Miljkov manastir

Miljkov manastir je najverovatnije sazidan u doba despota Stefana Lazarevića, i nipošto se ne može isključiti mogućnost da je u to doba bio metoh despotove najslavnije zadužbine, veličanstvenog i monumentalnog manastira Manasija; najverovatnije je bio deo ove lavre.

Pošto se manastir Bukovica (Miljkov manastir) neosporno javlja u prvom turskom defteru iz 1467. godine kao ”Prečista Vavedenje”, mislimo da je, van svake sumnje, sagrađen (ili bar temeljno obnovljen) u vreme srednjovekovne Srbije. Ne isključujući mogućost da možda postoji i neka starija faza, Miljkov manastir je današnji izgled – naravno, bez zvonika – uglavnom dobio u vreme despotovine, i to verovatnije u doba despota Stefana nego tokom vladavine despota Đurđa.

Kako crkva najverovatnije potiče iz vremena oko 1400. godine (±20 godina), bilo bi veoma značajno saznati da li je istovremeno sa njom sagrađena i priprata, ili ovaj deo crkve potiče iz nekog kasnijeg perioda. To što je Miljkov manastir početkom XIX veka imao samo dozidanu drvenu pripratu nipošto ne znači da crkva nije već u početku imala zidanu pripratu koja je, potom, tokom vremena stradala. Kako je Prečista Vavedenje 1467. godine bila manastir, to bi značilo da je ona već u to vreme morala da ima pripratu, premda je ona lako mogla da bude načinjena od drveta. …