Кућица за птице

У наставку текст са летка који делим уз кућице за птице које правим. 🙂

Птице

Птице у дворишту су део локалног екосистема, и као такве на више начина могу позитивно утицати на животну средину. Због своје улоге у ланцу исхране, већина птица које живе у нашим крајевима корисне су пољопривреди и шумарству. Одређене врсте птица које се хране семенкама изузетно су корисне за природно сузбијање корова. Врсте птица које се хране инсектима могу прочистити двориште од великог броја комараца, мува, биљних ваши, пужева и других нежељених гостију. Уз птице које се хране инсектима, велику улогу у очувању наше животне средине, а нарочито наших пољопривредних газдинстава имају птице грабљивице попут сова, соколова, мишара и еја. Ове птице током целе године лове глодаре који често могу нанети велику штету усевима.

Корист од птица је очигледна, јер се заједничким деловањем човека и птица смањује употреба пестицида, загађивање тла, воде и ваздуха, чува се околина и природна станишта и подстичу природни механизми регулације. У склопу биолошких мера заштите требали би да стварамо погодне услове за развој корисних птица.

Зашто су птицама потребне кућице?

У Србији се у дупљама старих стабала гнезди више од 40 врста птица. Оне се називају дупљашице. Услед вековног смањивања површина под шумама, ове врсте губе станишта. У парковима, шумама редовно се секу стара, шупља и оштећена стабла. Са друге стране, у производњи дрвета, секу се релативно млада стабла која не стижу да развију природне дупље. Тако да је све мање места за гнежђење птица дупљашица.

Кућице за птице су одлична замена за природне дупље у дрвету. Осим што их користе за гнежђење, током зиме један број птица користи их и као склоништа. Прављењем и постављањем кућица за птице у великој мери можемо помоћи птицама дупљашицама.

Кућица за птице

Кућица мора бити примамљива за птице, а не да их уплаши. Да личи на њихово природно станиште. Правимо је од дрвених дасака пошто је дрво природан материјал и добар изолатор. Уместо дрвета, можемо користити и тзв. еко-плоче „Фепло“. Постоји више модела кућица, а димензије кућица и самог отвора кућице зависе од врсте птице којој су намењене. Пред Вама је модел кућице за птице који је један од најзаступљенијих, уз то је практичан и једноставан. Постоје неки основни параметри које треба испоштовати због функционалности кућице (комфор, изолација, хигијена, чврстоћа, безбедност, заштита од грабљиваца, воде, временских услова…) а овај модел све то испуњава. Кућица се саставља на одређен начин због веће чврстине, боље изолације и веће отпорности на пропуштање воде. Има укупно осам делова. Кров се не причвршћује него се прави у виду чепа да би се могао скинути ради чишћења кућице. Ову кућицу за птице могли би да настане врабци, сенице, црвенрепке, бргљези, мухарице, слепи мишеви. Када птице заузму кућицу, немојте их узнемиравати. У кућицу не стављамо храну јер није намењена за храњење птица. За ту намену постоје хранилице за птице.

Постављање кућице за птице

Кућице могу да се поставе на неку мотку или стуб, да се фиксирају на стабло или фасаду и да висе на некој сајли. Може се мало нагнути према напред. Кућицу на стабло можете да причврстите на више начина. Носачи се монтирају на задњу или бочне стране кућице. Уз помоћ шрафа или ексера причвршћујемо кућицу на стабло. Можемо је причврстити и око стабла жицом или унутрашњом гумом од бицикла. На полеђину кућице поставити летву која ће вирити по 10 цм са горње и доње стране, и на тим местима је прикуцати за стабло. Перфорираном алуминијумском траком фиксираном на задњу страну кућице са два шрафа и матицама. Перфорирана трака ће обухватити стабло, а крајеве ћемо спојити уз помоћ машинског шрафа и једне матице. Предност треба дати решењима која не оштећују стабло.

При постављању кућице треба обартити пажњу на одређене параметре: место (локација), годишње доба, висина од земље, положај у односу на стране света, окружење (бујност вегетације, присуство могућих грабљиваца, посећеност простора од стране људи и присуство природних дупљи)… Нешто је универзално, а нешто зависи од врсте птице. Најбоље време за постављање кућица је од октобра до марта. Треба обратити пажњу да улаз у кућицу није окренут ка директном сунцу због опасности од прегревања (да је кућица у хладовини, у супротном отвор окрените између севера и југоистока како би остала у сенци током поподневних сати) или правцу најчешћих ветрова (да кућица не буде на удару ветра), да су постављене на безбедној висини, да птице имају чист видик приликом улетања и излетања тј. слободан приступ улазу у кућицу. Дрвеће и друго растиње у околини кућице за птице од велике је важности за гнездеће парове и њихове младе. Вегетација штити гнездо од грабљиваца и нуди природну заштиту од јаког сунца и високих температура које могу угрозити птице.

Сенице: Кућица се може поставити на стабло у башти, воћњаку, парку, дрвореду, тамо где има вегетације која ће птицама послужити као склониште од грабљивица. 2-5 м изнад земље. Сенице могу бити веома агресивне, и у једној башти не треба поставити две кућице за сенице.

Врабци: радо бораве уз људе, па се кућица може поставити у непосредној близини кућа, стамбених зграда, викендица или економских објеката или на саме објекте испод надстрешнице; на усамљена стабла, у баште, паркове и воћњаке на висину од најмање 2 м. Кућице за врапце могу се поставити једна крај друге, али даље од гнезда ласта. Врабац покућар тражи слободан летни коридор пред кућицом на већој висини 3-4 м.

Мухарице: траже заклон густог жбуња и мању висину 1,5-3 м.

Црвендаћ: кућица се поставља у шумарке, гајеве, паркове са густим шипражјем, у баште, на висину око 2 метра. Размак треба да буде бар 30 м између кућица.

Заштита кућице за птице

Могу се (не и морају) спољне странице кућице (не и унутрашњост улаза) заштити фарбом у бојама природе која је окружује (тамно зелена, нијансе сиве, смеђа боја) или садолином (безбојним лаком) како би кућицу заштитили од утицаја временских услова. Кад се потпуно изгуби мирис фарбе поставити кућицу. Најбоље је одабрити неки нетоксичан премаз, на бази воде или уља (ланено уље, фирнис).

Грабљивци који нападају кућице и њихове становнике су мачке, веверице, мишеви, куне, ласице, те птице попут детлића, копца, свраке, сојке, вране, итд. За заштиту од грабљивица праве се и постављају препреке за грабљивце како би им отежали или онемогућили прилаз кућици.

Заштитни појасеви: бодљикава жица или трновите гранчице руже изнад и испод кућице, комад лима ширине најмање 25 цм који се обавије око стабла дрвета и причврсти жицом онемогућавају грабљивцима да се пењу на дрво на коме се налази кућица. Забијање ексера на кров кућице. Додатно причвршћивање крова уз помоћ ексера и жице (нпр. у кров и бочну страну се закуцају ексери који се повежу жицом). Постављање тунела од цеви дужине 5 до 8 цм на улазу у кућицу. Постављање кућице на стуб од глатког метала, а не од дрвета.

Одржавање кућице за птице

Кућицу треба очистити у октобру-новембру сваке године. Старо гнездо избацити и спалити. Очистити кућицу изнутра и дезинфиковати поливањем кључале воде како би се убили паразити. Не користити друга средства за дезинфекцију. Када се добро осуши вратити кућицу на место и убацити у њу дрвене пиљевине (да не буде преситна и не прекрупна) како би станарима кућице било топлије преко зиме. При чишћењу обавезно користити заштине рукавице. Кућицу, по потреби, треба учврстити и обавити поправке или је заменити новом.

Удружења која се баве заштитом птица

Ако планирате да правите кућиће за птице, да организујете акције постављања, претходно се обратите стручњацима за савет. Можете добити информације да ли је у току нека акција у коју можете да се укључите. Ако правите акцију на локалу могу вам дати савете за које птице да правите кућице, како и где их поставити и сл. Рад Удружења можете подржати чланством, донацијама, куповином производа.

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (pticesrbije.rs),
Удружење љубитеља природе “Рипариа” (riparia.org.rs),
Лига за орнитолошку акцију Србије (ptica.org),
Фондација за заштиту птица грабљивица (vulture.org.rs).

Ово је само део информација, о овој занимљивој теми, које Вам преносимо. Како би потпуније сагледали тему, више информација, молимо Вас, потражите у стручној литератури, на провереним изворима на интернету или у разговору са стручњацима у овој области. Хвала.

Преузмите летак.

Прочитајте још текстова са блога на тему кућица за птице: