ЛУГоКШ – Линукс удружење грађана Крушевац

На Фејсбуку се тренутно догађа окупљање око једне идеје која би објединила све кориснике Линукса из овог краја и сместила их у легално удружење грађана са седиштем у Крушевцу. Ова идеја одвија се по примеру ЛУГоНС-а из Новог Сада који нам је до сада дао много тога и омогућава живот Линукс екосистема у овом делу Србије, а циљ је да се ова искра пренесе и у јужне делове наше земље.

О ЛУГоКШ

Преузето из информација ЛУГоКШ на Фејсбуку: Радимо на бољитку друштва, подстицањем коришћења ГНУ/Линукс система, како у предузећима, тако и код појединаца и ентузијаста. Подршка смо свим Линукс корисницима, како у Крушевцу, тако и у Србији. Било да сте Линукс гуру или само размишљате да почнете са коришћењем Линукса придружите нам се да би заједно:

  • Подигли свест о информатичкој култури
  • Промовисали, ширили се и расли са ФЛОСС-ом (енгл. Free/Libre and Open Source Software)
  • Ширили свест и знање о ГНУ/Линуксу
  • Размењивали идеје и решења везана за ГНУ/Линукс.

Први кораци Линукс удружења грађана Крушевца

Уз помоћ Линукс корисника и људи који су се активирали у ЛУГоКШ Фејсбук групи, идеја удружења почела је активно да живи и већ су у припреми сви кораци који се тичу организовања простора за прву презентацију и представљање циљева удружења.

У организовању простора и помоћи око почетних корака удружења највише су заслужни Канцеларија за младе Крушевац и ЛУГоНС из Новог Сада.

Како да ви помогнете?

Сви можемо помоћи да ова идеја заживи и донесе нам једну нову културу обједињену око усмерених циљева за развој и напредак информатичких система и заједница. Ево неколико примера шта може да се уради како би се вест проширила и сакупило се што више људи око ове идеје:

1. Ако користите Фејсбук поделите везу до групе ЛУГоКШ-а како би што више људи видело шта се спрема.

2. Ако не користите Фејсбук поделите вест на друштвеној мрежи коју користите или просто реците комшији.

3. Ако имате блог или сајт поставите банер који можете пронаћи међу Датотекама које се налазе на Фејсбук страници ЛУГоКШ-а:

https://www.facebook.com/groups/lugoks/files/

4. Ако волите Линукс, из Крушевца сте и већ сте урадили претходне три ствари и тиме много погурали целу идеју дођите и будите део ЛУГоКШ-а.

[извор]