Сигурни кораци малог пингвина

Наслов: СИГУРНИ КОРАЦИ МАЛОГ ПИНГВИНА, Запловите у свет рачунара и слободног софтвера
Врста публикације: Електронска књига
Аутор: Александар Станисављевић
Издање/Година: 1/2011
Страна: 208
Ниво: Почетни

Ова књига је намењена свима онима који желе да стекну основна знања из области рачунара, слободног софтвера и Убунту Линукс оперативног система. Довољно је само да имају приступ рачунару, ову књигу у електронском облику испред себе, да умеју да читају и пишу, и да желе да уче.

Ова књига представља резултат једног пројекта кога сам на сопствену иницијативу лично покренуо. Чланови пројектног тима су својим рецензијама пробних верзија пројекта и конструктивним предлозима у току израде пројекта, значајно допринели побољшању квалитета ове електронске књиге и у то име им се свима најискреније захваљујем. Читав пројекат се одвијао тако што су чланови пројектног тима сарађивали искључиво путем интернета, у почетку коришћењем система приватних порука на Убунту форуму Србије, а касније и отвореном комуникацијом у новој теми такође на Убунту форуму Србије.

Пројекат има за циљ да позитивно утиче на унапређење знања из области рачунара код свих читалаца књиге, а првенствено је намењен апсолутним почетницима у области рачунарства. Дакле, онима који немају никакво предзнање из области рачунарства, који никада нису ни имали рачунар (а сада су га први пут купили), и на крају, онима који никада нису ни чули за рачунаре, па су се одједном (из чиста мира), сусрели са њима (било да су их добили на поклон, или имају ту срећу да их од датог тренутка повремено користе). (Дати тренутак представља онај тренутак када је дата особа чула, или почела да чита пројекат у облику електронске књиге). Дакле, то је циљна група читалаца ове књиге, без обзира колико ти читаоци имају година, битно је само да знају да читају и пишу, и да желе да заплове у свет компјутера.

Пројекат није замишљен као упутство које у најкраћим и недвосмисленим цртама објашњава конкретан проблем, па га тако немојте ни посматрати.

У овој електронској књизи су у великој мери коришћени хиперлинкови, како би разумевање садржине књиге било што лакше. Хиперлинкове (о којима ће касније бити више речи), можете да схватите као специфичне „одскочне даске“ помоћу којих „скачете“ са једног на други крај ове електронске књиге, или на неку адресу на интернету. Хиперлинк обично представља текст који је подвучен плавом бојом, мада и не мора да буде тако. Када доведете курсор на тај подвучени текст, курсор ће се из облика стрелице, претворити у облик десне шаке са свим скупљеним прстима, осим кажипрста који је испружен, па тада можете кликнути на тај подвучен текст, након чега ћете бити „одбачени“ на унапред задату локацију.

Октобра 2011. године

Александар Станисављевић

[извор]