Десет савета за промоцију Убунтуа

Даћу вам неке савете који ће вам помоћи у промоцији Убунтуа. То ће бити нешто што сам научио на тежи начин: покушам, не успем, поново размислим, а затим поново покушам.

Савет #1: Користите Убунту сваки дан

Нека Убунту буде ваш једини оперативни систем и користите га. Уосталом, ако га ви не користите зашто би га неко други користио?

Као што је једном рекао Махатма Ганди: „Ти мораш бити промена коју желиш видети у свету.“

Савет #2: Немојте претпоставити да су људи чули за Убунту

Наступајте као да представљате нешто за шта не знају. Представите Убунту једноставно као Убунту, прескочите причу о хакерским системима, прескочите и држање часова из информатике. Већину људи не занима и неће вас саслушати ако покушате да их импресионирате жаргоном или им дајете лекције из историје рачунара.

Савет #3: Изговарајте „Ubuntu“ правилно

Изговара се на енглеском “Oo-boon-too”. Ово можда звучи као нешто безначајно или ситничаво, али молим вас знајте да када погрешно изговорите реч ваш кредибилитет може бити доведен у питање. Брза Гугл претрага за правилним изговором речи „Ubuntu“ и неколико минута вежбања је све што вам је потребно.

Савет #4: Мудро изаберите циљну групу

Немојте претпоставити да је свако спреман за Убунту. Неки нису. Пошто имате ограничене ресурсе и време, пре него што кренете у акцију, покушајте да утврдите да ли је особа генерално отворена за нове идеје и начине размишљања. Поставите им нека пробна питања (без спомињања речи Убунту) која ће вам помоћи да разумете њихову отвореност и спремност на промене. Ако се чини да су отворени за нове предлоге, пробајте. Ако не, идемо даље. Вратићемо се на њих касније.

Савет #5: Немојте бити солиста

Једна особа не чини Убунту заједницу. Сви кориници Убунтуа у вашој средини заједно имају много веће, богатије знање о Убунтуу од вас самих.

Дакле, ако сте нашли људе за које мислите да су спремни за Убунту подстичите их да се укључе у локалну Убунту заједницу, нек то буде њихов први корак. Помозите им да упознају људе у вашој средини који такође користе Убунту.

Заиста не постоји замена за лични контакт унутар Убунту заједнице и особа коју сте увели у заједницу ће бити богатија у знању захваљујући вама.

… А ви ћете моћи да посветите више времена на проналажењу нових корисника уместо инсталирања Убунтуа или решавања техничких проблема!

Савет #6: Не упоређујте

Немојте упоређивати Убунту са другим оперативним системима, били они слободни или не. Када то радите, одвлачите пажњу људи од ваше поруке и усмеравате је према конкуренту (чак и ако је пријатељски). Такође, формулишите Убунту у њиховом контексту, што је обично „само софтвер“.

Не наводите имена конкурената. Упутите их на њихове производе само ако вас конкретно питају и само у општем смислу. И ако се то деси, потрудите се да разговор вратите на Убунту.

Ако ово успете, моћи ћете да посветите више времена на ширењу ентузијазма о Убунтуу него да поново претресате кошмарна искуства са другим системима …

Савет #7: Добро упознајте Убунту

Научите што више о Убунтуу и постаните вични томе. Научите како се сви делови корисничког интерфејса званично зову. Научите шта Убунту чини јединственим. Који су његови „крунски драгуљи?“ Потражите занимљиве делове који Убунту разликују од других система и изучите их уздуж и попреко.

Овај део је важан: Ако вас питају нешто конкретно о Убунтуу, а ви не знате одговор, реците тако. Још боље, упутите их на Убунту заједницу, по могућству ону у вашем окружењу. Неко тамо ће знати одговор. Не измишљајте одговоре.

Ако ово успете, моћи ћете да разговарате са поверењем и ваш ентузијазам за Убунту ће се ширити.

Савет #8: Причајте интересантне приче

Људи ће ценити добру причу о вашем личном путу. Како сте први пут открили Убунту? Шта је на вас оставило највећи утисак? Када сте донели одлуку да се никада више не вратите назад? Како сте се осећали када сте први пут срели Марка Шатлворта? Шта вам се прво свидело на Убунтуовом самиту програмера? Причајте о свим великим људима које сте упознали захваљујучи учешћу у овом пројекту. Причајте о томе како помажете да се свет промени набоље.

Покажите вашу страст.

Ако ово успете, ширићете вашу страст за Убунтуом. Страст је заразна!

Савет #9: Прикажите добре демонстрације

Увек будите спремни да прикажете кратак али занимљив демо.

Имајте добар, чист, радни систем са најновијом верзијом Убунтуа. У идеалном случају, направите засебног корисника на систему под називом „демо“ или нешто слично (без админ привилегија), тако да не излажете личне датотеке или специфичну конфигурацију и поставке које ће збунити циљану публику.

Охрабрите их да сами испробају, да се играју са системом. Реците им да не могу да га сруше. Нека истражују.

Ако ово успете, људи ће видети магију у себи.

Савет #10: Одуприте се онима који се одупиру променама

Убунту је пројекат који се трансформише великом брзином. У технолошким круговима ово се назива „disruption“*. (Знајте да Убунту превазилази границе технологије и протеже се на друштво.) Са било којим значајним сличним пројектом (disruptive project*) долазе и људи који желе да задрже статус кво, а самим тим они не желе да се Убунту шири.

Могло би се рећи „они воле свој свет баш онаквим какав јесте.“ И веровали или не, чак и у оквиру самог Убунту пројекта понекад може да буде отпора према променама. Да ли сте наишли на оне који се одупиру променама (оне који вас саплићу)? Како сте се тада осећали?

Да ли имате неку спроводљиву идеју која ће помоћи ширењу Убунтуа? Не обазирите се на дежурне хејтере. Одуприте се онима који се одупиру променама (онима који вас саплићу) и урадите то!

*

Уз дозволу аутора превод и прилагођавање текста Ten Tips for Ubuntu Evangelists (and Advocates) са Amplify the Signal, личног блога Randall Ross-а.
Савет #3 и није толико битан за наше говорно подручје. 😉
* Појешњење термина Disruptive technology.