Довиђења WindowsXP! Време ја за GNU/Linux!

Покушаћу кроз путовање блогом да вас уверим/уведем у причу о преласку на GNU/Linux. 😉

Да, 8. април 2014. је битан датум за WindowsXP кориснике и GNU/Linux заједницу. На тај дан Microsoft укида подршку за WindowsXP оперативни систем, што значи да нема више сигурносних закрпа за систем, а постепено ће и остали произвођачи софтвера укинути подршку. У складу са тим корисници WindowsXP-а треба да направе избор: Шта и како даље? Нуди се неколико опција, међу којима и прелазак на Linux, што разматра око 11% корисника WinowsXP-a.

Зашто изабрати GNU/Linux?

Како каже мој пријатељ: Линукс је најбоља ствар која ми се догодила у информатичком свету. И не могу, а да то и лично не потврдим: Зашто GNU/Linux?

Прелазак на GNU/Linux

Како прећи на GNU/Linux? Видећете није компликовано колико се можда у први мах чини. Највећи напор јесте у мењању стечених навика и прилагођавању новој философији рада, размишљања. Како је изгледао мој прелазак на GNU/Linux можете прочитати овде.

Избор дистрибуције

Пронаћи адекватну замену за WindowsXP тј. Коју GNU/Linux дистрибуцију одабрати? је дефинитивно најзанимљивија тема за бившег WindowsXP корисника. Можда вам, у проналажењу одговора, помогну текстови који се налазе иза ових линкова, као и одговор на питање: Које GNU/Linux дистрибуције препоручујем?.

Наменске дистрибуције

Постоје наменске дистибуције које се могу подвести под GNU/Linux за старије рачунаре, GNU/Linux за едукативне сврхе, GNU/Linux за децу

Домаће дистрибуције

Недавно су се појавиле домаће дистрибуције Сербиан ГНУ/Линукс, Сербиан ГНУ/Линукс за старије рачунаре, Toolx GNU/Linux и TriOS GNU/Linux. Сербиан је преведен на српски, док је тим који стоји иза TriOS најавио локализацију дистрибуције.

Ubuntu

Увелико је актуелан пројекат StartUbuntu који је инспирисан овом темом. У ту сврху је креиран StartUbuntu Xubuntu flyer на српском. Главни циљ овог пројекта је да мотивише кориснике WindowsXP-а да пређу на Ubuntu или неки од његових деривата.

Ако се одлучите да пређете на Ubuntu ту је Убунтуова Локална Заједница за Србију. Корисницима Ubuntu-а било би корисно да прочитају чланак Fix Ubuntu. Такође, ту је књига Сигурни кораци малог пингвина, а на овом блогу имате доста информација о Ubuntu-у.

Linux Mint

Ако се одлучите за Linux Mint ту вам је Linux Mint корисничко упуство.

Lubuntu

Можда најадекватнија замена за WindowsXP-а. Ако желите да се информишете о Lubuntu-у ту је сајт Lubuntu Србија.

Литература за учење

За све који се интересују за GNU/Linux и слободан софтвер препоручујем да читају ЛиБРЕ! часопис. Такође, постоји доста GNU/Linux туторијала у електронском формату, а у књижарама се могу купити GNU/Linux књиге.

Шта су други рекли на ову тему

Ако сте изабрали GNU/Linux

Добродошли у свет ГНУ/Линукса, у свет слободног софтвера! Уживајте!

Донирање рачунара

На крају, ако сте изабрали да стари рачунар замените новим и планирате да баците стари рачунар: Немојте га бацити! Донирајте рачунар!.