Fix Ubuntu

Fix Ubuntu je naziv veoma jednostavnog sajta na kome ćete naći upustvo kako da isključite, za mnoge, spornu on-line/udaljenu pretragu iz Dash-a gde se termini pretrage (usput i još neki podaci) šalju Canonical-u, a on dalje prosleđuje trećim licima tj. kompanijama itd. itd., oko koje se digla velika prašina. Autor sajta je Micah Lee.

Da bi vam bilo jasnije o čemu se radi i šta neki misle na ovu temu pročitajte:

Pretragom interneta naći ćete još mnogo tekstova i rasprava pro et contra na ovu temu.

Ovakva mogućnost pretrage je dostupna od izdanja 12.10. i sastavni je deo svake naredne verzije Ubuntu-a. U izdanjima 12.10, 13.04, 13.10 i 14.04 pretraga je podrazumevano uključena, a od izdanja 14.10 biće podrazumevano isključena.

Pored velikih pritisaka sa raznih strana Canonical je ostao u svojoj nameri. Ideja oko pretrage i nije toliko loša, mnogim korisnicima će i koristiti, ali međutim ipak ostaje zabrinutost za narušavanje privatnosti korisnika.

Canonical ne želi da ukine/ukloni spornu pretragu, ne želi ni da je učini podrazumevano isključenom već ulaže dosta napora u njeno dalje razvijanje, proširivanje novim opcijama i usavršavanje. Ipak, postoji opcija u sistemskim podešavanjima u Panelu za kontrolu privatnosi (Privacy control panel) za isključivanje on-line pretrage.

Ubuntu 12.04 je LTS izdanje za koji podrška ističe aprila 2017. Ubuntu 12.04 LTS nema ovakvu ugrađenu opciju za pretragu iz Dash-a. Zato ako koristite Ubuntu 12.04 LTS nećete imati potrebu za Fix Ubuntu sajtom. Takođe sajt Fix Ubuntu vam neće biti potreban ako želite da koristite ovakav način pretrage s tim što ćete morati da pređete na neko novije izdanje Ubuntu-a gde takva pretraga i postoji, a to se odnosi na Ubuntu 12.10 i sva dalja izdanja.

Ako želite da koristite najnovija izdanja, a niste zadovoljni opcijom isključivanja on-line pretrage u sistemskim podešavanjima Ubuntu-a onda je Fix Ubuntu pravi sajt za vas.

Neki bi rekli: Zašto bih uopšte koristio Ubuntu kad ima drugih distroa? Može i tako, npr. preći na neki od Ubuntu-ovih derivata, Lubuntu. Ipak, ostaje činjenica da je Ubuntu dobar operativni sistem, prilagođen početnicima i posebno značajan jer su mnoge popularne distribucije zasnovane upravo na njemu. Takođe, ima jako dobru podršku u vidu Foruma Ubuntu-ove zajednice u Srbiji. Što je itekako značajno za sve korisnike, a posebno za početnike.

*

Već neko vreme ne koristim Ubuntu (koristio sam Ubuntu 12.04), trenutno sam na Lubuntu-u (LXLE), ali pišem ovaj članak jer mislim da sam ostao dužan za ovaj članak posetiocima, čitaocima bloga kao i svima koje sam motivisao da pređu na GNU/Linux, na Ubuntu.

A o tome zašto trenutno ne koristim Ubuntu već Lubuntu (LXLE) nekom drugom prilikom, ali odmah da vam kažem da nije zbog gore pomenute pretrage. 🙂 A dotle, možda izvučete zaključak čitajući ovaj blogu ili/i Lubuntu Srbija i Lovćenac LUG sajt. 😉

Nije testirano. Verujemo autoru na reč. 🙂