Ubuntu Linux

Ubuntu je popularna distribucija slobodnog operativnog sistema GNU/Linux, koja stavlja akcenat na lakoću upotrebe, brzinu rada i stabilnost. Ubuntu je jedna od najraširenijih i najprihvaćenijih Linux distribucija. Naziv distribucije potiče od afričke ideologije ubuntu što otprilike znači „humanost prema drugima“.

U pitanju je sveobuhvatan operativni sistem uz kog se dostavljaju programi koji omogućavaju rad u svim sferama. Ubuntu teži da korišćenjem jedino slobodnog softvera prosečnom korisniku obezbedi istovremeno ažuran i stabilan operativni sistem. Ubuntu-ovi programi su slobodni i otvorenog koda, tako da ih možete deliti kome želite i koliko želite. Ubuntu sa podrazumevanim softverom će zadovoljiti sve koji koriste kancelarijske aplikacije, pristupaju internetu, vole da pogledaju neki film i da slušaju muziku, te da se ponekad poigraju. Ubuntu dolazi sa punom podrškom i raznoraznim servisima dostupnim širom sveta.

Na internetu ćete naći veliki broj blogova, sajtova, foruma… posvećenih Ubuntu-u, na kojima se nalazi ogromna dokumentacija koja će vam pomoći da bolje upoznate Ubuntu, ostvarite svoje želje, rešite probleme u radu sistema i programa…

Prvo izdanje Ubuntu-a je ugledalo svetlost dana 20. oktobra 2004. godine. Svako izdanje ima kodno ime i broj verzije na osnovu godine i meseca izdavanja. Ubuntu LTS (Long Time Support) izdanja dolaze sa dugoročnom podrškom u trajanju od 5 godina. Ubuntu se aktivno razvija i nova, unapređena izdanja se pojavljuju redovno na svakih šest meseci. Možete ga isprobati (i koristiti) i bez instalacije na hard disk, a možete ga i instalirati uporedo sa postojećim operativnim sistemima koje imate na računaru.

Jedna od zanimljivih opcija u Ubuntu-u je Dash, mesto za pronalaženje i pretraživanje sadržaja, aplikacija, informacija itd. kako na računaru tako i na internetu. Oko ove opcije on-line/udaljene pretraga iz Dash-a je bilo dosta sporenja. Ovakva mogućnost pretrage je dostupna od izdanja 12.10. i sastavni je deo svake naredne verzije Ubuntu-a. U izdanjima 12.10, 13.04, 13.10 i 14.04 pretraga je podrazumevano uključena i može se isključiti u podešavanjima, a od izdanja 14.10 je podrazumevano isključena i može se uključiti u podešavanjima. Za malo više informacija na ovu temu možete pročitati tekst o sajtu Fix Ubuntu.

Sistemski zahtevi

Napomena da ovo nisu zvanični već podaci korisnika, tako da su moguća određena odstupanja.

Minimalni:

  • Procesor: 2 Ghz
  • Radna memorija: 1 GB
  • Grafička karta: 256 MB
  • Slobodan prostor na hard disku: 10 GB

Preporučeni:

  • Procesor: Dual Core
  • Radna memorija: 2 GB
  • Grafička karta: 512 MB
  • Slobodan prostor na hard disku: 20 GB

Programi

Pribor: Archive Manager, Backups, Calculator, Contacts, Font viewer, Passwords and Keys, Screenshot, Terminal, gEdit.

Igre: Mines, Sudoku, AisleRiot Solitaire, Mahjongg.

Grafika: Shotwell Photo Manager, LibreOffice Draw, Simple Scan, Image Viewer, Photo Lens.

Internet: Desktop Sharing, Thunderbird Mail, Firefox, Transmission, Empathy IM, Remmina Remote Desktop Client.

Kancelarija: LibreOffice, Document Viewer.

Multimedija: Videos, Rhythmbox Music Player, Cheese Webcam Booth, Brasero Disc Burner.

Sistemski alati/Podešavanja: Programi za upravljanje, podešavanje, ažuriranje, nadgledanje sistema i programa, instaliranje programa, upravljanje periferijama, pretragu fajlova i foldera…

Izgled

Više galerija sa snimcima ekrana možete naći na vebsajtu Linux screenshots.

Preuzimanje

Ubuntu je dostupan besplatno za preuzimanje preko Ubuntu vebsajta. Ubuntu je slobodan, besplatan i legalan za upotrebu i deljenje, kako kod kuće, tako i na poslu.

Priručnici

Knjiga Aleksandra Stanisavljevića: Sigurni koraci malog pingvina.

Zajednica

Za sve korisnike Ubuntu-a i njegovih derivata tu je Zvanična Ubuntu-ova lokalna zajednica u Srbiji.

Ubuntu LoCo Srbija je zvanični Ubuntu-ov lokalni tim za Srbiju. Ubuntu LoCo (skraćenica od Local Community — lokalna zajednica) predstavlja zvanični projekat organizovanja korisnika i ljubitelja ove distribucije širom sveta u lokalne zajednice.

Ciljevi LoCo zajednica jesu promocija Ubuntu-a, pružanje pomoći zainteresovanim korisnicima i organizovanje akcija i projekata vezanih za popularizaciju ove distribucije. Ukoliko želite da se priključite ili pomognete rad zajednice na bilo koji način, možete ih kontaktirati i/ili se pridružiti zajednici na forumu i/ili irc kanalu.

Jedna od misija Zajednice jeste i pružanje podrške u rešavanju problema u funkcionisanju sistema i programa na koje možete naići u korišćenju Ubuntu-a i njegovih derivata. Glavna adresa za podršku je Forum Zajednice.

Tu su i nezaobilazne Viki stranice sa upustvima i Planeta.

Linkovi