XPocalypse

XPocalypse dolazi! Da li ste spremni za Linux?

Lubuntu

Ubuntu + LXDE

Lubuntu je brz i lagan operativni sistem razvijen od strane zajednice. Zasnovan je na Ubuntu-u i koristi minimalističko okruženje radne površi LXDE u kombinacija sa “laganim” (pažljivo odabranim) programima. Fokus je stavljen na brzinu i energetsku efikasnost. Zbog toga, Lubuntu ima veoma niske hardverske zahteve i odličan je izbor za slabije, starije računare ali i za računare nove generacije. Lubuntu ima pristup do Ubuntu-ovih programskih skladišta dozvoljavajući instaliranje bilo kojih programa dostupnih iz Ubuntu-a.

Korisni linkovi:

LXLE

Ubuntu LTS + LXDE

Kako bi neki rekli, sa potpunim pravom, LXLE (Lubuntu Extra Life Extension) je Lubuntu koji diše punim plućima. Od ionako prelepog Lubuntu-a LXLE je još našminkaniji. Dolazi na DVD-u i neće vam biti potrebno da dodatno instalirate neke programe, jer ova distribucija donosi skoro sve što vam može zatrebati od programa.

LXLE je jednostavno prerađen Lubuntu sa drugačijim ciljevima. Zasniva se samo na Ubuntu LTS izdanjima kako bi obezbedio dobru hardversku i softversku podršku. Koristi optimizovano LXDE okruženje radne površi. Razvija lep, modernog izgleda, intuitivni desktop koji je lak i jednostavan za korišćenje.

Korisni linkovi:

Xubuntu

Ubuntu + Xfce

Operativni sistem  iza kojeg stoji zajednica. Zasnovan je na Ubuntu operativnom sistemu. Xubuntu je elegantan i jednostavan za korišćenje. Dolazi sa Xfce okruženjem radne površi, koje je stabilno, pregledno i lako podesivo. Idealan je za one koji žele da izvuku maksimum iz svog stonog računara, laptopa i netbuka. Modernog je izgleda, prilagođen je za svakodnevnu upotrebu, radiće dobro i na starijim računarima.

Korisni linkovi:

Linux Lite

Ubuntu LTS + Xfce

Da ponovimo, sa potpunim pravom, Linux Lite je Xubuntu koji diše punim plućima. Linux Lite je pogodan za početnike i za one koji žele lagano okruženje koje je u potpunosti funkcionalno. Linux Lite je odličan za oživljavanje starih laptop ili desktop računara od kojih ste odavno odustali.

Korisni linkovi:

Linux Mint

Ubuntu + Cinnamon / Ubuntu + Xfce

Svrha Linux Mint-a je da se napravi moderan, elegantan i udoban operativni sistem koji je i moćan i lak za korišćenje. Započet u 2006, Linux Mint je do danas postao jedan od najrasprostranjeniji operativnih sistema uopšte. Linux Mint se zasniva na Ubuntu-u i dolazi u verzijama sa Cinnamon, MATE, KDE i Xfce okruženjima radne površi. Nama su najzanimljivija izdanja sa Cinnamon i Xfce okruženjem.

Korisni linkovi:

Ubuntu

Ubuntu + Unity

Ubuntu je popularna distribucija slobodnog operativnog sistema GNU/Linux, koja stavlja akcenat na lakoću upotrebe, brzinu rada i stabilnost. Ubuntu je jedna od najraširenijih i najprihvaćenijih Linux distribucija. U pitanju je sveobuhvatan operativni sistem uz kog se dostavljaju programi koji omogućavaju rad u svim sferama, i nude najbolje što slobodan softver u ovom trenutku može da ponudi. Ubuntu sa podrazumevanim softverom će zadovoljiti sve koji koriste kancelarijske aplikacije, pristupaju internetu, vole da pogledaju neki film i da slušaju muziku, te da se ponekad poigraju. Sve to Ubuntu radi savršeno, pouzdano i bez zastoja.

Korisni linkovi:

Podrška

Podrška je veoma bitna. Sve nabrojane distribucije se zasnivaju na Ubuntu-u tako da, koju god bilo da izaberete, ako imate problema možete potražiti pomoć na na forumu Ubuntu-ove lokalne zajednice u Srbiji. Tu su još i viki i sajt zajednice.

Okruženja radne površi

Linkovi ka zvaničnim stranicama okruženja radne površi koja se pominju u tekstu: