Mozilla Firefox & Thunderbird

Mozilla

Пројекат Mozilla је глобална заједница људи који верују да су отвореност, иновације и прилике кључне за одржавање здравља интернета. Од 1998. године раде заједно како би осигурали да се интернет развија на начин који ће свима користити.

Пројекат Mozilla користи приступ заснован на заједници са циљем стварања софтвера отвореног кода светске класе и развијања нових врста активности заснованих на сарадњи. Стварају заједнице људи укључених у стварање бољег доживљаја интернета за све нас.

Као резултат ових напора изнедрили су скуп принципа за које верују да су кључни како би интернет наставио да доприноси јавном добру, као и комерцијалним деловима живота. Принципи неће заживети сами од себе. Потребни су људи како би интернет начинили отвореним и са могућношћу учешћа — појединци, групе и руководиоци. Ти принципи су изнесени у Mozilla-ином манифесту:

  • Интернет је саставни део савременог живота — кључна компонента у образовању, комуникацији, сарадњи, послу, забави и друштву као целини.
  • Интернет је глобални светски ресурс који мора да остане отворен и приступачан.
  • Интернет мора обогатити животе појединачних људских бића.
  • Безбедност и приватност појединаца на интернету су од примарне важности и не смеју се третирати као опциона.
  • Појединци морају имати могућност да обликују интернет и своја искуства на интернету.
  • Делотворност интернета као јавног ресурса зависи од међусарадње (протокола, формата података, садржаја), иновације и децентрализованог учешћа широм света.
  • Слободан софтвер и софтвер отвореног кôда промовишу развој интернета као јавног ресурса.
  • Транспарентни процеси у заједници промовишу учешће, одговорност и поверење.
  • Комерцијално учешће у развоју интернета доноси многе предности; равнотежа између комерцијалног профита и јавне користи је критична.
  • Појачавање аспеката јавне користи интернета је важан циљ, вредан времена, пажње и посвећености.

Постоји много различитих начина унапређења принципа Mozilla-иног манифеста. За појединце који нису дубоко укључени у пројекат Mozilla, основни и веома делотворан начин да подрже манифест је да користе Mozilla-ин Firefox и остале производе који отелотворују његове принципе.

Mozilla фондација се заветује да ће подржавати Mozilla-ин манифест у њеним активностима. Mozilla фондација позива све који подржавају принципе Mozilla-иног манифеста да им се придруже и потраже нове начине како би ова визија интернета постала стварност.

Mozilla линкови

Mozilla Србија линкови

Mozilla Firefox

Firefox је направљен са мисијом да стави Вас на прво место, изнад свега осталог, да бисте могли сурфовати без бриге. Ваше личне информације припадају само Вама. Због тога је Firefox пун функција које то осигуравају. Не желим да ме прате је Firefox иновација која Вам омогућава да одредите на који начин се Ваше личне информације сакупљају и користе на интернету. Понекад је лепо сакрити се. Укључите Приватно прегледање да бисте од других заштитили свој историјат прегледања. Уклоните информације о прегледањима са Вашег рачунара уз помоћ Заборави! дугмета. Користите га након посећивања сајта којег не желите у свом историјату.

Firefox Вам допушта да сазнате више о сајтовима које посећујете и помаже у очувању Ваше безбедности на интернету. Користите инстант Website ID да бисте утврдили веродостојност сајта и да бисте проверили да ли је Ваша конекција на њега безбедна. Карактеристике за заштиту од превара и злонамерних апликација Вас штите од тројана и шпијунских програма и упозоравају Вас о потенцијалним лажним сајтовима. Firefox се аутоматски ажурира како би обезбедио да увек имате најновије и најбоље поправке безбедности.

Начин на који користите веб је јединствен. Firefox Вам допушта да га измените по својој мери. Уклоните оно што не користите, задржите оно што радите и сместите то где год желите. Персонализујте Firefox и учините га налик Вама. Ни један други прегледач Вам не даје толико могућности и флексибилност. Добијте брз и лак приступ свим најчешће кориштеним могућностима у менију. Учините да се Firefox слаже са Вашим стилом. Изаберите између хиљаде тема и обуците свој прегледач само једним кликом. Додаци су као апликације које можете да инсталирате ради додавања могућности у Firefox. Омогућавају Вам да упоредите цене, проверите време, слушате музику, твитујете и још много тога. Прочитајте најновије вести и постове на блогу, управљајте својим преузимањима, гледајте видео и прегледавајте слике… Моћна трака учи док сурфујете како би учинио Вашу верзију Firefox-а јединственом. Пронађите и вратите се на омиљене сајтове без потребе за памћењем URL адресе. Уз помоћ синхронизације приступите Вашим забелешкама, историјату, лозинкама и осталом са било ког уређаја да бисте персонализовали Firefox где год га користили.

Firefox је проглашен ”краљом брзине” у независним бенчмарк тестовима и тестовима перформанси у односу на друге прегледаче. Уштедите на времену и урадите малтене све брже него раније. Ако волите игрице, сада можете играти неке од Ваших омиљених директно на вебу без жртвовања брзине или перформанси. Firefox води јуриш у свету онлајн игара да би направио сваки аспект Вашег сурфовања бржим. Нађите оно што тражите што је брже и једноставније могуће.

Mozilla Firefox линкови

Mozilla Thunderbird

Тандерберд је развијен да е-пошту учини једноставнијом и лакшом. Тандерберд је бесплатан клијент за е-пошту који је једноставан за постављање и прилагођавање – и има одличне могућности! Неке од њих су: помоћник за миграцију, једноставно подешавање налога за е-пошту, адресар, подсетник за прилог, управник активностима, језичци, претрага, архива порука, теме, паметне датотеке, управљач додацима, уклањање нежељне е-поште, снажна приватност, заштита од крађе идентитета, аутоматско дограђивање…

Тандерберд се развија под отвореним кодом који развијају на хиљаде искусних и страсних програмера и сигурносних стручњака широм света. Отвореност и активна заједница стручњака помаже да се обезбеди већа сигурност и брже развијање производа.

Mozilla Thunderbird линкови

[извор][извор][извор][извор]

Тестирано на оперативном систему LXLE 12.04.5