XPocalypse

XPocalypse долази! Да ли сте спремни за Linux?

Lubuntu

Ubuntu + LXDE

Lubuntu је брз и лаган оперативни систем развијен од стране заједнице. Заснован је на Ubuntu-у и користи минималистичко окружење радне површи LXDE у комбинација са “лаганим” (пажљиво одабраним) програмима. Фокус је стављен на брзину и енергетску ефикасност. Због тога, Lubuntu има веома ниске хардверске захтеве и одличан је избор за слабије, старије рачунаре али и за рачунаре нове генерације. Lubuntu има приступ до Ubuntu-ових програмских складишта дозвољавајући инсталирање било којих програма доступних из Ubuntu-а.

Корисни линкови:

LXLE

Ubuntu LTS + LXDE

Како би неки рекли, са потпуним правом, LXLE (Lubuntu Extra Life Extension) је Lubuntu који дише пуним плућима. Од ионако прелепог Lubuntu-а LXLE је још нашминканији. Долази на DVD-у и неће вам бити потребно да додатно инсталирате неке програме, јер ова дистрибуција доноси скоро све што вам може затребати од програма.

LXLE је једноставно прерађен Lubuntu са другачијим циљевима. Заснива се само на Ubuntu LTS издањима како би обезбедио добру хардверску и софтверску подршку. Користи оптимизовано LXDE окружење радне површи. Развија леп, модерног изгледа, интуитивни десктоп који је лак и једноставан за коришћење.

Корисни линкови:

Xubuntu

Ubuntu + Xfce

Оперативни систем  иза којег стоји заједница. Заснован је на Ubuntu оперативном систему. Xubuntu је елегантан и једноставан за коришћење. Долази са Xfce окружењем радне површи, које је стабилно, прегледно и лако подесиво. Идеалан је за оне који желе да извуку максимум из свог стоног рачунара, лаптопа и нетбука. Модерног је изгледа, прилагођен је за свакодневну употребу, радиће добро и на старијим рачунарима.

Корисни линкови:

Linux Lite

Ubuntu LTS + Xfce

Да поновимо, са потпуним правом, Linux Lite је Xubuntu који дише пуним плућима. Linux Lite је погодан за почетнике и за оне који желе лагано окружење које је у потпуности функционално. Linux Lite је одличан за оживљавање старих лаптоп или десктоп рачунара од којих сте одавно одустали.

Корисни линкови:

Linux Mint

Ubuntu + Cinnamon / Ubuntu + Xfce

Сврха Linux Mint-а је да се направи модеран, елегантан и удобан оперативни систем који је и моћан и лак за коришћење. Започет у 2006, Linux Mint је до данас постао један од најраспрострањенији оперативних система уопште. Linux Mint се заснива на Ubuntu-у и долази у верзијама са Cinnamon, MATE, KDE и Xfce окружењима радне површи. Нама су најзанимљивија издања са Cinnamon и Xfce окружењем.

Корисни линкови:

Ubuntu

Ubuntu + Unity

Ubuntu је популарна дистрибуција слободног оперативног система GNU/Linux, која ставља акценат на лакоћу употребе, брзину рада и стабилност. Ubuntu је једна од најраширенијих и најприхваћенијих Linux дистрибуција. У питању је свеобухватан оперативни систем уз ког се достављају програми који омогућавају рад у свим сферама, и нуде најбоље што слободан софтвер у овом тренутку може да понуди. Ubuntu са подразумеваним софтвером ће задовољити све који користе канцеларијске апликације, приступају интернету, воле да погледају неки филм и да слушају музику, те да се понекад поиграју. Све то Ubuntu ради савршено, поуздано и без застоја.

Корисни линкови:

Подршка

Подршка је веома битна. Све набројане дистрибуције се заснивају на Ubuntu-у тако да, коју год било да изаберете, ако имате проблема можете потражити помоћ на на форуму Ubuntu-ове локалне заједнице у Србији. Ту су још и вики и сајт заједнице.

Окружења радне површи

Линкови ка званичним страницама окружења радне површи која се помињу у тексту: