Preporuke, preporuke… za Linux, podršku, literaturu

Ono što se kod nekog pokazalo kao dobro rešenje ne mora nužno da znači i da će vama odgovarati, ali svakako vam može pomoći. Da bi našli ono što odgovara vašim potrebama treba da odvojite malo ili malo više vremena, da se naoružate strpljenjem, zasučete rukave i pokažete volju i želju za sticanjem novih znanja i veština.

Ono što će ovde biti ispisano je iz sopstvenog iskustva i potreba. Kao što je rečeno različita su iskustva i potrebe. Ipak, kod mene se sve, u suštini, vrti oko Debian/Ubuntu/Mint izdanja i ukusa, a to je samo delić sveta slobodnog softvera. Sa druge strane, nemam dovoljno slobodnog vremena da izdvojim kako bih se više posvetio ovoj temi putem bloga, društvenih mreža, mejla i lično. Moja znanja i veštine su ograničene, uz nedostatak vremena, ovo je način da dam jednu kratku smernicu na najčešće mi postavljana pitanja.

 

Preporuka za Linux

Ako imate računar novije generacije i ne morate da razmišljate o tome koliko resursa vuče operativni sistem onda kao prvi izbor tu je

Ubuntu

Ubuntu je zasnovan na Debian-u i u narednim izdanjima dolaziće sa GNOME okruženjem radne površi. Preporuka je da se držite LTS grane tj. Ubuntu izdanja sa dugoročnom podrškom u trajanju od pet godina. Sledeće LTS izdanje će se pojaviti u aprilu 2018. godine. Ako ne možete dotle da čekate kao drugi izbor tu je

Linux Mint

Linux Mint je zasnovan na Ubuntu LTS izdanjima. Preporučujem Linux Mint sa Cinnamon okruženjem radne površi.

Treći izbor ostaje na vama. Ako vam ni Ubuntu ni Linux Mint Cinnamon ne odgovaraju krenite u potragu. Izbor je velik. Za početak možete da se osvrnete na operativne sisteme zasnovane na Ubuntu-u: Kubuntu, Neon, Linux Mint (KDE), Maui; i/ili operativne sisteme zasnovane na Debianu-u: Linux Mint DE (Cinnamon), Robolinux (Cinnamon), Neptune, Netrunner, SolydK.

 

Ako imate stariji računar i veoma vam je bitno koliko resursa vuče operativni sistem onda kao prvi izbor tu je

Sparky Linux

Sparky Linux je zasnovan na Debian stable i testing izdanjima. Možete da birate između tri okruženja radne površi LXDE, Xfce i MATE. Kod mene se Sparky Linux pokazao kao najbolje rešenje za starije/slabije računare i to u testing izdanjima.

Drugi izbor ostaje na vama. Ako vam Sparky Linux ne odgovara krenite u potragu. Izbor je velik. Za početak možete da se osvrnete na operativne sisteme zasnovane na Ubuntu-u: Ubuntu MATE, Xubuntu, Lubuntu, Linux Mint (MATE, Xfce), LXLE, Linux Lite, Voyager; i/ili operativne sisteme zasnovane na Debianu-u: Linux Mint DE (MATE), MiniNo (LXDE), Robolinux (LXDE, Xfce, MATE), Point Linux (Xfce, MATE), Voyager, MX, SolydX.

 

Ako imate baš baš stari računar i teško da će šta od gore navedenog odgovarati i za to postoji rešenje. Krenite u potragu. Izbor je velik. Za početak možete da pogledate: 4MLinux, antiX, Austrumi, Bodhi Linux, DSL, Elive, Exe GNU/Linux, CRUX, Kwort Linux, Puppy (puppylinux.com, puppylinux.org, blog.puppylinux.com, puppylinuxnews.org), Legacy OS, LxPup, Macpup, Simplicity Linux, Q4OS, SliTaz.

 

Svaka gore navedena distribucija može da se instalira na usb memoriju što vam omogućava da sa sobom uvek imate Linux. Ipak za takve potrebe koristim jedan distro koji do sada nisam spomenuo a to je

Porteus

Porteus je zasnovan na Slackware-u. Lako se instalira na usb memoriju. Možete da birate između nekoliko okruženja radne površi. Sva potrebna upustva možete naći na sajtu http://porteus.org.

Dobar izbor je i Slax Linux, zasnovan na Debian-u. Sve bitne informacije možete naći na zvaničnom sajtu http://www.slax.org.

 

Preporuka za podršku

Pretpostavka je da će vam zatrebati pomoć, savet, podrška u rešavanju problema u funkcionisanju sistema i programa na koje možete naići u radu. Veoma je važno da shvatite da su osobe koje pružaju podršku entuzijasti, tako da morate imati razumevanja i strpljenja da sačekate odgovor ili ako odgovora uopšte i ne bude.

Pre pokretanja nove teme na Forumu / grupi potrebno je prvo pretražiti Forum jer je moguće da se o istom ili sličnom problemu već razgovaralo i da postoji rešenje za isti. Naravno, poželjno bi bilo i da pretražite internet. Takođe, pre pokretanja nove teme potrebno je da se upoznate sa određenim pravilima / savetima koji važe na forumu / u grupi (pravilnik, pravila ponašanja, upustva korišćenja i sl.).

 

Preporuka za literaturu

Prvo tu je nezaobilazni LiBRE! časopis. Ako želite možete se i uključiti u rad na časopisu i postatio deo ekipe LiBRE! časopisa.

Na blogu sam dosta pisao o ovoj temi:

I još par tutorijala sa bloga:

 

Priča se nastavlja…

Ne zaboravite da promovišete Slobodan softver na svaki mogući način. 🙂

Srećno i dobro došli u svet Slobodnog softvera!!!

sudo apt-get install freedom