GNOME

GNOME је окружење радне површи које је у потпуности слободно/бесплатно.

GNOME је развијен од стране GNOME Пројекта. GNOME Пројекат је међународна тежња да се направи једноставна рачунарска платформа коју би користили програмери слободног софтвера. GNOME је службено окружење радне површи пројекта GNU, а назив је скраћеница од GNU Network Object Model Environment.

Према службеној веб страници, GNOME Пројекат нуди две ствари: GNOME окружење радне површи, једноставно и привлачно корисницима и GNOME програмерски тим који је задужен за развијање самог GNOME окружења и креирање апликација. GNOME Пројекат нарочито истиче једноставност, корисност и ствари које „само раде“. Други циљеви пројекта су:

  • Независност – GNOME Пројекат предводи непрофитна GNOME фондација. Управни одбор је демократски изабран, а техничке одлуке доносе инжењери. Подршка долази од стране многобројиних организација; свој допринос дали су запослени из преко стотину компанија од почетка пројекта.
  • Слобода – Полазећи од гледишта да софтвер треба да буде отворен, развојна инфраструктура и канали комуникације GNOME Пројекта су јавни, код се може бесплатно преузети, модификовати и делити. Сви сардници GNOME Пројекта имају иста права.
  • Повезаност – GNOME Пројекат је важан део екосистема Слободног софтвера. У сарадњи са другим бесплатним пројектима ради се на креирању квалитетних решења која обухватају цео софтверски пакет.
  • Људи – GNOME је преведен на многе језике (међу којима је и српски језик), а долази са уграђеним функцијама приступачности. То значи да га може користити било ко, без обзира на језик којим говори или на сопствене физичке способности.

GNOME Пројекат су започели Miguel de Icaza и Federico Mena Quintero у августу 1997. Њихов циљ је био да направе слободно (као у слободи) окружење радне површи. Од тада, GNOME је израстао у изузетно успешно предузеће. GNOME користе милиони људи широм света. Једно је од најпопуларнијих окружења радне површи на GNU/Linux и UNIX-оликим оперативним системима. GNOME-ов софтвер се користи у великом броју успешних, великих предузећа и јавних установа.

GNOME заједница се састоји од стотина сарадника из целог света, од којих су многи волонтери. Заједница је подржана од GNOME Фондације, независне непрофитне организација која пружа финансијску, организациону и правну помоћ. Фондација је демократска институција којом управљају њени чланови, који су сви активни GNOME сарадници. GNOME и његова Фондације раде на промоцији софтверских слобода кроз стварање иновативних, приступачних и лепих корисничких искустава.

Неке од дистрибуција које долазе са GNOME окружењем радне површи:

Линкови

[извор], [извор], [извор], [извор]