Препоруке, препоруке… за Linux, подршку, литературу

Оно што се код неког показало као добро решење не мора нужно да значи и да ће вама одговарати, али свакако вам може помоћи. Да би нашли оно што одговара вашим потребама треба да одвојите мало или мало више времена, да се наоружате стрпљењем, засучете рукаве и покажете вољу и жељу за стицањем нових знања и вештина.

Оно што ће овде бити исписано је из сопственог искуства и потреба. Као што је речено различита су искуства и потребе. Ипак, код мене се све, у суштини, врти око Debian/Ubuntu/Mint издања и укуса, а то је само делић света слободног софтвера. Са друге стране, немам довољно слободног времена да издвојим како бих се више посветио овој теми путем блога, друштвених мрежа, мејла и лично. Моја знања и вештине су ограничене, уз недостатак времена, ово је начин да дам једну кратку смерницу на најчешће ми постављана питања.

 

Препорука за Linux

Ако имате рачунар новије генерације и не морате да размишљате о томе колико ресурса вуче оперативни систем онда као први избор ту је

Ubuntu

Ubuntu је заснован на Debian-у и у наредним издањима долазиће са GNOME окружењем радне површи. Препорука је да се држите LTS гране тј. Ubuntu издања са дугорочном подршком у трајању од пет година. Следеће LTS издање ће се појавити у априлу 2018. године. Ако не можете дотле да чекате као други избор ту је

Linux Mint

Linux Mint је заснован на Ubuntu LTS издањима. Препоручујем Linux Mint са Cinnamon окружењем радне површи.

Трећи избор остаје на вама. Ако вам ни Ubuntu ни Linux Mint Cinnamon не одговарају крените у потрагу. Избор је велик. За почетак можете да се осврнете на оперативне системе засноване на Ubuntu-у: Kubuntu, Neon, Linux Mint (KDE), Maui; и/или оперативне системе засноване на Debianu-у: Linux Mint DE (Cinnamon), Robolinux (Cinnamon), Neptune, Netrunner, SolydK.

 

Ако имате старији рачунар и веома вам је битно колико ресурса вуче оперативни систем онда као први избор ту је

Sparky Linux

Sparky Linux је заснован на Debian stable и testing издањима. Можете да бирате између три окружења радне површи LXDE, Xfce и MATE. Код мене се Sparky Linux показао као најбоље решење за старије/слабије рачунаре и то у тестинг издањима.

Други избор остаје на вама. Ако вам Sparky Linux не одговара крените у потрагу. Избор је велик. За почетак можете да се осврнете на оперативне системе засноване на Ubuntu-у: Ubuntu MATE, Xubuntu, Lubuntu, Linux Mint (MATE, Xfce), LXLE, Linux Lite, Voyager; и/или оперативне системе засноване на Debianu-у: Linux Mint DE (MATE), MiniNo (LXDE), Robolinux (LXDE, Xfce, MATE), Point Linux (Xfce, MATE), Voyager, MX, SolydX.

 

Ако имате баш баш стари рачунар и тешко да ће шта од горе наведеног одговарати и за то постоји решење. Крените у потрагу. Избор је велик. За почетак можете да погледате: 4MLinux, antiX, Austrumi, Bodhi Linux, DSL, Elive, Exe GNU/Linux, CRUX, Kwort Linux, Puppy (puppylinux.com, puppylinux.org, blog.puppylinux.com, puppylinuxnews.org), Legacy OS, LxPup, Macpup, Simplicity Linux, Q4OS, SliTaz.

 

Свака горе наведена дистрибуција може да се инсталира на usb меморију што вам омогућава да са собом увек имате Linux. Ипак за такве потребе користим један дистро који до сада нисам споменуо а то је

Porteus

Porteus је заснован на Slackware-у. Лако се инсталира на usb меморију. Можете да бирате између неколико окружења радне површи. Сва потребна упуства можете наћи на сајту http://porteus.org.

Добар избор је и Slax Linux, заснован на Debian-у. Све битне информације можете наћи на званичном сајту http://www.slax.org.

 

Препорука за подршку

Претпоставка је да ће вам затребати помоћ, савет, подршка у решавању проблема у функционисању система и програма на које можете наићи у раду. Веома је важно да схватите да су особе које пружају подршку ентузијасти, тако да морате имати разумевања и стрпљења да сачекате одговор или ако одговора уопште и не буде.

Пре покретања нове теме на Форуму / групи потребно је прво претражити Форум јер је могуће да се о истом или сличном проблему већ разговарало и да постоји решење за исти. Наравно, пожељно би било и да претражите интернет. Такође, пре покретања нове теме потребно је да се упознате са одређеним правилима / саветима који важе на форуму / у групи (правилник, правила понашања, упуства коришћења и сл.).

 

Препорука за литературу

Прво ту је незаобилазни ЛиБРЕ! часопис. Ако желите можете се и укључити у рад на часопису и постатио део екипе ЛиБРЕ! часописа.

На блогу сам доста писао о овој теми:

И још пар туторијала са блога:

 

Прича се наставља…

Не заборавите да промовишете Слободан софтвер на сваки могући начин. 🙂

Срећно и добро дошли у свет Слободног софтвера!!!

sudo apt-get install freedom