Ivan Blagojević – blog

Smisliti ime za blog teže je nego što se iz početka misli. Sve je lako dok se ne dođe do tačke kada trebe upisati ime adrese i potvrditi kupovinu. To je izgleda zgodan trenutak da ti mozak kaže “E, imam neka posla izvini…” i okrene se i ode. No, kako god, moje blog nosi i moje ime pa ako nekada uspešno zaživi VI imaću dvojnika na internetu.

Nisam od onih koji pišu duge članke, raščlanjujući svoje ideje na sve šrafove i sitne misli. Naravno, ne kritikujem takav način pisanja, već sam pronašao da ja nisam dorastao toj vrsti privlačenja pažnje na duže staze. Više volim kraće članke sa ugrađenim idejama ne više od tri i ne manje od jedne.

Zašto na engleskom jeziku?

Bolje biti loš na stranom jeziku nego na maternjem. Mada, iskren da budem i blago me zamara ovo naše selo ovde oko nas. Retko ko danas poštuje tuđu ideju kao originalnu tvorevinu unikatnog uma svakoga od nas. Da su mnoge važne ličnosti menjale sebe na svaku kritiku držeći se kolotečine danas vi ne bi ni čitali ovaj članak na tabli zvanoj monitor. Ti što sada misliš da ja sebe iz ovog što sam napisao smatram važnom ličnošću znaj da grešiš i da se ja zadovoljavam ulogom osrednjeg blogera koji ima svoju svrhu u mernom sistemu ocenjivanja boljih od mene. Jer znaš već kako to ide, da nema dobrih ne bi bilo ni loših i da nema osrednjih ne bi bilo ni jednih ni drugih. Da, opet dođosmo do toga da sam bitan (verovatno sam sebi) i pridika koje mi i žena inače stalno upućuje. Da znam i sam bih vam odgovorio po pitanju ove moje mane, ali evo još jednog trenutka kada mozak kaže “E, imam neka posla, izvini…”

Slobodan softver i svakodnevne prilike

Da nije slobodnog softvera, GNUa i Linuksa ne bih znao o čemu bih pisao. Nisam neki avanturista a i zubaru baš ne idem dovoljno često da bih mogao da pravim serije tekstova o tome ili pišem o novitetima u tehnikama burgijanja vilice. Poneki doživljaj iz života, sa odmora, pribeleženo upustvo da ga i sam ne zaboravim i osvrt na slobodan svet softvera i svakodnevnu inpspiraciju je sadržaj koji koji možete naći na mom veb zapisu. Pored toga počeo sam i sa savetima koji su proistekli iz mog dosadašnjeg veb iskustva i putevima koji vode do “skidanja mraka” sa inspiracije i ovladavanja istom.

Kopirajting i korišćenje onoga što pišem

I sam sam tek pronašao da mi u dnu stranice piše da su prava zadržana od moje malenkosti. Razumećete da je to greška usled nedostavka vremena i nećete mi baš puno zameriti, evo obećavam da ću prepraviti čim se opet dohvatim svojeg zapisa. Tekstove i ono što nađete na blogu ne pišem da bih zadržao za sebe, očigledno zar ne kada već daješ ljudima da vide, ali ipak mnogi to misle kada pišu svoje tekstove. Ako će vam bilo koji materijal sa mog bloga dati priliku da uspete, obogatite se ili pronađete nirvanu.. samo napred, slobodno prekopirajte i potpišite u dnu, neću vam zameriti.

Ovo je prvi put da pišem tekst za drugi blog pa mi ne zameriti ako nisam strogo u već opšte poželjnim šablonima i štampanim formama. Iskoristio sam pravo da ja budem ja, čak i na tuđim stranicama, zahvaljujući Željku svakako. Isto preporučujem i vama. Živi bili!

*

Tekst napisao: Ivan Blagojević

*

Adresa Ivanovog bloga http://ivanblagojevic.com