O Popirakiji

POPIRAKIJA je brend koji smo osmislili i kreirali za domaću rakiju koju pravimo za sopstvene potrebe već četvrtu godinu. Brend je ozvaničen 19. januara 2020. godine (na Bogojavljenje).

Rakiju pravimo od ne tretiranog grožđa i voća iz sopstvenog dvorišta, dvostrukom destilacijom (prepečenica) prevrelog kljuka (komina, trop). U pitanju su male količine mlade rakije koja ne odležava (stari, sazreva), čista je i bezbojna („bela“), jačine između 18 do 20 gradi (oko 45 do 50 % vol.). Sa njom se ne eksperimentiše (kupažiranje, hrastovi štapići…) i pije se nekoliko meseci posle pečenja. Čuva se u staklenim balonima, a puni u staklene boce zapremine od 500, 700 ili 750 ml. U ovom procesu pečenje radimo uslužno jer nemamo kazan za pečenje rakije (vesela mašina, pecara), a ostalo je naš rad. Prvu rakiju smo pekli 2017. godine od grožđa, zatim 2018. od grožđa, 2019. od šljiva, 2020. od šljiva, krušaka i od krušaka i jabuka.

Naziv POPIRAKIJA je izveden od nadimka prezimena koje nosimo Popivoda. Nadimak poodavno egzistira, u raznim varijacijama. 🙂

Slogan POPIRAKIJA se ne kupuje, POPIRAKIJA se zaslužuje 😉 došao je od izreke “Ljubav se ne kupuje, nego se zaslužuje”. I jeste tako. Popirakija se ne prodaje, samo se poklanja tj. ne može se kupiti, već samo dobiti na poklon.

Živeli !!!