LiBRE!: Dan slobode softvera u Lovćencu

Tekst iz LiBRE! časopisa broj 17 o Danu slobode softvera u Lovćencu.

Autori: Željko Popivoda i Zlatan Vasović

Dan slobode softvera (engl. Software Freedom Day – SFD) je godišnja proslava slobodnog softvera. Obeležava se svake treće subote u septembru. Osmišljen je da putem različitih manifestacija širom sveta upozna javnost sa slobodnim softverom.

Ove godine, Dan slobode softvera u Srbiji obeležen je u Lovćencu i Čačku. Osvrnućemo se malo detaljnije na ove događaje.

Prezentacija je u Lovćencu održana u Domu kulture, u periodu od 12 do 16 časova.

Posetioci su mogli da saznaju osnovne informacije o slobodnom softveru, da dobiju na poklon medij sa nekom od popularnih Linux distribucija, nalepnice i sl., i da vide i isprobaju kako to Linux izgleda i radi na vremešnim računarima.

Svi računari, na kojima su instalirane odgovarajuće Linux distribucije, su sastavljeni od delova koji su donirali pojedinci i institucije. Deo promotivnog materijala koji je deljen posetiocima je takođe doniran. Koristimo priliku da se zahvalimo svima na donacijama!

Imajući u vidu lošu materijalnu situaciju u kojoj se nalaze mnogi stanovnici Lovćenca, a sa druge strane znajući da postoje ljudi koji su voljni da višak hardvera koji poseduju poklone drugom, želeli smo da pokažemo kako se može od ničega napraviti nešto. Kada smo krenuli u pripreme za Dan slobode softvera nismo imali nijedan računar, a danas nam fali nekoliko delova kako bismo kompletirali skoro deset računara; i sve to smo uspeli da uradimo za 0 dinara. Računari su različitih performansi, neki i nedopadljivog izgleda, ali su u potpunosti funkcionalni za obavljanje svakodnevnih radnji na računaru: pregledanje interneta, slanje i primanje pošte, slušanje muzike i radio stanica, gledanje filmova, izrada i obrada različitih dokumenata i sl., u šta su se mogli uveriti svi koji su došli na prezentaciju. Sve računare pokreće odgovarajuća Linux distribucija.

Nažalost, posećenost je bila slaba, tako da je prezentacija više izgledala kao neformalno druženje, što i nije bilo tako loše. Koristimo priliku da se zahvalimo svima onima koji su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj, kao i onima koji su nam javili da usled drugih obaveza neće moći da prisustvuju. Hvala vam!

Prezentacija je održana u okviru projekta Grupa korisnika GNU/Linux operativnih sistema u Lovćencu (2LUG – Lovćenac LUG – Lovćenac Linux User Group). Projekat je pokrenut 2010. godine u cilju promovisanja slobodnog softvera u lokalu.

Galerija SFD2k13 Lovćenac:
http://goo.gl/NYvja

Galerija računara:
http://goo.gl/8gPdd4

Video:
http://youtu.be/xJagg6vbTs8

Čačak je bio još jedno mesto u Srbiji, pored Lovćenca, gde se Dan slobode softvera održao ove godine. Događaj je održan u vremenskom periodu od 11 do 14 časova u Domu kulture. Organizator je bila Kancelarija za mlade (KZM) u Čačku. Na žalost, nije bilo dovoljno vremena za prezentacije. Događaj je bio u obliku neformalnog druženja i deljenja promotivnog materijala posetiocima.

Teme razgovora su bile primena i razvoj slobodnog softvera, programiranje, sigurnost i sl. Pored starih Linux korisnika, među posetiocima je bilo i onih koji do sada nisu isprobali slobodan softver. Njima je pružena mogućnost da isprobaju poslednju stabilnu verziju Ubuntu-a, 13.04, što su oni rado iskoristili. Nakon isprobavanja Ubuntu-a, zainteresovao ih je slobodan softver; postali su radoznali i počeli da postavljaju pitanja na koja smo rado odgovarali. Neka od pitanja su se odnosila na upotrebu slobodnog softvera, migraciju sa vlasničkog na slobodni softver, kao i uopšte na programe otvorenog kôda.

Zahvaljujemo se svima koji su došli i pozivamo ih da dođu i dogodine. Takođe, pozivamo sve zainteresovane da nam se iduće godine pridruže bilo kao organizatori, bilo kao gosti, na Danu slobode softvera u Srbiji.

Nadamo se da će naredne godine biti više vremena za organizaciju i da će biti više posetilaca.