Koju Linux distribuciju odabrati?

Kada sam počinjao sa Linux-om trebalo se odlučiti za jednu distribuciju. Odluka je pala na Ubuntu. Zašto? Ubuntu je dobar operativni sistem koji je lak za korišćenje. Postoji veliki broj foruma, sajtova, blogova, dokumentacije na engleskom jeziku. Engleski mi nije jača strana, ali se ipak solidno snalazim. Nisam imao tehničkih ograničenja. U Srbiji Ubuntu ima veliku zajednicu i odličan forum tj. odličnu podršku za korisnike. Pisao sam o tome i u članku: Zašto GNU/Linux? Zašto Ubuntu?

Kasnije sam odlučio da pređem na Debian sa Xfce okruženjem radne površi. Međutim to se nije desilo.

Kada sam se odlučio da radim na promovisanju Linux-a (prvenstveno u lokalu) prirodno je bilo da to radim preko distribucije koju koristim, a to je Ubuntu. Kada zađete u narod vidite da se ljudi ne snalaze najbolje sa Unity-jem, da u velikoj većini slučajeva imaju starije računare, da su naviknuti na Windows-ov Start meni, kada vidite koje poslove obavljaju na računaru… Sad je trebalo u skladu sa svim nabrojanim odlučiti se za jednu distribuciju. To nije više mogao biti Ubuntu, ali želeo sam da i dalje ostanem na toj grani prvenstveno zbog snažne zajednice i odličnog foruma. Razmišljao sam, testirao veliki broj distribucija sa različitim okruženjima radne površi, menadžerima prozora… Konačno, odluka je pala na Lubuntu. Tako sam prešao sa Ubuntu-a na Lubuntu.

Lubuntu je distribucija koju trenutno najviše promovišem i preporučujem. Uz Lubuntu, a u skladu sa svime gore navedenim, preporučujem još dve distribucije Linux Mint i Puppy Linux kao što sam objasnio u članku: Koje Linux distribucije preporučujem?

Ovo je moja priča. Kako će se dalje razvijati ne znam, videćemo. Vaša može biti slična ili potpuno drugačija.