Ovo je izdanje Debian-a za korišćenje u poslu, ono čija upotreba se primarno preporučuje.

Testing distribucija sadrži pakete koji još nisu primljeni u stable izdanje, ali su u redu za to (čekaju). Glavna prednost korišćenja ove distribucije je da ona sadrži novije verzije softvera.

Unstable distribucija je poprište aktivnog razvoja Debian-a. Na njoj obično rade programeri i oni koji vole živeti na ivici. Razvojna distribucija se zove Sid.

Sistemski zahtevi

Preporučeni sistemski zahtevi:

  • Procesor: Pentium 4, 1+ GHz.
  • Radna memorija: 512 MB.
  • Slobodan prostor na hard disku: 5 GB.

Programi

Pribor: Archive Managar (File Roller), Calculator, Character Map, Contacts, Desktop Search, Disk Utility, Documants, Files (Nautilus), gEdit Text Editor, Help, Main Menu, Root Terminal, Screenshot, Terminal, Time Tracker, Time Tracking Overview, Tomboy Notes.

Igre: Logic Games (Five or More, Four in a Row, Klotski, Lights Off, Mines, Sudoku, Swell Foop, Tetravex), AisleRiot Solitaire, Chess, Free Cell Solitaire, Lagno, Mahjongg, Nibbles, Quadrapassel. Robots, Tali.

Grafika: Document Viewer (Evince), GNU Image Manipulation Program (GIMP), Image Viewer (Eye of GNOME), Inkscape Vector Graphics Editor, LibreOffice Draw, Shotwell Photo Manager, Simple Scan.

Internet: Desktop Sharing, Email Settings (Evolution), Empathy Internet Messaging, Iceweasel Browser, Remote Desktop Viewer (Vinagre), Transmission BitTorrent Client.

Kancelarija: Dictionary, Document Viewer (Evince), Evolution Mail and Calendar, LibreOffice (Base, Calc, Draw, Impress i Writer).

Multimedija: Brasero Disc Burner, Cheese Webcam Booth, Movie Player (Totem), Rhythmbox Music Player, Sound Juicer Audio CD Extractor, Sound Recorder.

Sistemski alati/Podešavanja: Veliki broj programa za upravljanje, podešavanje, ažuriranje, nadgledanje sistema i programa, instaliranje programa, upravljanje periferijama, pretragu fajlova i foldera…

Izgled

Više galerija sa snimcima ekrana možete naći na vebsajtu Linux screenshots.

Preuzimanje

Debian GNOME je dostupan besplatno za preuzimanje preko Debian vebsajta (alternativni link).

Debian Srbija

Debian Srbija je blog posvećen Debian-u. Na blogu se nalazi dosta korisnih informacija, tutorijala, vesti… o Debian-u i uopšte o GNU/Linux-u.
http://www.debian-srbija.iz.rs

Linkovi