Укратко о Linux Mint-у

Увод у Linux Mint

Linux Mint је оперативни систем за рачунаре направљен да ради на већини модерних рачунарских система, укључујући типичне x86 и x64 рачунаре.

Улога Linx Mint система се може упоредити са Microsoft Windows, Apple Mac OS, или слободним BSD оперативним системом. Linux Mint је направљен да се може користити истовремено са другим системима (укључујући горе наведене), и приликом инсталације се може подесити да ради у „дуалном“ или „multi-boot“ окружењу (при чему корисник има могућност да изабере оперативни систем након укључења рачунара).

Linux Mint је одличан оперативни систем како за појединце тако и за компаније и одличан избор за почетнике и за оне који прелазе са других оперативних система на GNU/Linux.

Linux Mint је познат по својој једноставности, хардверској компатибилности и унапред инсталираним софтвером.

Историја

Linux Mint је веома модеран оперативни систем; његов развој је почео 2006. године. Систем је направљен коришћењем проверене и зреле софтверске подлоге која укључује Linux језгро, GNU алатке и Cinnamon, МАТЕ, KDE и Xfce радну површ. Linux Mint користи и Ubuntu и Debian пројекте као системску основу.

Linux Mint пројекат се фокусира на побољање употребљивости и ефикасности вашег рачунара за свакодневне задатке и потребе регуларних корисника. Испод радне површи овај оперативни систем обезбеђује и велику колекцију програма који су на располагању, као и разноразне интегрисане услужне алатке.

Linux Mint постаје све популарнији и све више људи га свакодневно користи.

Намена

Сврха Linux Mint система је да обезбеди квалитетан оперативни систем за кућне кориснике и компаније који је ефикасан, лак за коришћење, максимално елегантан, и може се користити без надокнаде и плаћања.

Једна од амбиција Linux Mint пројекта је да постане најбољи оперативни систем по томе што ће учинити напредне технологије једноставним за кориснике који ће да их прихвате и користе, за разлику од концепта да се технологије поједностављују (чиме се губи на могућностима) или копирају од других развојних тимова.

Наш циљ је да развијемо сопствену идеју идеалног система. Наше је мишљење да треба максимално искористити модерне и напредне технологије које долазе са Linux-ом и да их направимо приступачним за свакога.

Бројеви верзија и кодирана имена издања

Linux Mint издања су обележена са бројем верзије и кодираним именом по следећој логици:

Кодирана имена (codename) омогућавају једноставније препознавање издања него да корисници памте бројеве верзија.

Од верзије 5, Linux Mint издања излазе у 6-месечним циклусима и користи се једноставија шема за верзије. Број верзије се повећа за један сваких 6 месеци.

Ако се прави ревизија у оквиру истог издања (слично концепту Service Packs у Windows-у) број верзије добија инкрементално повећање подброја верзије. На пример „3“ постаје „3.1“.

Кодирана имена у Linux Mint-у су женска имена која се завршавају са „а“. Имена прате алфабетски редослед и прво слово имена издања одговара индексу броја верзије у алфабету.

Едиције

Едиција (edition) је издање Linux Mint система које је прилагођено одређеним потребама и типично је везано за избор радне површи (Cinnamon, MATE, KDE, Xfce) и системску основу (Ubuntu, Debian).

Linux Mint Ubuntu едиција

Linux Mint Debian едиција

Где се обратити за помоћ

Linux Mint заједница је веома активна и корисна. Уколико имате питања или се појави проблем везан за Linux Mint, највероватније је да ћете помоћ од других корисника моћи добити online.

За почетак, треба да се региструјете на „Linux Mint Форуму“. То је пво место где треба потражити помоћ: http://www.linuxmint.com/forum.

Уколико желите да причате са другим корисницима можете се повезати на IRC чат (chat) собу. У Linux Mint окружењу, стартујте „Xchat“ програм из менија. Уколико користите други оперативни систем или други програм за IRC проверите да је сервер намештен на „irc.spotchat.org“ и укључите се у канале „#linuxmint-help“ и „#linuxmint-chat“.

Linux Mint користи Ubuntu/Debian (у зависности од едиције) репозиторијуме и потпуно је компатабилан са њим. То значи да ће већина информација, чланака, туторијала, и програма намењених за Ubuntu/Debian радити и за Linux Mint. Уколико не можете одмах наћи помоћ у вези неког питања или проблема, обавезно покушајте пронаћи одговор на исто питање везано за Ubuntu/Debian.

Напомена: Репозиторијум програма је online место на коме се складиште програми и системске компоенте које су преко Интернета на располагању за инсталацију и освежавање. Већина оперативних система базирана на GNU/Linux-у користе репозиторијуме и повезују се са њима путем HTTP или FTP за инсталацију или освежавање софтвера и системских компоненти.

*

Текст преузет из Linux Mint корисничког упуства и објављен уз мање измене.