Nebeski lovci

nebeski-lovci

Autori: mr Daliborka Stanković, Marko Raković
Izdavač: PRIRODNJAČKI MUZEJ
Pismo: Ćirilica
Godina: 2010
Format: 20ks20
Strana: 81

Ptice grabljivice su oduvek predstavljale simbol brzine, spretnosti i uzvišenosti i zbog toga su njihovi simboli korišćeni na mnogim grbovima srednjevekovne vlastele, kakvi su grb Nemanjića i Lazarevića, sa dvoglavim orlom. Danas ptice grabljivice predstavljaju jednu od najugroženijih grupa, usled sve većeg uništavanja staništa kako na prostoru Srbije, tako i u okolnim zemljama, nedostatka hrane, zagađenja, kolekcionarstva i ubijanja.

Izložba Nebeski lovci je posvećena pticama grabljivicama sa našeg područja. Na izložbi su predstavljeni eksponati ptica grabljivica, iz zbirke Prirodnjačkog muzeja. Izložba prikazuje raznovrsnost ptica grabljivica Srbije, a posebno njihov značaj u prirodi, status u životnoj zajednici i stepen ugroženosti. Danas ptice grabljivice predstavljaju jednu od najugroženijih grupa. Zbog toga je osnovni cilj izložbe je da istakne značaj ptica grabljivica u prirodi i da se publika na naučno – popularan način upozna sa nebeskim vladarima, njihovim načinom života, ishranom, razmnožavanjem, migratornim kretanjima, životnim staništima i dr. Izložba je namenjena širokoj publici svih uzrasta i nivoa obrazovanja.

Sam katalog izložbe je osmišljen da na jednostavan način predstavi čudesan svet ove istovremeno i moćne i ugrožene grupe ptica, istakne njihov značaj u prirodi i da podigne svest javnosti o neophodnosti zaštite ptica grabljivica u našoj zemlji.

[izvor][izvor]