Lubuntu

Lubuntu je brz i lagan operativni sistem razvijen od strane zajednice. Zasnovan je na Ubuntu-u i koristi minimalističko okruženje radne površi LXDE u kombinacija sa “laganim” (pažljivo odabranim) programima. Fokus je stavljen na brzinu i energetsku efikasnost. Zbog toga, Lubuntu ima veoma niske hardverske zahteve i odličan je izbor za slabije, starije računare ali i za računare nove generacije.

Ime Lubuntu je mešavina LXDE i Ubuntu. LXDE je naziv za lagano X11 okruženje radne površi, dok je Ubuntu naziv najpopularnije GNU/Linux distribucije i znači „humanost prema drugima“ u Zulu i Xhosa jezicima.

LXDE radno okruženje koristi Openbox menadžer prozora i ima za cilj da bude sistemski nisko-zahtevno okruženje sa korištenjem malo RAM memorije, za netbukove, mobilne uređaje i starije računare. Lubuntu je našao praktičnu primenu kao operativni sistem za računare koji su pripremljeni za distribuciju u dobrotvorne svrhe, zbog lakoće upotrebe i mogućnosti brzog rada na starijem hardveru koji je tipičan za donacije.

U matru 2009. startovao je Lubuntu projekat, a u avgustu je objavljenja prva verzija Lubuntu operativnog sistema oznake 9.10. Lubuntu je dobio zvanično priznanje kao zvanični član Ubuntu familije 11. maja 2011, počevši sa Lubuntu 11.10, koji je objavljen 13. oktobra 2011. Lubuntu prati isti sistem imenovanja kao i Ubuntu, i svako izdanje ima kodno ime, broj verzije baziran na godini i mesecu izdanja. Lubuntu se aktivno razvija i nova, unapređena izdanja se pojavljuju redovno na svakih šest meseci.

Jednostavan za korišćenje, osmišljen je da olakša prelazak korisnika sa drugih operativnih sistema, omogućujući sličan raspored radne površine.

U pitanju je sveobuhvatan operativni sistem uz kog se dostavljaju programi koji omogućavaju rad u svim sferama. Lubuntu teži da prosečnom korisniku obezbedi istovremeno ažuran i stabilan operativni sistem.

Lubuntu sa podrazumevanim softverom će zadovoljiti sve koji koriste kancelarijske aplikacije, pristupaju internetu, vole da pogledaju neki film i da slušaju muziku, te da se ponekad poigraju. Sve to Lubuntu radi savršeno, pouzdano i bez zastoja. Lubuntu ima pristup do Ubuntu-ovih programskih skladišta dozvoljavajući instaliranje bilo kojih programa dostupnih iz Ubuntu-a.

Instalacija distribucije Lubuntu je nešto najlakše što možete učiniti. Možete ga isprobati (i koristiti) i bez instalacije na hard disk, a možete ga i instalirati uporedo sa postojećim operativnim sistemima koje imate na računaru.

Lubuntu je slobodan, besplatan i legalan za upotrebu i deljenje, kako kod kuće, tako i na poslu. Uvek je bio i uvek će biti.

Sistemski zahtevi

Minimum minimuma za Lubuntu je 128MB radne memorije. Ako i uspete da instalirate Lubuntu na računar sa 128MB radne memorije imaćete veoma malu ili skoro nikakvu upotrebljivost operativnog sistema. Da bi imali upotrebljiv Lubuntu trebaće vam minimum 256MB radne memorije. Za opušten rad na računaru trebaće vam više od 256MB radne memorije, nejverovatnije 512MB.

Lubuntu nećete moći instalirati na hard disk koji je manji od 4.7GB, odnosno potrebno vam je najmanje 4.7GB slobodnog prostora na hard disku kako bi mogli instalirati Lubuntu. I sa tako malo prostora Lubuntu će lepo raditi, ali radi vaše komocije u radu (pohrane fajlova, instaliranja programa…) biće vam potreban hard disk sa više slobodnog prostora.

Procesor na 500MHz će pokretati Lubuntu ali bolje je da imate neki jači procesor od oko 1GHz.

Što se tiče grafičke karte i tu Lubuntu nije zahtevan, poslužiće skoro bilo koja. 😉

Programi

Programi koji dolaze sa Lubuntu-om pokrivaju sledeće oblasti:

Radna površina
PCManFM je lagan i veoma brz menadžer fajlova sa mnogo opcija. On doprinosi stabilnosti i brzom odgovoru vaše radne površi.

Pribor
Veliki broj programa će zadovoljiti vaše svakodnevne potrebe kao korisnika računara, kao što su: digitron, tekstualni editor, arhiver, beleške… i naravno terminal.

Grafika
Skenirajte fotografije i druga dokumenta putem vašeg skenera uz pomoć jednostavnog i lakog interfejsa Simple Scan-a. Pregledajte fotografije uz pomoć GPicView-a, a za dodatnu obradu fotografija poslužiće vam mtPaint.

Multimedija
Slušajte muziku putem Audacious-a i gledajte filmove preko Gnome-Mplayer-a. Za narezivanje i kopiranje diskova tu je XFBurn.

Internet
Pregledajte internet uz pomoć Firefox-a, kojeg ne treba posebno predstavljati. Primajte i šaljite elektronsku poštu uz pomoć Sylpheed-a. Preuzimajte i delite torente preko Transmission-a i ostanite u kontaktu sa prijateljima uz pomoć Pidgin-a.

Kancelarija
Lubuntu-u dolazi sa Abiword-om za obradu teksta i Gnumeric-om za tablice (oba programa su kompatibilna sa MSoffice dokumentima). Razmenu informacija putem PDF formata i pregled istih omogućuje Evince čitač.

Podešavanja
Na Lubuntu-u možete da podesite skoro sve: ikonice i izgled radne površine, da upravljate korisničkim nalozima, dodajete i uklanjate slobodne programe i igrice, priključite štampač i druge periferne uređaje…

Izgled

Da bi videli kako Lubuntu izgleda posetite LinuxScreenshots gde možete pogledati snimke ekrana, a tu je i video snimak.

Preuzminje

Lubuntu je dostupan besplatno za preuzimanje preko interneta.
https://help.ubuntu.com/community/Lubuntu/GetLubuntu

Linkovi

Lubuntu linkovi

Lokalna zajednica