Епизода: Кућице за птице

kucica-za-ptice

У временском периоду од септембра 2021. – фебруара 2023. (укупно 10 радних месеци) направили смо 131. кућицу за птице, и то: 3 за кукумавке, 16 за веће птице, 27 за модровране и 85 за мање птице. Више не можемо испратити где су све кућице слетеле, по читавој Војводини, Београду и околини (Ловћенац, Фекетић, Мали Иђош, Бачка Топола, Врбас, Бачко Добро Поље, Фрушка Гора, Нови Сад, Инђија, Кикинда, Београд и шира околина, Ратково, Аранђеловац…).

Набавили смо половне даске и удахнули им нов живот. Требало је и додатних улагања, времена, енергије… Како би имали неку оквирну вредност пројекта: Вредност једне кућице, рачунајући само материјал потребан за њену израду, је око 900 дин. Да се сад оде у продавницу и купи све што је потребно за израду једне кућице толико би отприлике коштало. Мада, може и скупље и јефтиније, зависи од продавнице, врсте дрвета, количине материјала… Кад се томе дода време, рад, енергија, алат, превоз… дође се до пуне вредности кућице, по слободној процени око 1.500 / 2.000 дин. Наравно, без улагања нема ни промене, опоравка, развоја… „Без љубави нема ни жртве. Без жртве нема ни победе. Ничег великог не бива без жртве.“

Кућице за птице су значајна мера за очување биодиверзитета. У Србији се у дупљама старих стабала гнезди више од 40 врста птица. Услед вековног смањивања површина под шумама, ове врсте губе станишта. Тако да је све мање места за гнежђење птица дупљашица. Кућице су одлична замена за природне дупље у дрвету и део су мера заштите и стварају погодније услове за очување и развој птица дупљашица. Осим што их користе за гнежђење, током зиме један број птица користи их и као склоништа.

Значај птица је велики. Птице у дворишту су део локалног екосистема, и као такве на више начина могу позитивно утицати на животну средину. Због своје улоге у ланцу исхране, већина птица које живе у нашим крајевима корисне су пољопривреди и шумарству. Одређене врсте птица које се хране семенкама изузетно су корисне за природно сузбијање корова. Врсте птица које се хране инсектима могу прочистити двориште од великог броја комараца, мува, биљних ваши, крпеља, пужева и других нежељених гостију. Велику улогу у очувању наше животне средине, а нарочито наших пољопривредних газдинстава имају птице грабљивице попут сова, соколова, мишара и еја. Ове птице током целе године лове глодаре који често могу нанети велику штету усевима. Корист од птица је очигледна, јер се заједничким деловањем човека и птица смањује употреба пестицида, загађивање тла, воде и ваздуха, чува се околина и природна станишта и подстичу природни механизми регулације.

И тако… Наш мали допринос очувању птица… Већину кућица смо поклонили институцијама, удружењима, у хуманитарне сврхе…
Поклонили смо и близу 40 брошура Кућице, хранилице и појилице за птице.