Debian GNOME

Debian Пројекат је удружење појединаца који су поставили за циљ стварање слободног оперативног система. Оперативни систем који су створили се зове Debian GNU/Linux, или једноставно скраћено, Debian.

Debian је започео Ian Murdock у августу 1993., као нову дистрибуцију која ће се радити отворено, у духу Linux-a и GNU-а. Debian је замишљен као нешто што ће се стварати пажљиво и савесно, и одржавати и подржавати са сличном брижношћу. Почео је као мала, уско повезана група Free Software хакера, и поступно нарастао у велику, добро организовану заједницу програмера и корисника.

Будући да су многи људи питали, Дебиан се изговара као „DEB-ian“. Долази од имена оснивача Debian-а, Ian Murdockа, и његове супруге, Debre.

Debian GNU/Linux пружа више него чист оперативни систем, јер долази са више од 29000 пакета, већ компајлираних програма, упакованих у формат за лаку инсталацију на ваш рачунар. Наравно, сви они су слободни.

Debian ће радити на готово свим десктоп рачунарима, укључујући већину старијих модела. Свако ново издање Debian-а подржава већи број рачунарских архитектура. Подржан је скоро сав уобичајен хардвер.

У Debian-у се увек активно одржавају барем три издања: „stable“, „testing“ и „unstable“.

Stable дистрибуција садржи последњу службено објављену дистрибуцију Debian-а. Ово је издање Debian-а за коришћење у послу, оно чија употреба се примарно препоручује.

Testing дистрибуција садржи пакете који још нису примљени у стабле издање, али су у реду за то (чекају). Главна предност коришћења ове дистрибуције је да она садржи новије верзије софтвера.

Unstable дистрибуција је поприште активног развоја Debian-а. На њој обично раде програмери и они који воле живети на ивици. Развојна дистрибуција се зове Sid.

Системски захтеви

Препоручени системски захтеви:

  • Процесор: Pentium 4, 1+ GHz.
  • Радна меморија: 512 MB.
  • Слободан простор на хард диску: 5 GB.

Програми

Прибор: Archive Managar (File Roller), Calculator, Character Map, Contacts, Desktop Search, Disk Utility, Documants, Files (Nautilus), gEdit Text Editor, Help, Main Menu, Root Terminal, Screenshot, Terminal, Time Tracker, Time Tracking Overview, Tomboy Notes.

Игре: Logic Games (Five or More, Four in a Row, Klotski, Lights Off, Mines, Sudoku, Swell Foop, Tetravex), AisleRiot Solitaire, Chess, Free Cell Solitaire, Lagno, Mahjongg, Nibbles, Quadrapassel. Robots, Tali.

Графика: Document Viewer (Evince), GNU Image Manipulation Program (GIMP), Image Viewer (Eye of GNOME), Inkscape Vector Graphics Editor, LibreOffice Draw, Shotwell Photo Manager, Simple Scan.

Интернет: Desktop Sharing, Email Settings (Evolution), Empathy Internet Messaging, Iceweasel Browser, Remote Desktop Viewer (Vinagre), Transmission BitTorrent Client.

Канцеларија: Dictionary, Document Viewer (Evince), Evolution Mail and Calendar, LibreOffice (Base, Calc, Draw, Impress и Writer).

Мултимедија: Brasero Disc Burner, Cheese Webcam Booth, Movie Player (Totem), Rhythmbox Music Player, Sound Juicer Audio CD Extractor, Sound Recorder.

Системски алати/Подешавања: Велики број програма за управљање, подешавање, ажурирање, надгледање система и програма, инсталирање програма, управљање периферијама, претрагу фајлова и фолдера…

Изглед

Више галерија са снимцима екрана можете наћи на вебсајту Linux screenshots.

Преузимање

Debian GNOME је доступан бесплатно за преузимање преко Debian вебсајта (алтернативни линк).

Debian Србија

Debian Србија је блог посвећен Debian-у. На блогу се налази доста корисних информација, туторијала, вести… о Debian-у и уопште о GNU/Linux-у.
http://www.debian-srbija.iz.rs

Линкови