Кућица за птице

У наставку текст са летка који делим уз кућице за птице које правим. 🙂

nastanjena-kucica-za-ptice
Кућица за птице коју смо направили са својим станарима. Кућица се налази на Фрушкој Гори, а станари су велике сенице.

Птице

Птице у дворишту су део локалног екосистема, и као такве на више начина могу позитивно утицати на животну средину. Због своје улоге у ланцу исхране, већина птица које живе у нашим крајевима корисне су пољопривреди и шумарству. Одређене врсте птица које се хране семенкама изузетно су корисне за природно сузбијање корова. Врсте птица које се хране инсектима могу прочистити двориште од великог броја комараца, мува, биљних ваши, пужева и других нежељених гостију. Уз птице које се хране инсектима, велику улогу у очувању наше животне средине, а нарочито наших пољопривредних газдинстава имају птице грабљивице попут сова, соколова, мишара и еја. Ове птице током целе године лове глодаре који често могу нанети велику штету усевима.

Корист од птица је очигледна, јер се заједничким деловањем човека и птица смањује употреба пестицида, загађивање тла, воде и ваздуха, чува се околина и природна станишта и подстичу природни механизми регулације. У склопу биолошких мера заштите требали би да стварамо погодне услове за развој корисних птица.

Зашто су птицама потребне кућице?

У Србији се у дупљама старих стабала гнезди више од 40 врста птица. Оне се називају дупљашице (дупљарице). Разликујемо примарне дупљашице које саме дубе рупе у дрвету (детлић, жуна) и секундарне које настањују готове дупље, напуштене дупље примарних дупљашица или дупље настале природним пропадањем дрвета.

Услед вековног смањивања површина под шумама, ове врсте губе станишта. У парковима, шумама редовно се секу стара, шупља и оштећена стабла. Са друге стране, у производњи дрвета, секу се релативно млада стабла која не стижу да развију природне дупље. Тако да је све мање места за гнежђење птица дупљашица.

Кућице за птице (вештачка гнезда сандучастог облика) су одлична замена за природне дупље у дрвету. Осим што их користе за гнежђење, током зиме један број птица користи их и као склоништа. Прављењем и постављањем кућица за птице у великој мери можемо помоћи птицама дупљашицама.

Кућица за птице

Кућица мора бити примамљива за птице, а не да их уплаши. Да је по мери птица, да личи на њихово природно станиште. Оно што се свиђа човеку не мора се нужно свиђати и птици. Украшене кућице више ће одбити птицу него привући је.

Кућице правимо од дрвених дасака (пуно дрво) пошто је дрво природан материјал и добар изолатор. Уместо дрвета, можемо користити и водоотпорне еко плоче.

Постоји више модела кућица, а димензије кућица и самог отвора кућице зависе од врсте птице којој су намењене. Пред Вама је модел кућице за птице који је један од најзаступљенијих, уз то је практичан и једноставан. Постоје неки основни параметри које треба испоштовати због функционалности кућице (комфор, изолација, хигијена, чврстоћа, безбедност, заштита од грабљиваца, воде, временских услова…) а овај модел све то испуњава. Кућица се саставља на одређен начин због веће чврстине, боље изолације и веће отпорности на пропуштање воде. Кућица је спојена вијцима. Има укупно осам делова. Кров се не причвршћује него се прави у виду чепа/поклопца да би се могао скинути/отворити ради чишћења кућице. Странице кућица за веће птице су направљене спајањем две даске дрвеним типлама и водоотпорним лепком за дрво.

На дну кућице је пет рупица како би вода која уђе, сакупи се у кућици могла да отекне. Простор на предњој страници између улаза и дна унутар кућице је додатно изгребан како би птице, када дође време, могле лакше да се попну до улаза. Кров је причвршћен за носач кућице шарком како би се могао отворити ради чишћења кућице и има визир изнад предње стране због заштите од грабљивица и кише. Уз помоћ два ексера и парчета жице кров је осигуран да се не отвара нпр. под ударом ветра. Као носач кућице служи летва која је причвршћења за задњу страну кућице и која вири изнад и испод кућице. На деловима летве који вире налази се пар рупица за ексер, вијак или жицу, гуму, све у зависности како и где постављамо кућицу. Због заштите од грабљивица, улаз у кућицу је додатно ојачан дашчицом која је постављена око улаза. Улаз се ставља високо како би кућица била што дубља, са што већим корисним простором, да птићи не би испали из кућиће и као додатна заштита од грабљивица.

Кућица за мање птице је са улазом пречника 35 мм. Њу би могли да настане: врапци (пољски, покућар/обични/домаћи), сенице (велика, јелова, ћубаста/кукмаста, црноглава/сива, планинска, плава/плаветна), мухарице/муварице (беловрата/црнобела), црвенрепке (обична/шумска), црвендаћи, бргљези/пузавци, плиске/пастирице, детлићи (мали), вијоглави, царићи.

Кућица за веће птице је са улазом пречника 60 мм. Њу би могли да настане: чворци (обични), ћукови, детлићи (велики, црвеноглави, средњи), жуне (сива, зелена), вијоглави, врапци (покућар/обични/домаћи), сенице (велика, јелова), мухарице/муварице (сива), црвенрепке (шумска/обична, црна), бргљези/пузавци.

Када птице заузму кућицу, немојте их узнемиравати. Посматрајте их са пристојне удаљености. Ако кућица остане празна дуже од две године, онда је треба преместити. У кућицу не стављамо храну јер није намењена за храњење птица. За ту намену постоје хранилице за птице.

Постављање кућице за птице

postavljanje-kucice-za-ptice
Положај у ком се поставља кућица за птице

Кућице могу да се поставе на неку мотку или стуб, да се фиксирају на стабло или фасаду и да висе на некој сајли. Могу се благо нагнути према напред како би вода боље отицала са крова и како би умањили могућност да киша пада кроз улаз у кућицу.

Кућицу на стабло можете да причврстите на више начина. Носачи се монтирају на задњу или бочне стране кућице. Уз помоћ шрафа или ексера причвршћујемо кућицу на стабло. Приликом укивања ексера пожељно је потурити неку подлошку (нпр. коцке од водоотпорних еко плоча) како не би дошло до спадања са ексера кад отрули дрво око ексера. Можемо је причврстити и око стабла жицом или унутрашњом гумом од бицикла. На полеђину кућице поставити летву која ће вирити по 10 цм са горње и доње стране, и на тим местима је прикуцати за стабло. Перфорираном алуминијумском траком фиксираном на задњу страну кућице са два шрафа и матицама. Перфорирана трака ће обухватити стабло, а крајеве ћемо спојити уз помоћ машинског шрафа и једне матице. Предност треба дати решењима која не оштећују стабло.

При постављању кућице треба обратити пажњу на одређене параметре: место (локација), годишње доба, висина од земље, положај у односу на стране света, окружење (бујност вегетације, присуство могућих грабљиваца, посећеност простора од стране људи и присуство природних дупљи)… Нешто је универзално, а нешто зависи од врсте птице. Од окружења у којем постављамо кућицу, у многоме зависи да ли ће се и која ће се птица населити у кућици.

Најбоље време за постављање кућица је од октобра до марта. Треба обратити пажњу да улаз у кућицу није окренут ка директном сунцу због опасности од прегревања (да је кућица у хладовини, у супротном отвор окрените између севера и југоистока како би остала у сенци током поподневних сати) или правцу најчешћих ветрова (да кућица не буде на удару ветра), да су постављене на безбедној висини, да птице имају чист видик приликом улетања и излетања тј. слободан приступ улазу у кућицу. Дрвеће и друго растиње у околини кућице за птице од велике је важности за гнездеће парове и њихове младе. Вегетација штити гнездо од грабљиваца и нуди природну заштиту од јаког сунца и високих температура које могу угрозити птице. Кућице не би требало постављати близу хранилица да птице на хранилицама не би узнемиравале птице које се гнезде.

Пример постављања кућица у врт површине 500 м2: могуће је поставити пет кућица за сенице: по једну у сваки угао и једну у средини врта, док је у врт површине 1000 м2 могуће поставити девет кућица: по једну кућицу у сваки угао, по једну на сваку страницу и једну у средини врта.

Ако планирате поставити већи број кућица тада се обавезно саветујте са стручњаком орнитологом. Постављање већег броја кућица може утицати на бројност птица на том подручју, зато је важно водити рачуна да постављање већег броја кућица за једну врсту не угрози опстанак друге врсте која борави на том подручју.

Сенице: Кућица се може поставити на стабло у башти, воћњаку, парку, дрвореду, тамо где има вегетације која ће птицама послужити као склониште од грабљивица. 2-5 м изнад земље. Сенице могу бити веома агресивне, и у једној башти не треба поставити две кућице за сенице.

Врапци: радо бораве уз људе, па се кућица може поставити у непосредној близини кућа, стамбених зграда, викендица или економских објеката или на саме објекте испод надстрешнице; на усамљена стабла, у баште, паркове и воћњаке на висину од најмање 2 м. Кућице се могу поставити једна крај друге, али даље од гнезда ласта. Врабац покућар тражи слободан летни коридор пред кућицом на већој висини 3-4 м.

Мухарице: траже заклон густог жбуња и мању висину 1,5-3 м.

Црвендаћ: кућица се поставља у шумарке, гајеве, паркове са густим шипражјем, у баште, на висину око 2 метра. Размак треба да буде бар 30 м између кућица.

Црвенрепке, бргљези, мали детлићи: кућица се поставља на висину од 2 до 4 метра.

Вијоглави: кућица се поставља на висину од 3 до 6 метара.

Царићи: кућица се поставља на висину од 1 до 2 метра.

У парковима је пожељно постављати кућице на већу висину изнад 2 метра како би биле теже доступне.

Заштита кућице за птице

Дрво у различитим временским условима „ради“, шири се и скупља, што доводи до пуцања дрвета. Могу се (не и морају) спољне странице кућице (не и унутрашњост улаза) заштити фарбом у бојама природе која је окружује (тамно зелена, нијансе сиве, смеђа/браон боја) или безбојним лаком, лазуром како би кућицу заштитили од утицаја временских услова, у две/три руке (прва рука основни заштитни премаз, друга/трећа рука завршни премаз). Најбоље је одабрити неки нетоксичан премаз, на бази воде или уља (ланено уље, фирнис), који се одликује дуготрајношћу, еластичношћу и отпорношћу на атмосферске услове (који се понаша исто као и дрво, када је хладно скупља се, а када је топло шири се, што доводи до тога да премаз прати кретање дрвета; не пуца и не љушти се). Треба водити рачуна да се не постављају свеже офарбане кућице јер мирис боје или лака смета птицама. Кад се потпуно изгуби мирис фарбе поставити кућицу.

Кућицу не треба фарбати у једну или у више дречавих/светлих/јарких боја, јер такве кућице су упадљиве и могу привући грабљивице тј. грабљивице ће их лакше уочити. Са друге стране птице, за које су прављене кућице, ће уплашити те ће их избегавати, али може се десити да се у неке и уселе. И једно запажање: Можда ће те видети кућице офарбане у тамно плаву, тамно црвену или црну боју и да су насељене.

Кров кућице можете прекрити лимом или шиндром, теголом.

Грабљивци који нападају кућице и њихове становнике су мачке, веверице, мишеви, куне, ласице, те птице попут детлића, копца, свраке, сојке, вране, итд. За заштиту од грабљивица праве се и постављају препреке за грабљивце како би им отежали или онемогућили прилаз кућици.

Заштитни појасеви: бодљикава жица или трновите гранчице руже изнад и испод кућице, комад лима ширине најмање 25 цм који се обавије око стабла дрвета и причврсти жицом онемогућавају грабљивцима да се пењу на дрво на коме се налази кућица. Кров треба да је неудобан, јер мачка зна да чека на крову као што то ради испред мишије рупе. Забијање ексера на кров кућице. Покривање крова трњем или бодљикавом жицом. Додатно причвршћивање крова уз помоћ ексера и жице (нпр. у кров и бочну страну се закуцају ексери који се повежу жицом), помоћу кожне или гумене траке (нпр. стари опасач, унутрашња гума од аутомобила/бицикла или уздуж пресечено баштенско црево). Постављањем металног лима око улаза у кућицу. Постављање тунела од цеви дужине 5 до 8 цм на улазу у кућицу. Постављање кућице на стуб од глатког метала, а не од дрвета.

Одржавање кућице за птице

Кућицу треба очистити у октобру-новембру сваке године. Старо гнездо избацити и спалити. Очистити кућицу изнутра и дезинфиковати поливањем кључале воде како би се убили паразити. Не користити друга средства за дезинфекцију. Када се добро осуши вратити кућицу на место и убацити у њу дрвене пиљевине (да не буде преситна и не прекрупна) како би станарима кућице било топлије преко зиме. При чишћењу обавезно користити заштине рукавице, наочаре и маску. Кућицу, по потреби, треба учврстити и обавити поправке или је заменити новом.

Удружења која се баве заштитом птица

Ако планирате да правите кућиће за птице, да организујете акције постављања, претходно се обратите стручњацима за савет. Можете добити информације да ли је у току нека акција у коју можете да се укључите. Ако правите акцију на локалу могу вам дати савете за које птице да правите кућице, како и где их поставити и сл. Рад Удружења можете подржати чланством, донацијама, куповином производа.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (pticesrbije.rs),
Удружење љубитеља природе “Рипариа” (riparia.org.rs),
Лига за орнитолошку акцију Србије (ptica.org),
Фондација за заштиту птица грабљивица (vulture.org.rs).

Ово је само део информација, о овој занимљивој теми, које Вам преносимо. Како би потпуније сагледали тему, више информација, молимо Вас, потражите у стручној литератури, на провереним изворима на интернету или у разговору са стручњацима у овој области.

Можете посетити и наш сајт https://zeljko.popivoda.com/tag/kucice-za-ptice где можете прочитати занимљиве текстове и сазнати по још коју информацију на тему Кућица за птице.

Хвала.

Преузмите летак.

Прочитајте још текстова са блога на тему кућице за птице.

Првобитни текст објављен: 06.12.2021. Освежен: 21.08.2022.