Oživite stari računar

Još jednom GNU/Linux i stari računar, u ovom slučaju laptop Fujitsu Siemens Amilo Pro V2030 iz 2005. godine. Specifikacije su sledeće:

  • Monitor: 15“
  • Procesor: Intel Celeron M 370, 1.5 GHz
  • Memorija: 1 GB SDRAM
  • Grafička: S3 UnichromePro, 64 MB
  • Disk: Fujitsu MHV2040B ATA, 40 GB
  • Optika: Philips SCB5265 Combo

Tražio sam distribuciju koja radi, koja je lagana, koja ima dovoljno preinstaliranih programa, kojom je lako upravljati i sl. Izabrao sam nekoliko distribucija za testiranje zasnovanih na Debian-u i/ili Ubuntu-u sa Xfce okruženjem radne površi:

Distroi zasnovani na Debian 8: MX 16 15.02.2017., Point Linux Xfce full 3.2 (160617), RoboLinux Xfce 8.7.1, SolydX 8 201701, Voyager X8, Swift Linux 16 Taylor Swift.
Distroi zasnovani na Debian 9: SparkyLinux Xfce 4.5.2, Xebian.
Distroi zasnovani na Ubuntu 16.04: Linux Lite 3.2, Linux Mint Xfce 18.1, Chalet OS 16.04, Peach OSI The Works 16.04, Voyager 16.04.1.1, UALinux Xubuntu OEM Pack 16.04.1.
Distroi zasnovani na Ubuntu 17.04: Xubuntu 17.04.

Prvo sam probao pokretanje distribucija sa butabilne usb memorije, ali nije radilo tako da su sve distribucije instalirane sa DVD-a (u proseku za oko 25 minuta) na čvrsti disk bez posebnih podešavanja, negde je čekirana opcija za instaliranje kodeka, vlasničkih drajvera i sl. Posle instalacije rađen je update/upgrade sistema:

sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade
sudo apt-get dist-upgrade

Nisu rađena bilo kakva podešavanja i/ili instaliranje novih/dodatnih programa.

Problem kod ovog računara javljao se kod grafike i WiFi-a. Dešavalo se da je slika prekrivena crvenom bojom. Ono što je primetno jeste da se na ekranu crvena boja pojavljuje na distroima koji su zasnovani na Debian 8, a da je na distroima koji su zasnovani na Debian 9 nema. Kod distroa zasnovanih na Ubuntu-u pojavio se problem sa rezulucijom ekrana. WiFi kod skoro svih distroa nije radio, najverovatnije nedostaju neki paketi, tako da je net išao preko kabla. Za ove probleme nisam tražio rešenje već sam tražio distribuciju tipa „instaliraj i vozi“. Primetno je i da su distroi zasnovani na Debian-u neznatno laganiji za sistem od distroa zasnovanih na Ubuntu-u.

Osim ponašanja sistema i programa u radu u obzir je uzet i sadržaj preinstaliranih programa. Računar je prvenstveno predviđen za internet zato je posebna pažnja posvećena ponašanju računara u radu sa veb pregledačem, otvaranju više tabova odjednom, pregledanju različitog sadržaja u pomenutim tabovima (facebook, twitter, youtube…).

WiFi ne radi: Point Linux Xfce full, RoboLinux Xfce, Voyager (Debian), Linux Lite, Chalet OS, Voyager (Ubuntu), UALinux Xubuntu OEM Pack, Xubuntu.

WiFi radi: MX, SparkyLinux Xfce, SolydX, Xebian, Swift Linux.

Crvena boja na ekranu: MX, Point Linux Xfce full, RoboLinux Xfce, SolydX, Voyager (Debian), Swift Linux.

Nepojavljuje se crvena boja na ekranu: SparkyLinux Xfce, Xebian, Linux Lite, Chalet OS, Voyager (Ubuntu), UALinux Xubuntu OEM Pack, Xubuntu.

Neodgovarajuća rezolucija ekrana: Chalet OS, Voyager (Ubuntu), UALinux Xubuntu OEM Pack, Xubuntu.

Rezolucija ok: MX, Point Linux Xfce full, RoboLinux Xfce, SparkyLinux Xfce, SolydX, Voyager (Debian), Xebian, Swift Linux, Linux Lite.

Linux Mint Xfce nije hteo da radi u Live režimu. Xebian sa malo preinstaliranih programa. Swift Linux kopija MX-a. Peach OSI The Works, za moj ukus, pretrpan na prvu loptu.

Pobednik

Distribucija koja se pokazala kao najbolji izbor za gore pomenuti računar, jedina koja je radila po principu „instaliraj i vozi“:

SparkyLinux Xfce

Ako vam se SparkyLinux ne sviđa možda možete dati šansu nekim od nabrojanih distroa uz malo sređivanja.