Vrabac (Dživdžan)

vrabac

Vrabac pokućar (Domaći vrabac, Obični vrabac, House sparrow, Passer domesticus) je jedna od najrasprostranjenijih i najpoznatijih ptica na zemlji. Generalno, vrapci su male, debeljuškaste, braon-sive ptice, sa kratkim repom i jakim zdepastim kljunom. Mali su, brzi i okretni. Žive u prisnoj zajednici sa čovekom. Vrabac je izuzetno društven, često se jedan par gnezdi tik do drugog para. Znaju biti i agresivni prema drugim pticama. Lete u jatima kako bi se zaštitili, odbranili. Gnezde se ispod oluka, na drveću, a kućama i zgradama u udubljenim zidovima. Hrane se insektima, zrnevljem, raznim semenom, voćem, ostacima hrane za ljude.

U velikim delovima Evrope, tako i kod nas, populacija domaćih vrabaca rapidno opada. Smatraju se za ugroženu vrstu ptica, ponegde su i zakonom zaštićena vrsta. Od 1980. godine izgubljeno je oko 600 miliona jedinki ptica gnezdarica Evrope. Najveće opadanje populacije zabeleženo je kod vrapca pokućara, sa 237 miliona jedinki manje. Izgubljeno je 50 odsto ove populacije.

Uzroci opadanja populacije se nalaze u ukupnoj promeni načina života i eko sistemu, promenama u politikama koje se tiču poljoprivrede, promenama u staništu… Vrapci teško dolaze do hrane, neprijatelji su im mnoge vrste ptica, mačke, psi, neretko su uništavani od strane čoveka. Promena stila gradnje objekata, smanjenje broja domaćih životinja, čiju su hranu koristili vrapci, zagađenje, nedostatak materijala za pravljenje gnezda, širenje bolesti kod ptica, manjak žbunaste vegetacije koja je neophodna za preživljavanje vrabaca, samo su još neki od razloga za pad brojnosti ove vrste.

Vrabca pokućara mnogi mešaju sa poljskim vrabcem (Eurasian tree sparrow, Passer montanus) koji živi na rubovima razređenih šuma, na rečnim obalama, ali se može naći i na terenima sa pojedinačnim drvećem i brojnim grmljem, čak i pored njiva ili naselja. Od 1980. godine populacija poljskog vrabca je smanjena za oko 30 miliona jedinki.

Nacrt solitera za vrapce

Pogledajte nacrt solitera za vrapce i kako soliteri izgledaju.
Pogledajte video o vrapcima u Beogradu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

soliter-za-vrapce-nacrt

soliter-za-vrapce

Nacrti su preuzeti iz brošure Kućice, hranilice i pojilice za ptice, dok su slike sa akcije postavljanja solitera u Beogradu u okviru „Dana odgovornosti“ jedne kompanije.

Vrabac simbol Beograda i Vrnjačke Banje

Priča o vrapcu je stara legenda, koja je vezana je jedan veoma bitan događaj. Naime, 1456. godine Turci sa ogromnom vojskom napadaju Beograd. Beograd je odbranjen, a među velikim brojem stradalih, prema legendi, pronađen je i jedan vrabac proboden sa tri strele. Sa jedne strane, tu je sva tragedija rata, u tako malom i bezazlenom telu ptičice koja se našla na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. Sa druge, možda je ovaj vrabac spasio tri života.

Privrženost prema ovoj maloj ptici iskazana je i 2009. godine, kada je vrabac Srba bio je maskota Univerzijade održane u Beogradu, a vrabac sa opancima i šajkačom na glavi, zaštitni je znak Vrnjačke Banje.

Izvor: Blic i 011info.

Pročitajte još tekstova sa bloga na temu kućice za ptice.