Gentoo приручник

Преводилачки тим ЛУГоНСа је превео Gentoo приручник (Gentoo handbook).

Циљ Gentoo приручника је да направи свеобухватан документ који описује сваки могући аспект Gentoo Linux-а. Он повезује већ постојећа упутства у једну књигу, циљајући одређену архитектуру, тако да се цео документ може употребити као једини ресурс за инсталирање и администрирање Gentoo Linux-а.

Многи делови различитих Gentoo приручника (различитих по архитектури) су умножени у свим приручницима (заправо, написани су једном, а затим дуплирани аутоматски) са циљем да се опште информације и квалитет документације одрже истима.

Gentoo је брза, модерна метадистрибуција чистог и флексибилног дизајна. Изграђен је на слободном софтверу и не крије шта се налази “испод хаубе”. Portage, пакет за одржавање система, који Gentoo користи, писан је у Python-у, што значи да лако и једноставно можете да видите и модификујете изворни код. Gentoo-ов систем пакета користи изворни код (подршка за прекомпајлиране пакете је такође укључена) и конфигурација се одвија кроз регуларне текст датотеке. Другим речима, отворен је за све могућности.

[извор] [извор]