Образник

Сам назив Образник дат је по угледу на часопис Митрополије Црногорско-приморске “Светигора (образник за вјеру, културу и васпитање)”.

Цитат који је прати Образник: “За истински образоване људе, оне који носе образ Божји у себи“, јесте, ничији други, до светог владике Николај Српског из његове књиге “Вера образованих људи”.

У уводној речи, поводом изласка те књиге у издању “Беседе”, владика бачки Иринеј каже:

“Имамо још само једну напомену, везану за наслов књиге. Владика Николај је своју дивну катихезу о православној хришћанској вери, свој ненадмашни коментар на Симбол Вере, насловио необично: Вера образованих људи. Можда ће се зато неко запитати: зар Православље представља веру само за образоване, а не за све? И зар постоји једна вера за образоване, а друга за необразоване? Одговор је лак и једноставан: оваквим насловом писац је желео да без непосредне полемике, такорећи неприметно, укаже на кобну и веома раширену, наручито у круговима нецрквене интелигенције, заблуду да Православље може бити занимљиво само за “припросте” и “необразоване”, док “образовани”, тобоже, могу и треба да се баве “модерним системима” окултно-магијског или синкретистичко-секташког усмерења. Још важније је и танана иронија и игра речима у овом наслову, неприметна за неупућене: Владика Николај хоће да каже да духовно и суштински образовани људи нису они који су, ту и тамо, више или мање, читали и уображено гомилали знања и обавештења него они који су изнутра, свим срцем и свим бићем, саобразни образу Божјем (лику Божјем, икони Божјој) у себи, они који су истински духовни, охристовљени, преображени, обновљени, свети, обожени, благодатни људи – небески људи већ овде на земљи… У таквом значењу, наша вера – вера Цркве, вера светих Апостола и светих Отаца, вера православних хришћана – ваистину је вера образованих људи.”

О историјату Образника могло би се писати дуго. Доживео је многе промене од почетка 2003. године. Данас вам представљамо Образник као збир пројеката о Православљу.