Najbolji besplatni online servis za skladištenje podataka

Besplatni online servisi za deljenje sadržaja

Svojevremeno sam uradio nekoliko cd/dvd prezentacija: Eshaton, SPC hram Lovćenac, IC XC NI KA. Nedavno se ukazala potreba da prezentacije učinim dostupnim za preuzimanje, kao i još neke moje radove. Same prezentacije zauzimaju nešto više od 6200MB što me je navelo na potragu za besplatnim online servisom za skladištenje podataka. Očekivano je da moji radovi neće biti traženi u onoj meri koja omogućava dugoročno skladištenje na servisima koji brišu fajlove pošto nisu preuzeti nijednom u određenom vremenskom intervalu, zato sam tražio servis koji nudi drugačije uslove za dugoročno skladištenje podataka. Našao sam tri takva servisa gde je potrebno povremeno pristupanje nalogu da bi se fajlovi sačuvali od brisanja: 4shared, SkyDrive, MediaFire. Na kraju sam se odlučio za MediFire jer nudi neograničen prostor, preuzimanje fajlova bez čekanja, nastavak (obnavljanje) prekinutog preuzimanja.

Pogledajte tabelu koja je proizašla iz ovog istraživanja koje je sprovedeno juna 2011, a delimično dopunjeno oktobra 2011.

Minus je unapredio karakteristike svog servisa što ga svrstava u favorite.

Gugl je pokrenuo svoj servis gDrive koji dolazi sa 5gb prostora. Dokumenta koja skladištite u Guglovim formatima ne oduzimaju vam besplatni skladišni prostor tj. ne ulaze u 5gb. Ako već imate Gugl nalog …

Napomena:
Do danas Minus nije omogućio brisanje naloga, pravljenje foldera unutar foldera, kao ni potpunu privatnost.
Mediafire ipak ponekad zna da samoinicijativno obriše po neki fajl iz foldera.

članak dopunjen 30. aprila 2012.