Kubuntu letak

Kubuntu

Kubuntu je zvanični derivat distribucije Ubuntu koji koristi KDEovo grafičko okruženje, a čijim razvojem upravlja zajednica. Jednostavan za korišćenje, osmišljen je da olakša prelazak korisnika sa drugih operativnih sistema, omogućujući sličan raspored radne površine. KDEova površ Plazme poseduje prilagodljivost vidžeta koja dozvoljava korisnicima da razvijaju i dodaju funkcije sa drugih operativnih sistema ili pak sprovedu svoje ideje.

Obzirom da Kubuntu i Ubuntu koriste istu osnovu, moguće je programe jedne varijante pokrenuti na drugoj, i obrnuto. Ali to nije sve: možete imati na Kubuntu i GNOM i KDE grafička okruženja istovremeno.

U pitanju je sveobuhvatan operativni sistem uz kog se dostavljaju programi koji omogućavaju rad u svim sferama, i nude najbolje što slobodan softver u ovom trenutku može da ponudi. Kubuntu teži da korišćenjem jedino slobodnog softvera prosečnom korisniku obezbedi istovremeno ažuran i stabilan operativni sistem. Kubuntu-ovi programi su slobodni i otvorenog koda, tako da ih možete deliti kome želite i koliko želite. Kubuntu sa podrazumevanim softverom će zadovoljiti sve koji koriste kancelarijske aplikacije, pristupaju internetu, vole da pogledaju neki film i da slušaju muziku, te da se ponekad poigraju. Sve to Kubuntu radi savršeno, pouzdano i bez zastoja. Kubuntu dolazi sa punom podrškom i raznoraznim servisima dostupnim širom sveta.

Prvo izdanje Kubuntu-a je ugledalo svetlost dana 08. aprila 2005. godine. Kubuntu prati isti sistem imenovanja kao i Ubuntu, i svako izdanje ima kodno ime, broj verzije baziran na godini i mesecu izdanja. Kubuntu se aktivno razvija i nova, unapređena izdanja se pojavljuju redovno na svakih šest meseci, koje korisnicima donose poslednje verzije KDEove površi Plazme i pratećeg KDEovog softvera. Igre, grafički alati, razne aplikacije za internet, programi za multimediju, kao i kompletan kancelarijski paket su samo deo od velike baze softvera koju vam ova distribucija stavlja na raspolaganje. Možete ga isprobati (i koristiti) i bez instalacije na hard disk, a možete ga i instalirati uporedo sa postojećim operativnim sistemima koje imate na računaru.

Kubuntu je dostupan besplatno za preuzimanje preko interneta. Kubuntu je dostupan u desktop, server i živoj (Live) varijanti, za 32-bitne i 64-bitne arhitekture.

Kubuntu je slobodan, besplatan i legalan za upotrebu i deljenje, kako kod kuće, tako i na poslu. Uvek je bio i uvek će biti. Od sistema do sigurnosnih nadogradnji, skladišta i softvera.

U Srbiji postoji lokalna Ubuntu-ova zajednica. Ubuntu-ova LoZa (skraćenica od Lokalna Zajednica) za Srbiju je zvanični Ubuntu-ov lokalni tim za Srbiju. Ubuntu LoCo predstavlja zvanični projekat organizovanja korisnika i ljubitelja ove distribucije širom sveta u lokalne zajednice. Ciljevi Lokalnih Zajednica jesu promocija Ubuntu-a, pružanje pomoći zainteresovanim korisnicima i organizovanje akcija i projekata vezanih za popularizaciju ove distribucije. Ukoliko želite da se priključite ili pomognete rad tima na bilo koji način, kontaktirajte Ubuntu-ovu Lokalnu Zajednicu za Srbiju na ubuntu-rs.org, wiki.ubuntu-rs.org, ubuntu-rs.org/irc-kanal.

Izvori:
ubuntu-rs.org/kubuntu
sr.wikipedia.org/sr/Kubuntu
zeljko.popivoda.com/ubuntu-letak

decembar 2011. v1.1

Preuzmi Kubuntu letak.