Који Linux инсталирати? – Препорука

После неколико година искуства у коришћењу Linux-а, инсталирања Linux-а на различите конфигурације рачунара и повратних информација које добијам од нових корисника, а у вези са питањем са којим се често сусрећем: „Који Linux инсталирати?“, ево и одговора који дајем на постављено питање.

Напомињем да се одговор базира на следећим околностима:

  • Корисници који се први пут сусрећу са Linux-ом.
  • Моје опредељење за Debian грану (Debian, Ubuntu и Linux Mint).
  • Конфигурација рачунара на који се инсталира Linux.

Одговор се креће у оквирима Debian-ове гране; лакоће инсталирања, употребе и подешавања дистрибуције; подршке и документације. Дистрибуције типа „инсталирај и вози“, где после инсталирања на хард диск нема велике потребе за инсталирањем додатног софтвера, подешавањима система и сл. Дистибуције за које постоји подршка и документација на српком језику: Ubuntu Србија форум, Књига: Сигурни кораци малог пингвина, Званични приручник за кориснике Linux Mint-а, Debian Србија блог, Google+ заједница Linux у Србији, Facebook група LUGoNS итд. Такође, ради се о корисницима рачунара који немају неке посебне захтеве у односу на оперативни систем тј. користе рачунар за основе потребне које обухватају: обраду докумената и графике, слушање музике, гледање филмова, коришћење интернета и сл.

Значи, ово је субјективан одговор, што не значи и да није прави одговор, само могу постојати и потпуно другачији одговори на постављено питање што не значи и да нису прави одговори.

За оне који имају рачунар нове генерaције и не морају да брину о системским захтевима оперативног система

Први избор је Ubuntu. Пошто се некима не свиђа Unity, окружење радне површи на Ubuntu-у, као алтернативни избор ту су Kubuntu и Linux Mint Cinnamon.

Прочитајте следеће текстове:

За оне који имају слабији/старији рачунар и битно им је колико ресурса троши оперативни систем

Први избор је LXLE. Ако се деси да под њим рачунар „штуца“ онда је ту GALPon MiniNo Artabros. За баш баш старе рачунаре GALPon MiniNo Alguadaira.

Прочитајте следеће текстове: