Израда сајтова са Слободним софтвером

Раније сам представио банере Направљено Слободним софтвером.

Сада желим да представим сет Слободног софтвера за израду сајтова.

ОПЕРАТИВНИ СИСТЕМИ

Lubuntu

Lubuntu је брз и лаган оперативни систем развијен од стране заједнице. Заснован је на GNU/Linux-у и Ubuntu-у и користи минималистичко радно окружење LXDE у комбинација са „лаганим“ програмима. Фокус је стављен на брзину и енергетску ефикасност. Због тога Lubuntu има ниске системске захтеве и одличан је избор за слабије, старије рачунаре али и з арачунаре нове генерације.

Прочитајте више …

ТЕКСТ ЕДИТОРИ

Bluefish

Bluefish је моћан едитор усмерена ка програмерима и веб дизајнерима, са много опција за израду сајтова, скрипти и писања програмског кода. Bluefish подржава многе програмске језике. Bluefish је мулти-платформски програм који ради на већини оперативних система и развија се као пројекат отвореног кода.

Прочитајте више …

Geany

Geany је мали и лаган текст едитор са основним карактеристикама интегрисаног развојног окружења. Развијен је да обезбеди мали и брз IDE, који има само неколико зависности од других пакета. Geany подржава многе формате датотека и има неке лепе особине.

Прочитајте више …

Gedit

Gedit је званични текст едитор за GNOME радно окружење. Иако је једноставан и лак за употребу, Gedit је моћан опште наменски текст едитор. Gedit има и флексибилан систем за додатке којима се проширује његова употребљивост и додају се нове напредне функције.

Прочитајте више …

ВЕБ ПЛАТФОРМЕ

WordPress

WordPress је веб програм који можете користити за креирање сајта или блога. Усредсређен је на естетику, веб стандарде и корисност. WordPress је истовремено бесплатан и од непроцењиве вредности. На располагању су вам на хиљаде додатака и тема које ће вам помоћи да ваш сајт трансформишете у скоро све што можете да замислите. Доступан је на српском (ћирилица) језику.

Прочитајте више …

Piwigo

Piwigo фото галерија је софтвер за веб, који је изградила велика заједница корисника и програмера. Piwigo долази са моћним функцијама за објављивање и управљање колекцијама слика. Piwigo је лако проширив захваљујући бројним додацима. Piwigo је бесплатан и отвореног кода. Доступан је на српском (ћирилица) језику.

Прочитајте више …

FTP КЛИЈЕНТИ

Filezilla

Filezilla Клијент је брз и поуздан мулти-платформски FTP, FTPS и SFTP клијент са много корисних функција и интуитивним графичким корисничким интерфејсом. Filezilla је програм отвореног кода који се дистрибуира бесплатно.

Прочитајте више …

ОБРАДА ДОКУМЕНАТА

LibreOffice

LibreOffice је слободан програмски пакет отвореног кода. Стиже са шест познатих програма са пуно могућности за рад са канцеларијским документима и подацима: Writer, Calc, Impress, Draw, Math и Base. LibreOffice можете да бесплатно преузмете и легално користите на рачунарима, без ограничења. Пакет стиже са српском ћириличном и латиничном локализацијом.

Прочитајте више …

Scribus

Scribus је моћан софтвер за стоно издаваштво који вам помаже да направите одличне документе свих врста. Долази са много опција за подршку како би вам омогућио да постигне најбољи резултат. Око Scribus-а постоји заједница која је пуна ентузијазна и пријатељски је настројена према свима којима је потребна помоћ било да су у питању почетници или професионалци.

Прочитајте више …

ОБРАДА ГРАФИКЕ

Inkscape

Графички вектор едитор отвореног кода са могућностима сличним као код Illustrator-а, CorelDraw-а или Xara X-а, користи W3C стандард Scalable Vector Graphics (SVG) формата датотека. Inkscape подржава многе напредне карактеристике SVG формата а велика пажња се посвећује у дизајнирању унапређеног интерфејса.

Прочитајте више …

GIMP

GIMP има много могућности. Може се користити као једноставан програм за цртање, као професионални алат за обраду и производњу слика, као конвертор формата фотографија … Пројектован је тако да буде проширив додацима са којима је у могућности да уради скоро све.

Прочитајте више …

gThumb

gThumb је првенствено прегледач и претраживач слика за GNOME радно окружење. Садржи алат за пренос слика из фотоапарата. gThumb је доступан за већину Linux дистрибуција. Једноставан је за употребу, пријатног за око и прегледног изгледа.

Прочитајте више …

Simple Scan

Simple Scan је прогрма за ваш скенер. Simple Scan омогућава да на једноставан начин скенирате документа и фотографије. Можете да исечете лоше делове фотографије и ротирате је ако је на погрешан начин постављена. Скениране документе можете да штампате, извозите у .pdf, или да их сачувате у низу различитих формата слика.

Прочитајте више …

ОБРАДА МУЛТИМЕДИЈЕ

Arista Transcoder

Arista Transcoder је једноставан преподешен транскодер за GNOME радно окружење који пружа најлакши начин да конвертујете ваше видео датотеке. Подржава велики број видео формата. Једноставан је за употребу.

Прочитајте више …

Curlew

Curlew је алат за конверзију различитих мултимедијалних формата. Заснован је на ffmpeg-у. Curlew је једноставан за коришћење, бесплатан и отвореног кода. Иако је једноставан за коришћење долази са мноштвом опција. Подржава конверзију преко 117 различитих формата. Писан је у python и GTK3.

Прочитајте више …

Avidemux

Avidemux је слободни видео едитор дизајниран за једноставно извршење задатака сечења, филтрирања и кодирања видео датотека. Он подржава многе типове датотека, укључујући AVI, DVD компатибилне MPEG датотеке, MP4 и ASF, користећи се различитим кодецима.

Прочитајте више …

OpenShot

OpenShot је бесплатан, једноставан за употребу, богат опцијама, видео едитор за Linux оперативне системе. OpenShot може од ваших видео и аудио снимака и фотографија направити филм који можете обогатити текстом, прелазима, разним другим ефектима и извести га у неки од (не)попиларних видео формата.

Прочитајте више …

OGMRip

OGMRip рипује и енкодира DVD у AVI, OGM, MP4 или Matroska фајл са великим избором аудио и видео кодека. Има једноставан интерфејс, лак је за употребу. Може да извози SRT и VobSub преводе и доноси још неке корисне и интересантне опције како би у што већој мери аутоматизовао процес риповања и енкодирања.

Прочитајте више …

Audacity

Audacity је бесплатан, отвореног кода, мулти-платформски програм за снимање и обраду звука. Једноставан је за употребу.

Прочитајте више …

ВЕБ ПРЕГЛЕДАЧИ

Firefox

Firefox је веб прегледач који је брз, безбедан и потпуно прилагодљив вашем online животу. Користите на једном месту мноштво изврсних ствари. Нека ваш боравак на интернету буде још лепши и бољи. Firefox се такође брине и о вашој приватности на интернету. Доступан је на српском (ћирилица) језику.

Прочитајте више …

Chromium

Chromium је пројекат прегледача веба отвореног кода који има за циљ да изгради безбеднији, бржи и стабилнији начин доживљаја веба за све кориснике интернета. На Chromium-у је базиран Google Chrome, један од најпопуларнијих и најквалитетнијих прегледача веба.

Прочитајте више …

КЛИЈЕНТИ ЗА ЕЛЕКТРОНСКУ ПОШТУ

Thunderbird

Thunderbird је бесплатан и једноставан клијент за слање електронске поште, који поседује разне могућности и прилагођавање по вашој жељи. Чини слање електронске поште сигурнијим, бржим и лакшим него икада пре. Thunderbird је доступан на српском (ћирилица) језику.

Прочитајте више …

RSS ЧИТАЧИ

RSSOwl

RSSOwl је програм који прикупља податке из RSS-компатибилних сајтова. RSSOwl је бесплатан и моћан RSS читач или агрегатор. RSSOwl омогућава да прикупљате, организујете, ажурирате, чувате информације из било ког извора у згодном, једноставном за коришћење и лако подесивом интерфејсу.

Прочитајте више …

РАДИО ПЛЕЈЕРИ (да рад лакше падне 🙂 )

Radio Tray

Radio Tray је online радио стриминг плејер који ради на Linux оперативним системима. Једноставан програм за употребу, минималистичког изгледа, намењен слушању интернет радио станица што је уједно и једина његова намена.

Прочитајте више …

Great Little Radio Player

Great Little Radio Player је одличан програм за слушање интернет радио станица. Дело је домаћег аутора. Долази са базом од преко 500 радио станица. Једноставан је за употребу, тако да лако можете додавати ваше омиљене радио станице, ако већ нису у бази.

Прочитајте више …