О ракији укратко

О ракији укратко

Ракија је јако алкохолно пиће. Реч ракија је арапског порекла и потиче од речи „ал-рак“, што у слободном преводу значи зној. Назив „ракија“ у српски језик је ушао из турског, на коме се исто пиће зове „раки“. У почетку се ракија користила пре свега у терапеутске, медицинске сврхе. Временом је на нашим просторима постала најпопуларније јако алкохолно пиће које се служи у различитим и свакодневним приликама.

Култура пијења ракије

Старија природно обојена ракија пије се на собној температури између 17 до 19 степени Целзијусових, док млађа безбојна ракија може да се пије и на нижој температури између 10 и 12 степени. Ракије се конзумирају из чаше са стопом и телом којем је доњи део шири а горњи ужи. Grappa чаше и чаше облика тулипана. Чаша се држи за стопу да се ракија не би грејала рукама. Када се флаша отвори пусти се да одстоји макар минут, па се тек онда ракија сипа у чашу. Затим се исто толико сачека до првог гутљаја. Колико година је стара ракија толико минута се чека. У чашу се сипа мала количина ракије. Лаганим кружним покретима руке ракија се заврти по зиду чаше и прво се очима наслути квалитет пића, да ли оставља „сузе“ на зиду чаше, какве је боје и слично. Помирише се кроз отвор на врху чаше да се осете ослобођене ароме. Гутљај ракије, барем први, увек би требало да је мањи, обавезно се задржи неколико секунди да се ракија лагано разлије у устима да би се све осетило, а онда гутљај прогута полако.

Увек пијте паметно.
Пијте мало, полако али квалитетно.
Треба радити на умереној културној потрошњи ракије.

Како се чува ракија

С обзиром да природне ракије не трпе светлост, треба их чувати у мрачним просторијама (на тамном месту или заштитити од утицаја светлости) које задовољавају и друге услове (температура, ваздух и друго). На светлости се стварају штетни састојци који негативно утичу на њен квалитет, укус и мирис.
Рок трајања ракије је неограничен.

Упозорење

Ракија је намењена само пунолетним лицима.
Продаја и услуживање ракије малолетним лицима је забрањено.
Прекомерно конзумирање ракије доводи до честих пијанстава, а она до болести зависности (алкохолизам). Оба стања имају многобројне штетне последице (психичке и физичке) по здравље.
Када пијете, не возите – када возите, не пијте.

Извор: садржаји, текстови, чланци са интернета.