Врабац (Џивџан)

vrabac

Врабац покућар (Домаћи врабац, Обични врабац, House sparrow, Passer domesticus) је једна од најраспрострањенијих и најпознатијих птица на земљи. Генерално, врапци су мале, дебељушкасте, браон-сиве птице, са кратким репом и јаким здепастим кљуном. Мали су, брзи и окретни. Живе у присној заједници са човеком. Врабац је изузетно друштвен, често се један пар гнезди тик до другог пара. Знају бити и агресивни према другим птицама. Лете у јатима како би се заштитили, одбранили. Гнезде се испод олука, на дрвећу, а кућама и зградама у удубљеним зидовима. Хране се инсектима, зрневљем, разним семеном, воћем, остацима хране за људе.

У великим деловима Европе, тако и код нас, популација домаћих врабаца рапидно опада. Сматрају се за угрожену врсту птица, понегде су и законом заштићена врста. Од 1980. године изгубљено је око 600 милиона јединки птица гнездарица Европе. Највеће опадање популације забележено је код врапца покућара, са 237 милиона јединки мање. Изгубљено је 50 одсто ове популације.

Узроци опадања популације се налазе у укупној промени начина живота и еко систему, променама у политикама које се тичу пољопривреде, променама у станишту… Врапци тешко долазе до хране, непријатељи су им многе врсте птица, мачке, пси, неретко су уништавани од стране човека. Промена стила градње објеката, смањење броја домаћих животиња, чију су храну користили врапци, загађење, недостатак материјала за прављење гнезда, ширење болести код птица, мањак жбунасте вегетације која је неопходна за преживљавање врабаца, само су још неки од разлога за пад бројности ове врсте.

Врабца покућара многи мешају са пољским врабцем (Eurasian tree sparrow, Passer montanus) који живи на рубовима разређених шума, на речним обалама, али се може наћи и на теренима са појединачним дрвећем и бројним грмљем, чак и поред њива или насеља. Од 1980. године популација пољског врабца је смањена за око 30 милиона јединки.

Нацрт солитера за врапце

Погледајте нацрт солитера за врапце и како солитери изгледају.
Погледајте видео о врапцима у Београду Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

soliter-za-vrapce-nacrt

soliter-za-vrapce

Нацрти су преузети из брошуре Кућице, хранилице и појилице за птице, док су слике са акције постављања солитера у Београду у оквиру „Дана одговорности“ једне компаније.

Врабац симбол Београда и Врњачке Бање

Прича о врапцу је стара легенда, која је везана је један веома битан догађај. Наиме, 1456. године Турци са огромном војском нападају Београд. Београд је одбрањен, а међу великим бројем страдалих, према легенди, пронађен је и један врабац прободен са три стреле. Са једне стране, ту је сва трагедија рата, у тако малом и безазленом телу птичице која се нашла на погрешном месту у погрешно време. Са друге, можда је овај врабац спасио три живота.

Приврженост према овој малој птици исказана је и 2009. године, када је врабац Срба био је маскота Универзијаде одржане у Београду, а врабац са опанцима и шајкачом на глави, заштитни је знак Врњачке Бање.

Извор: Блиц и 011инфо.

Прочитајте још текстова са блога на тему кућице за птице.