Небески ловци

nebeski-lovci

Аутори: мр Далиборка Станковић, Марко Раковић
Издавач: ПРИРОДЊАЧКИ МУЗЕЈ
Писмо: Ћирилица
Година: 2010
Формат: 20кс20
Страна: 81

Птице грабљивице су одувек представљале симбол брзине, спретности и узвишености и због тога су њихови симболи коришћени на многим грбовима средњевековне властеле, какви су грб Немањића и Лазаревића, са двоглавим орлом. Данас птице грабљивице представљају једну од најугроженијих група, услед све већег уништавања станишта како на простору Србије, тако и у околним земљама, недостатка хране, загађења, колекционарства и убијања.

Изложба Небески ловци је посвећена птицама грабљивицама са нашег подручја. На изложби су представљени експонати птица грабљивица, из збирке Природњачког музеја. Изложба приказује разноврсност птица грабљивица Србије, а посебно њихов значај у природи, статус у животној заједници и степен угрожености. Данас птице грабљивице представљају једну од најугроженијих група. Због тога је основни циљ изложбе је да истакне значај птица грабљивица у природи и да се публика на научно – популаран начин упозна са небеским владарима, њиховим начином живота, исхраном, размножавањем, миграторним кретањима, животним стаништима и др. Изложба је намењена широкој публици свих узраста и нивоа образовања.

Сам каталог изложбе је осмишљен да на једноставан начин представи чудесан свет ове истовремено и моћне и угрожене групе птица, истакне њихов значај у природи и да подигне свест јавности о неопходности заштите птица грабљивица у нашој земљи.

[извор][извор]