Izrada sajtova sa Slobodnim softverom

Ranije sam predstavio banere Napravljeno Slobodnim softverom.

Sada želim da predstavim set Slobodnog softvera za izradu sajtova.

OPERATIVNI SISTEMI

Lubuntu

Lubuntu je brz i lagan operativni sistem razvijen od strane zajednice. Zasnovan je na GNU/Linux-u i Ubuntu-u i koristi minimalističko radno okruženje LXDE u kombinacija sa „laganim“ programima. Fokus je stavljen na brzinu i energetsku efikasnost. Zbog toga Lubuntu ima niske sistemske zahteve i odličan je izbor za slabije, starije računare ali i z aračunare nove generacije.

Pročitajte više …

TEKST EDITORI

Bluefish

Bluefish je moćan editor usmerena ka programerima i veb dizajnerima, sa mnogo opcija za izradu sajtova, skripti i pisanja programskog koda. Bluefish podržava mnoge programske jezike. Bluefish je multi-platformski program koji radi na većini operativnih sistema i razvija se kao projekat otvorenog koda.

Pročitajte više …

Geany

Geany je mali i lagan tekst editor sa osnovnim karakteristikama integrisanog razvojnog okruženja. Razvijen je da obezbedi mali i brz IDE, koji ima samo nekoliko zavisnosti od drugih paketa. Geany podržava mnoge formate datoteka i ima neke lepe osobine.

Pročitajte više …

Gedit

Gedit je zvanični tekst editor za GNOME radno okruženje. Iako je jednostavan i lak za upotrebu, Gedit je moćan opšte namenski tekst editor. Gedit ima i fleksibilan sistem za dodatke kojima se proširuje njegova upotrebljivost i dodaju se nove napredne funkcije.

Pročitajte više …

VEB PLATFORME

WordPress

WordPress je veb program koji možete koristiti za kreiranje sajta ili bloga. Usredsređen je na estetiku, veb standarde i korisnost. WordPress je istovremeno besplatan i od neprocenjive vrednosti. Na raspolaganju su vam na hiljade dodataka i tema koje će vam pomoći da vaš sajt transformišete u skoro sve što možete da zamislite. Dostupan je na srpskom (ćirilica) jeziku.

Pročitajte više …

Piwigo

Piwigo foto galerija je softver za veb, koji je izgradila velika zajednica korisnika i programera. Piwigo dolazi sa moćnim funkcijama za objavljivanje i upravljanje kolekcijama slika. Piwigo je lako proširiv zahvaljujući brojnim dodacima. Piwigo je besplatan i otvorenog koda. Dostupan je na srpskom (ćirilica) jeziku.

Pročitajte više …

FTP KLIJENTI

Filezilla

Filezilla Klijent je brz i pouzdan multi-platformski FTP, FTPS i SFTP klijent sa mnogo korisnih funkcija i intuitivnim grafičkim korisničkim interfejsom. Filezilla je program otvorenog koda koji se distribuira besplatno.

Pročitajte više …

OBRADA DOKUMENATA

LibreOffice

LibreOffice je slobodan programski paket otvorenog koda. Stiže sa šest poznatih programa sa puno mogućnosti za rad sa kancelarijskim dokumentima i podacima: Writer, Calc, Impress, Draw, Math i Base. LibreOffice možete da besplatno preuzmete i legalno koristite na računarima, bez ograničenja. Paket stiže sa srpskom ćiriličnom i latiničnom lokalizacijom.

Pročitajte više …

Scribus

Scribus je moćan softver za stono izdavaštvo koji vam pomaže da napravite odlične dokumente svih vrsta. Dolazi sa mnogo opcija za podršku kako bi vam omogućio da postigne najbolji rezultat. Oko Scribus-a postoji zajednica koja je puna entuzijazna i prijateljski je nastrojena prema svima kojima je potrebna pomoć bilo da su u pitanju početnici ili profesionalci.

Pročitajte više …

OBRADA GRAFIKE

Inkscape

Grafički vektor editor otvorenog koda sa mogućnostima sličnim kao kod Illustrator-a, CorelDraw-a ili Xara X-a, koristi W3C standard Scalable Vector Graphics (SVG) formata datoteka. Inkscape podržava mnoge napredne karakteristike SVG formata a velika pažnja se posvećuje u dizajniranju unapređenog interfejsa.

Pročitajte više …

GIMP

GIMP ima mnogo mogućnosti. Može se koristiti kao jednostavan program za crtanje, kao profesionalni alat za obradu i proizvodnju slika, kao konvertor formata fotografija … Projektovan je tako da bude proširiv dodacima sa kojima je u mogućnosti da uradi skoro sve.

Pročitajte više …

gThumb

gThumb je prvenstveno pregledač i pretraživač slika za GNOME radno okruženje. Sadrži alat za prenos slika iz fotoaparata. gThumb je dostupan za većinu Linux distribucija. Jednostavan je za upotrebu, prijatnog za oko i preglednog izgleda.

Pročitajte više …

Simple Scan

Simple Scan je progrma za vaš skener. Simple Scan omogućava da na jednostavan način skenirate dokumenta i fotografije. Možete da isečete loše delove fotografije i rotirate je ako je na pogrešan način postavljena. Skenirane dokumente možete da štampate, izvozite u .pdf, ili da ih sačuvate u nizu različitih formata slika.

Pročitajte više …

OBRADA MULTIMEDIJE

Arista Transcoder

Arista Transcoder je jednostavan prepodešen transkoder za GNOME radno okruženje koji pruža najlakši način da konvertujete vaše video datoteke. Podržava veliki broj video formata. Jednostavan je za upotrebu.

Pročitajte više …

Curlew

Curlew je alat za konverziju različitih multimedijalnih formata. Zasnovan je na ffmpeg-u. Curlew je jednostavan za korišćenje, besplatan i otvorenog koda. Iako je jednostavan za korišćenje dolazi sa mnoštvom opcija. Podržava konverziju preko 117 različitih formata. Pisan je u python i GTK3.

Pročitajte više …

Avidemux

Avidemux je slobodni video editor dizajniran za jednostavno izvršenje zadataka sečenja, filtriranja i kodiranja video datoteka. On podržava mnoge tipove datoteka, uključujući AVI, DVD kompatibilne MPEG datoteke, MP4 i ASF, koristeći se različitim kodecima.

Pročitajte više …

OpenShot

OpenShot je besplatan, jednostavan za upotrebu, bogat opcijama, video editor za Linux operativne sisteme. OpenShot može od vaših video i audio snimaka i fotografija napraviti film koji možete obogatiti tekstom, prelazima, raznim drugim efektima i izvesti ga u neki od (ne)popilarnih video formata.

Pročitajte više …

OGMRip

OGMRip ripuje i enkodira DVD u AVI, OGM, MP4 ili Matroska fajl sa velikim izborom audio i video kodeka. Ima jednostavan interfejs, lak je za upotrebu. Može da izvozi SRT i VobSub prevode i donosi još neke korisne i interesantne opcije kako bi u što većoj meri automatizovao proces ripovanja i enkodiranja.

Pročitajte više …

Audacity

Audacity je besplatan, otvorenog koda, multi-platformski program za snimanje i obradu zvuka. Jednostavan je za upotrebu.

Pročitajte više …

VEB PREGLEDAČI

Firefox

Firefox je veb pregledač koji je brz, bezbedan i potpuno prilagodljiv vašem online životu. Koristite na jednom mestu mnoštvo izvrsnih stvari. Neka vaš boravak na internetu bude još lepši i bolji. Firefox se takođe brine i o vašoj privatnosti na internetu. Dostupan je na srpskom (ćirilica) jeziku.

Pročitajte više …

Chromium

Chromium je projekat pregledača veba otvorenog koda koji ima za cilj da izgradi bezbedniji, brži i stabilniji način doživljaja veba za sve korisnike interneta. Na Chromium-u je baziran Google Chrome, jedan od najpopularnijih i najkvalitetnijih pregledača veba.

Pročitajte više …

KLIJENTI ZA ELEKTRONSKU POŠTU

Thunderbird

Thunderbird je besplatan i jednostavan klijent za slanje elektronske pošte, koji poseduje razne mogućnosti i prilagođavanje po vašoj želji. Čini slanje elektronske pošte sigurnijim, bržim i lakšim nego ikada pre. Thunderbird je dostupan na srpskom (ćirilica) jeziku.

Pročitajte više …

RSS ČITAČI

RSSOwl

RSSOwl je program koji prikuplja podatke iz RSS-kompatibilnih sajtova. RSSOwl je besplatan i moćan RSS čitač ili agregator. RSSOwl omogućava da prikupljate, organizujete, ažurirate, čuvate informacije iz bilo kog izvora u zgodnom, jednostavnom za korišćenje i lako podesivom interfejsu.

Pročitajte više …

RADIO PLEJERI (da rad lakše padne 🙂 )

Radio Tray

Radio Tray je online radio striming plejer koji radi na Linux operativnim sistemima. Jednostavan program za upotrebu, minimalističkog izgleda, namenjen slušanju internet radio stanica što je ujedno i jedina njegova namena.

Pročitajte više …

Great Little Radio Player

Great Little Radio Player je odličan program za slušanje internet radio stanica. Delo je domaćeg autora. Dolazi sa bazom od preko 500 radio stanica. Jednostavan je za upotrebu, tako da lako možete dodavati vaše omiljene radio stanice, ako već nisu u bazi.

Pročitajte više …