Десет начина да допринесете пројектима отвореног кода без писања кода

Који су начини на које можемо помоћи заједници отвореног кода без доприноса у писању кода?

Недавни коментар на чланак на Opensource.com о каријери у свету отвореног кода је нешто типа: желим да допринесем развоју отвореног кода али нисам програмер. Заправо, доприноси у писању кода су веома корисни и добродошли за већину пројеката отвореног кода, али постоји и много других начина да се допринесе.

Прво, постоје две ствари о пројектима отвореног кода које треба да запамтите:

 1. Отворени код није само у вези дељења у смислу „бацања кода преко зида другима“; већ је такође у вези узвраћања давањем доприноса. Када је почела моја каријера у свету отвореног кода, имао сам користи од софтвера као што је INN. Тада је за мене постало природно да дам своје измене и допуне назад.
 2. Отворени код је у заслузи. Када почнете да радите на пројекту први пут и нико не зна ко сте, важно је да комуницирате. Почните са оним шта вам је потребно за почетак или да вас упуте у проблем. У супротном, вероватно ћете бити игнорисани. Ако сте допринели пројекту раније, велика је вероватноћа да ћете добити да ново унапређење буде оставрено, јер постоји поверење из заједнице да вам дају већа права и дозволе за приступ коду и документацији на викиу.

Када почнете да помажете пројекат отвореног кода и уђете у заједницу која је изграђена око њега, ви сте на почетку пута који расте од тачке где сте „напољу“ до тачке где сте „унутра“. Ово је типично за било коју заједницу, а посебно функционално у заједници отвореног кода. Запамтите ово када почнете да комуникацирате; ако не добијете реакцију током првог контакта, не будите разочарани. Наставите да доприносите, делите, и настојте да учтиво комуницирате, и успет ћете.

10 начина да се допринесе заједници отвореног кода

(без доприноса у писању кода)

 1. Поднесите извештај о томе шта вам се свидело, а шта не. Укључите и извештаје о грешкама, и будите спремни за једноставну комуникацију са особом задуженом за пројекат. Добро је чути од корисника, између осталог, како им је пројекат помогао и сазнати детаље о њиховим поставкама.
 2. Направите захтеве за унапређењима која уједно објашњавају ваш поглед на пројекат. Опишите зашто сматрате да је то корисно и какву би корист други могли да имају од тога. Без доприноса у коду мало је теже да се та унапређења остваре. Али, ако можете да објасните зашто је то корисно и како други могу да имају користи од тога, често ћете сазнати да и други имају сличне предлоге и на крају ће се, можда, наћи неко да унапређења спроведе у дело.
 3. Тестирајте код док се развија. Без обзира на то колико су аутоматизовани тестови на месту, реалност је да се пројекат извршава у комбинацији хардвера и софтвера, као и у другим околностима које нису тестиране од стране пројектног тима (који ,у ствари, не може све да тестира). Дакле, преузмите дневно или недељно издање, инталирајте га, и дајте повратну информацију која је веома корисна и добродошла. За пројекат на коме радим, мењали смо неке графиконе и имали смо једног члана заједнице који нам је, скоро свакодневно, слао повратне информације о свом искуству са најсвежијим издањима, што је довело до великог броја исправки и побољшања.
 4. Пишите документацију. Многи сарадници на пројекту су добри програмери али не и писци (документације). Поједина документација је једва читљива и постоји потреба за кориговањем граматике, правописа и исправкама у конструкцији реченица. Ово помаже укупну реализацију и напредовање пројекта. У другим случајевима, документација описује техничке детаље, али нема икаквих информација за почетнике. Плус, искуства људи ван заједнице, оних који су око нас, и искуства из праксе треба да буду записана и укључена. Ако често наилазите на исто питање на које се одговора изнова и изнова, можда ћете бити у могућности да напишете или допуните секцију са Често постављаним питањима (FAQ), тако да одговори буду на располагању за каснију употребу.
 5. Преводите кориснички интерфејс и документацију. Иако многи корисници разумеју енглески доста добро,  истина је да многи воле да имају документацију која је написана на њиховом матерњем језику. Након писања прве књиге на немачком о JBoss Application Server-у  био сам контактиран од стране људи који су ми рекли да су већ прочитали сву расположиву документацију на енглеском језику, али да ипак имају користи и од књиге на матерњем језику, јер су могли боље да се сконцентришу на технички садржај без ометања које им је доносило читање на страном језику.
 6. Одговорите на питања корисника на форумима и дописним листама. Можете бити изненађени да знате више него што сте мислили да знате. Корисник на другом крају биће веома захвалан за вашу помоћ. Такође, када покушате да одговорите на питање, онда ћете и ви сами боље разумети пројекат. То ће вам помоћи да пишете боље извештаје о грешкама, захтеве за унапређењима и документацију. Награда за помоћ за одговоре на питања је да корисници који брже одговоре су привлачнији за пројекат и имају много веће шансе да остану и доприносе, а други чланови пројекта могу да проводе више времена пишући код. Они обоје раде на јачању пројекта у целини.
 7. Помогните у дизајнирању корисничког интерфејса, логоа и сајта. Многи програмери су склони да направе веома техничке корисничке интерфејсе који не привлаче изгледом и не могу да привуку нове кориснике. Добри и само-описујући интерфејс сам по себи не даје нову или додатну функционалност, али може у великој мери побољшати корисничко искуство. Исто се односи и на сајт и било које логое. Побољшање визуелног изгледа пројекта може у великој мери да допринесе смањењу притиска на подршку и истовремено може привући нове кориснике.
 8. Промовишите пројекат говорећи о њему у вашој локалној групи корисника, пишући блог пост, и/или ширећи ажурирања путем друштвених медија, ако их користите. Иако мислите да су остали морали чути о пројекту, немојте претпостављати. Слушати неког да говори о својим личним искуствима са пројектом је много значајније и укључује друге на различите начине (наспрам прегледа сајта пројекта и/или изворног кода).
 9. Обезбедите хардвер уколико постоји потреба за изградњу наменских или тест сервера. Можете да обезбедите програмерима приступ хардверу у дата центру директно или индиректно покрећући континуирану интеграцију или самосталним тестирањем а потом обезбедити повратак резултата пројекту.
 10. Захвалите заједници за њихов рад и доприносе разлогу због кога радите и циљeвима којима тежите.

Ови начини да се помогне пројекту отвореног кода без писања кода су одличан начин за почетак. Ако имате још неке начине, молимо вас да их поделите у коментарима.

*

Уз дозволу превод и обрада текста:
10 ways to contribute to an open source project without writing code (by Heiko W. Rupp)
Лиценца под којом је текст:
Attribution-ShareAlike 3.0 Unported