Разлози за избор Debian-а

Хвала вам што разматрате да инсталирате Debian за рад на вашем рачунару. Ако баш нисте уверени зашто бисте требали пробати Debian, размислите о следећем:

Одржавају га његови корисници

Ако нешто треба поправити или побољшати, једноставно то учинимо.

Подршка без премца

Порука послата на дописне листе често добије одговоре у року од 15 минута (или мање), бесплатно, и то од људи који га развијају. Упоредите то с типичном телефонском подршком: сати проведени на телефону, за новац, само да би добили некога ко ваш систем не познаје довољно добро чак ни да би схватио ваше питање.

Не бисте били једини који сте тако одабрали

Широк избор организација и особа користе Debian. Погледајте нашу страницу под називом Ко користи Debian? за опис неких важнијих организација које користе Debian, а које су одлучиле послати кратак опис тога како користе Debian и зашто га користе.

Најбољи систем паковања на свету

Доста вам је проблема због старих датотека из програма старог три верзије? Или инсталирања софтвера само да би увидели како он узрокује рушење вашег система због сукобљених програма? Dpkg, Debian-ов прекаљени систем паковања, се о томе брине уместо вас.

Лака инсталација

Ако сте чули да је Debian тешко инсталирати, онда нисте у последње време пробали Debian. Стално побољшавамо поступак инсталације. Можете инсталирати директно са DVD-а, CD-а, USB-а или чак преко мреже.

Невероватне количине програма

Debian долази с више од 29000 разних програма. Баш сваки је слободан и бесплатан. Ако имате власнички програм који ради под GNU/Linux-ом, још увек га можете користити — заправо, у Debian-у можда чак постоји инсталер који ће га за вас аутоматски инсталирати и наместити.

Добро интегисани пакети

Debian је изнад свих осталих дистрибуција по томе како су његови пакети интегрисани. Будући да сав софтвер пакује повезана група, не само да се сви пакети могу наћи на истом месту, него можете бити уверени да смо већ средили све проблеме везане за компликоване повезаности међу пакетима. Иако мислимо да deb формат има неке предности пред rpm форматом, интегрисаност међу пакетима је оно што чини Debian систем робустнијим.

Изворни код

Ако развијате програме, значиће вам чињеница да постоје стотине програмских алата и језика, уз милионе редова изворног кода у основном систему. Сви програми у главној дистрибуцији поштују услове Debian-ових смерница слободног софтвера (DFSG-а). То значи да тај код слободно можете користити за учење, или га укључити у нове слободне софтверске пројекте. Такође постоји мноштво алата и кода прикладних за кориштење у власничким пројектима.

Лаке надоградње

Захваљујући нашем систему паковања, надограђивање на нову верзију Debian-а је врло једноставно. Само покрените apt-get update, apt-get dist-upgrade (или aptitude update; aptitude dist-upgrade у новијим издањима) и можете у року од пар минута надоградити с CD-а, или усмерите apt на један од више од 300 Debian сервера те надоградите систем преко мреже.

Вишеструке архитектуре и кернели

Тренутно Дебиан подржава импресиван број CPU архитектура: alpha, amd64, armel, hppa, i386, ia64, mips, mipsel, powerpc, s390 и sparc. Такође ради на GNU Hurd и FreeBSD кернелима и са debootstrap алатом тешко је пронаћи уређај који неће моћи да покрене Debian.

Систем праћења багова

Debian-ов систем праћења багова доступан је јавно. Не покушавамо сакрити чињеницу да програми не раде увек како то корисници желе. Подстичемо кориснике да нам предају извештаје о баговима и обавештавамо их када је и како баг решен. Овај систем Debian-у омогућава брз и поштен одговор на проблеме.

Ако још нисте корисник Debian-а, такођер можете уживати у следећим предностима:

Стабилност

У многим случајевима рачунари раде више од године без гашења. Чак и тада, поново се дижу само ради нестанка струје или хардверске надоградње. Упоредите то с другим системима који се руше више пута дневно.

Брз и штедљив на меморији

Други оперативни системи су можда једнако брзи у једном или два подручја, али како је заснован на GNU/Linux-у, Debian жари и пали. Windows програми покретани на GNU/Linux-у под емулатором често раде брже него у изворном окружењу.

Драјвере за већину хардвера пишу корисници GNU/Linux-a, а не произвођач

Премда то може значити да је на подршку за нови хардвер потребно чекати, а за неки хардвер нема подршке, омогућава подржавање хардвера дуго након произвођачева престанка производње или пропасти. Искуство показује да су драјвери отвореног кода обично пуно бољи од власничких.

Добра сигурност система

Debian и остатак заједнице слободног софтвера су врло одговорни што се тиче брзог укључивања сигурносних исправки у дистрибуцију. Исправљени пакети се обично додају у року од неколико дана. Доступност изворног кода омогућава оцењивање сигурности Debian-а у отвореном окружењу што спречава употребу лоших сигурносних модела. Такође, већина пројеката за развој слободног софтвера имају системе ревидирања, што у корену спречава уношење потенцијалних сигурносних проблема у битне системе.

Сигурносни програми

Иако то многи не знају, све послато мрежом може видети било који систем између вас и примаоца. Debian има пакете GPGPGP) софтвера који омогућава приватно слање поште између корисника. Уз то, ssh вам омогућава стварање сигурних веза до других система на којима је ssh инсталиран.

Наравно, Debian није савршен. Три су подручја чест узрок жалбама:

„Недостатак популарног комерцијалног софтвера.“

Доиста је истина да неки популарни програми нису доступни на Debian-у. Ипак, постоје заменски програми дизајнирани да опонашају најбоље могућности власничких програма, а с додатном вредношћу — они су слободан софтвер. Недостатак уредских програма као што су Word и Excel више не би требао представљати проблем, јер Debian укључује три канцеларијска пакета састављена у потпуности од слободног софтвера, LibreOffice, KOffice и GNOME Office. Разни власнички канцелариски пакети су такође доступни: Applixware (Anyware), Hancom Office, Axene и други.

За оне које занимају базе података, у Debian-у се испоручују два популарна програма за базе података: MySQL и PostgreSQL. SAP DB, Informix, IBM DB2 и други су такође доступни за ГНУ/Linux.

Разни други програми долазе у све већем броју, како све више предузећа открива моћ GNU/Linux-a и његовог углавном нетакнутог тржишта с растућом корисничком базом. (Будући да је GNU/Linux слободан за дистрибуцију, бројке о продаји се не могу користити за процену броја корисника. Најбоље процене су да Linux има 5% тржишта, што је 15 милиона корисника, у раној 2001.)

„Debian је тешко наместити.“

Приметите да се спомиње намештање, а не инсталирање, јер је многим људима почетна инсталација Debian-а лакша од Windowsa. Но могло би се олакшати подешавање доста хардвера (на пример штампача). Такође, неки програми би могли имати скрипту која би корисника провела кроз конфигурисање (барем за најуобичајеније ситуације). На овом подручју се ради.

„Није подржан сав хардвер.“

Конкретно, стварно нов, стварно стар и стварно редак хардвер. Такођер хардвер који зависи о сложеним програмима, драјверима које произвођач нуди само за Windows платформе (нпр. софтверски модеми или wi-fi уређаји у лаптоповима). Међутим, у већини случајева, доступан је одговарајући хардвер који ради под Debian-ом. Неки уређаји нису подржани јер је произвођач одлучио сакрити њихове спецификације. На овом подручју се такође ради.

Ако горње није довољно да вас увери у коришћење Debian-а, размислите о следећем: ниска цена (ниска као цена везе на мрежу), лака инсталација и истинска вишеструка употребљивост која би лако удвостручила ваш учинак.

Како можете да дозволите да га не испробате?

*

Преузето са сајта Debian Србија где можете сазнати више о Debian-u.

Слика