Modrovrana (European roller)

modrovrana

Modrovrana (Coracias garrulus) je ugrožena vrsta ptica. U Srbiji je zaštićena kao Prirodna retkost. U Evropskoj Uniji je strogo zaštićena. To je migrantska vrsta koja provodi hladnu zimu u podsaharskoj Africi, vraćajući se u Evropu tokom sezone razmnožavanja. Gnezda smešta u duplje starih stabala i lesnih odseka, a hrani se krupnim insektima, malim gmizavcima, vodozemcima i sisarima. Ugrožena je nestajanjem staništa usled intenziviranja poljoprivrede, smanjenjem broja stabala sa odgovarajućim dupljama, intenzivnim korišćenjem pesticida i krivolovom na seobi.

Nedostatak odgovarajućih mesta za gnežđenje je faktor koji najviše ograničava oporavak njihove populacije. Od 2003. godine radi se na aktivnoj zaštiti ove vrste. Osnovana je i neformalna grupa za zaštitu modrovrana. Preduzimaju se akcije popularizacije ove vrste, ali i konkretne mere zaštite koja podrazumeva praćenje (prstenovanje), izgradnju i postavljanje kućica za gnežđenje, kao i omogućavanje uslova za neometani boravak ptica, zaštitu staišta. Aktivnosti su finansirane iz više različitih programa, od kojih su većina međunarodni projekti zaštite.

Nacrt kućice za gnežđenje modrovrana

kucica za modrovrane

Preuzmite Nacrt kućice za gnežđenje modrovrane

Za više informacija o temi ispratite linkove:

Ako ste voljni da pomognete možete se obratiti Udruženju ljubitelja prirode „Riparia“ i/ili Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.