Serbian GNU/Linuks

Dostupan je za preuzimanje Serbian – GNU/Linuks operativni sistem na srpskom jeziku. Ideja za ime projekta nije nova jer postoji skoro šest godina, a potiče od jednog tada aktivnog Debian korisnika. Cilj je bio da se dobije stabilan operativni sistem koji će biti lokalizovan na naš jezik. Za osnovu je korišćen Debian u svojoj stabilnoj verziji, sa KDE grafičkim okruženjem. Serbian dolazi podešen na ćiriličnu varijantu, a kroz sistemske postavke može biti odabrana i latinica, kao i ijekavica za obe varijante.

ISO slika koja je dostupna za preuzimanje u 32-bitnoj i 64-bitnoj verziji, a na njoj se pored uobičajenih programa koji dolaze uz KDE grafičko okruženje, nalaze i kancelarijski paket LibreOffice, video plejeri VLC i SMPlayer, kao i audio plejer Audacious. U odeljku gde su programi za internet, možete pronaći veb čitače Iceweasel i Chromium, kao i Skype. Od značajnijih programa, tu su još Guvcview i GIMP. Prednost u izboru softvera imali su prevedeni programi.

Ako želite da pomognete promociji, dostupni su i baneri za tu namenu.

Za kraj, ako vam se dogodi nekakav problem u radu, ili nedostatak drajvera, sve savete i uputstva, koje možete naći na forumima, a koja važe za sadašnji stabilni Debian, slobodno možete upotrebiti da bi poboljšali Serbian.

Za više informacija i preuzimanje posetite Debian Srbija blog, stranicu posvećenu Serbianu, Pitanja i odgovori, video zapisi: Kako instalirati Serbian i Serbian, nalog na Sourceforge-u.

Serbian GNU/Linuks za starije računare.

[izvor]