LUGoNS

LUGoNS – Linux user group of Novi Sad je jedna od najstarijih Linuks zajednica na našim prostorima. Odavno je prevaziđen geografski naziv zajednice.

Nastali smo iz ideje, kao i sve dobre stvari na ovom svetu. milobit – jedan od osnivača LUGoNSa, 90-tih godina otišao je u Nemačku gde se prvi put susreo sa SUSE Linuksom, odatle potiče njegova strast i zaluđenost istim. Kroz učenje i rad na Mannheim Univerzitetu stiče bogato znanje kao i pomoć i podršku prijatelja u godinama koje slede. U to vreme upoznaje Nikolu Kavečana sa kojim ostvaruje svoje ideje i krajem 21-vog veka nastaje ns-linux.org.

U godinama koje slede nižu se brojni prijatelji i saradnici koji su radili na jačanju LUGoNSa: Danica Novaković – kaneolopa i Nikola Novaković – dreamerns, Nikola Kotur – kotnik, Goran Mekić – meka, Dani Laslo – nsd, Velibor Glišin – bobus, Slobodan Sredojević – ssl, Lazar Stričević – lucky, Žarko Živanov – zare broj koji raste iz dana u dan i nemoguće ih je sve pobrojati.

2005 sajt ima odličnu posećenost, organizuje se prvo okupljanje korisnika, na naše iznenađenje kafić Sting je bio mali da primi sve koji su došli. To je bio znak da je vreme da postanemo zvanična zajednica i registrovali smo se.

Odmah nakon toga otvoren je forum, laboratorija, počeli smo sa predavanjima i edukacijom ljudi o slobodnom softveru, programiranju, tehnologijama. Organizovane su brojne prezentacije, skupovi, LID-ovi (Linux Instal Day) u okviru LUGoNS hacker space.

Iza nas su projekti prevoda na srpski jezik  SlackBook-a i Gentoo handbook-a, zatim Tor – koji je još uvek u razradi, Mailing liste, Virtuelna učionica, brojna predavanja na fakuletitma. Još mnogo toga je u planu.

Zbog svih vas koji ste nam nesebično pružali podršku svih ovih godina LUGoNS jača i širi se iz dana u dan. Svi zainteresovani dobrodošli su da nam se pridruže.

Rad i aktivnosti LUGoNS zajednice možete pratiti na

Zvaničnoj stranici LUGoNS

Forumu LUGoNS zajednice

LUGoNS Planeti

LUGoNS Viki stranici

Takođe smo dostupni putem IRC-a
irc server: irc.freenode.net    kanal: #lugons

[izvor]


O LUGoNSu na ovom blogu: