LXLE Linux

Konačno nekoliko reči o LXLE-u, distribuciji koju koristim već oko godinu dana.

Kako sam došao do LXLE-a

Neću se daleko vraćati u prošlost (2005.) na moje prvo instaliranje/korišćenje Linux-a, počeću od definitivnog prelaska na Linux (2011.).

Prelazak sa dial-up-a na brži internet wireless/adsl omogućio mi je i definitivni prelazak na Linux. Trebalo je izabrati distribuciju. Računar koji i danas posedujem je dobrih performanski i sa te strane nisam imao ograničenja. Izbor je pao na Ubuntu koji dolazi sa Unity okruženjem radne površi. Za izbor Ubuntu-a kao mog primarnog operativnog sistema ponajviše je zaslužna Lokalna zajednica Ubuntu korisnika. Dosta dugo sam ga koristio u kontinuitetu, usput isprobavajući mnoge druge distribucije. Kroz testiranje nebrojenih distribucija moje interesovanje se usmerilo na Debian i njegove derivate, Ubuntu i njegove derivate i Linux Mint. A što se tiče okruženja radne površi na LXDE i Xfce.

Vremenom je rasla želja za promenom radnog okruženje. Želeo sam da pređem na neko okruženje koje je sistemski manje zahtevno ali da i dalje ostanem u zajednici Ubuntu korisnika. Takođe, radeći na promociji Ubuntu-a i Slobodnog softvera u lokalu došao sam do saznanja da su u upotrebi najzastupljeniji računari sa starijim hardverom tj. računari slabijih perfomanski i da korisnici računara loše reaguju na Unity. Sve ovo je kumovalo da na kraju pređem na Lubuntu.

Lubuntu je zvanični/priznati derivat Ubuntu-a koji dolazi sa LXDE okruženjem radne površi koje je izuzetno brzo i sistemski štedljivo. Lubuntu manje opterećuje CPU i koristi manje RAM-a nego drugi zvanični/priznati derivati Ubuntu-a. Posebno je dizajniran za računare sa niskim hardverskim specifikacijama tj. starije računare, ali to ne umanjuje njegovu upotrebnu vrednost i na računarima sa visokim hardverskim specifikacijama.

Lubuntu se pokazao kao odlično rešenje, ali kako imam dosta dobar računar i kako koristim dosta programa koji ne dolaze preinstalirani sa Lubuntu-om počeo sam potragu za verzijom Lubuntu-a koja bi više odgovarala mojim ličnim potrebama. I ubrzo sam našao LXLE.

LXLE

Kako bi neki rekli, sa potpunim pravom, LXLE (LXDE eXtra Luxury Edition) je Lubuntu koji diše punim plućima. Od ionako prelepog Lubuntu-a LXLE je još lepši. Dolazi na DVD-u i neće vam biti potrebno da dodatno instalirate neke programe, jer ova distribucija donosi skoro sve što vam može zatrebati od programa.

LXLE je jednostavno prerađen Lubuntu sa drugačijim ciljevima. Zasniva se samo na Ubuntu LTS izdanjima kako bi obezbedio dobru hardversku i softversku podršku. Koristi optimizovano LXDE okruženje radne površi. Razvija lep, modernog izgleda, intuitivni desktop koji je lak i jednostavan za korišćenje.

Sve je za pohvalu, od izbora programa, izgleda, ponašanja sistema u svakodnevnom radu. Svaka čast timu koji stoji iza ove distribucije.

Sistemski zahtevi

Da bi mogli da koristite LXLE minumum zahteva je da imate računar sa procesorom Pentium 3, 512MB RAM-a i hard diskom od 8GB slobodnog prostora. Za opušteniju upotrebu preporučuje se računar sa procesor Pentium 4 i 1GB RAM-a i više.

Programi

LXLE dolazi sa velikim brojem preinstaliranih programa.

Pribor: Xarchiver, ClamTk, Weather, PCManFM, Gedit, Parcellite, Random Wallpaper, RoxTerm.

Igre: AisleRiot, Biniax-2, Chromium BSU, Criticalmass, Dreamchess, FloboPuyo, Gweled, Hearts, Hex-a-hop, Hexalate, Lbreakout & Ltris, Mahjongg, Mastermind, Mines, Numpty Physics, PipeWalker, Primrose, SolarWolf, Swell Foop, TeeWorlds, TorusTrooper.

Grafika: Document Viewer, Font Manager, Gimp, LibreOffice Draw, Mirage, Shotwell, Simple Image Reducer, SimpleScan.

Internet: Claws-Mail, FileZilla, Firefox, Linphone, Pidgin, Gitso, Transmission, uGet, Xchat.

Kancelarija: Dictionary, Document Viewer, FBReader, HomeBank, LibreOffice, Osmo.

Podešavanja: Most Preferences, Obkey, Passwords and Keys, ScreenSaver.

Multimedija: Arista, Audacity, Guaydeque Music Player, guvcview, Minitube, OpenShot, Pithos, Totem, VokoScreen, xfburn.

Sistemski alati: Alternatives Configurator, Backup, BleechBit, Disk Usage Analyzer, Firewall, FM Actions, Gparted, Gigolo, Lubuntu Software Center, Menu Editor, Samba, Synaptic, System Profiler Benchmark, Task Manager, Universal Access, Florence Virtual Keyboard, GeSpeaker, xZoom.

Izgled

Da bi videli kako LXLE izgleda posetite LinuxScreenshots gde možete pogledati snimke ekrana, a tu je i video snimak.

Preuzimanje

LXLE možete preuzeti sa zvaničnog sajta http://www.lxle.net/download.

Linkovi

Za više informacija ispratite linkove.

LXLE

LXLE podrška

LXLE na društvenim mrežama:

LXLE pretraga