Pronalaženje adekvatne zamene za Windows XP

Pitanje Beginning-the-countdown-a: Upravo sada, na šest meseci do isteka podrške za Windows XP, američka mejnstrim štampa donosi nam veliki broj tekstova i komentara sa savetima zašto što pre da pređemo na Windows 7/8 ili Mac i na nov hardver. S tim u vezi jedna sugestija. Ovo bi mogao da bude dobar razlog za DistroWatch Weekly pronađe i predstavi specifične distribucije koje bi mogle da produže život običnog laptopa i netbuka, za korisnike koji su svoj računar kupili ne tako davno i koji ne misle da su njihovom računaru odbrojani dani i da treba da ide na reciklažu. Znam za mnoge distribucije koje rade na laptopovima, ali sa malo prenetih opcija specifičnih za Windows koje se mogu naći u određenom hardveru; na primer, svetlina monitora, audio kontrole, itd. Mislim na distribucije posebno kreirane kao gotov operativni sistem za laptopove i netbukove u koje bi bile uključile i ove opcije.

Odgovor DistroWatch-a: Postoji nekoliko Linux distribucija koje su idealne za zamenu zastarelog Windows XP operativnog sistema. Neke od njih su ispolirana desktop rešenja koja imaju svoj stil, ali i koja bi verovatno zadovoljila potrebe korisnika. Druge su posebno dizajnirane da bi korisnicima olakšale prelazak sa Windows XP operativnog sistema. Takav je, na primer, Zorin OS koji može da bude adekvatna zamena za Windows XP. Dizajniran je tako da, u izvesnoj meri, oponaša Windows-ov izgled i (ako me sećanje služi) Zorin OS dolazi sa Wine-om, što omogućava korisnicima da instaliraju softver koji su koristili na njihovom prethodnom operativnom sistemu. Za ljude koji su u potrazi za besplatnim operativnim sistemom koji je po izgledu najsličniji sa Windows-om, preporučujem da krenu sa Zorin OS.

Za mnoge koji koriste moderan, nov hardver korisnički orijentisane distribucije kao što su Linux Mint, Mageia i Kubuntu će biti idealne. Svaka od ovih distribucija je prilagođenja za korisnike desktop računara i svaka distribucija dolazi sa mnogo korisnički orijentisanih funkcija. S druge strane, mnogi koji traže zamenu za Windows XP će verovatno biti na starijem hardveru i mogu biti zainteresovani za laganije distribucije. Pronašao sam Peppermint OS da bude distribucija koja može da ponudi prilično poznat izgled za nove korisnike zadržavajući visok nivo performansi. Još jedna lagana distribucija koju od nedavno koristim i u kojoj uživam i koju sa zadovoljstvom preporučujem novim korisnicima Linux-a je LXLE. LXLE je distribucija koja nudi veoma atraktivan izgled i mnogo mogućnosti zadržavajući štedivljost na resursima.

Postoje i druge distribucije koje mogu biti odgovarajuće zamene za zastarele Microsoft-ove operativne sisteme, većina mejnstrim Linux operativnih sitema donosi sve potrebne funkcije, samo što svaki ima drugačiji stil kada je u pitanju pružanje te funkcije. To znači da vam distribucije koje sam predhodno naveo nisu jedina opcija na raspolaganju, ali one jesu distribucije sa kojima sam imao najviše uspeha kada je u pitanju uvođenje novajlija u svet Linux-a.

*

Uz dozvolu prevod i obrada teksta:
DistroWatch Weekly, Issue 538, 16 December 2013 – Questions and Answers (by Jesse Smith)