Miloš Miladinović – blog

Blogovanje i Linux

Defintivino mi je blogovanje promenilo život, shvatanja, razmišljanja. Pomoglo da bolje upoznam ljude, posebno sa teritorije bivše Jugoslavije. Više puta sam pisao o tome ali mi je to tema kojoj se rado vraćam.

Blogovanje mi je zapravo pružilo to zadovoljstvo da upoznam ljude kao što je Željko Popivoda, a čiji sam sada gost, što mi predstavlja veliko zadovoljstvo. Moje prvo blog-gostovanje kod čoveka koji mi je inače olakšao i pomogao da veoma lagano pređem na Linux, odnosno Ubuntu.

Blogovanje upravo pruža tu povezanost, neko ko shvati suštinu blogovanja on mu se prepusti i tako spozna sebe ali i ljudsku prirodu.

A najsvetliji primer ljudske čistote, odnosno onu bit koja nam govori da je neko čovek se da videti upravo kroz spremnost onih koji u sebi imaju Linux duh da bez ikakvog uzdržavanja i negodovanja pomognu onome kome je pomoć preko potrebna.

Upravo se tu Blogovanje i Linux prepliću, posebno kada je u pitanju pisanje o Linux-u. Nije tu sve tako sirovo, nije sve svedeno na nule i jedinice. Iza svake te nule i jedinice u programima koje koristimo, a bazirani su na slobodnom kodu, stoji nečiji vredan rad, trud, potrošeno vreme u korist većine i u korist zajednice. E, to je ono što je zadivljujuće i vredno svakog poštovanja, posebno u ovom vremenu kapitalizma, (materijalizma) u kome su svi globalno gurnuti.

Moja blog avantura je startovala još 2009. godine. Bili su to pravi pionirski koraci, otkrivanje jednog novog sveta, mnogo većeg od “ostrva” društvenih mreža. Sveta u kome se sopstvena reč koliko toliko može čuti i koja neće biti samo jedan šum ili ping. Blogovanje je mnogo više od pukog pisanja i deljenja, blogovanje je i borba sa sobom, blogovanje je kontrast razlika. Blogovanje nam pruža da spoznamo lepotu različitosti, slobodu izbora. Daje nam način da iz jednog drugačijeg ugla sagledamo sve te boje kao jedinstvenu celinu. Da tako ugledamo remek-delo.

I sada se pitate šta to povezuje Linux i blogovanje?

Pa, upravo se taj kontrast vidi u izboru distribucija koje se kriju iza imena Linux. Danas postoji preko 300 sistema baziranih na Linux kernelu, različitih namena i za različite tipove korisnika. Od totalnih početnika do pravih poznavalaca Linux-a. To je ona prava demokratija, pravo na izbor kao jedan od osnovnih vrednosti Linux-a.

Kao što se da videti iz prethodnog teksta blogovanje i Linux su isprepletani u mom životu. Ne samo da je blogovanje o Linux-u kao takvo obogatilo moj blog, već je pisanjem o njemu uticalo i na moj život.

U svakom slučaju, od oba sam imao samo pozitivne stvari i jedno pravo zadovoljstvo u druženju i upoznavanju ljudi.

*

Tekst napisao: Miloš Miladinović

*

Milošev blog se nalazi na adresi http://www.milosmiladinovic.com