Ubuntu Linux

Ubuntu је популарна дистрибуција слободног оперативног система GNU/Linux, која ставља акценат на лакоћу употребе, брзину рада и стабилност. Ubuntu је једна од најраширенијих и најприхваћенијих Linux дистрибуција. Назив дистрибуције потиче од афричке идеологије убунту што отприлике значи „хуманост према другима“.

У питању је свеобухватан оперативни систем уз ког се достављају програми који омогућавају рад у свим сферама. Ubuntu тежи да коришћењем једино слободног софтвера просечном кориснику обезбеди истовремено ажуран и стабилан оперативни систем. Ubuntu-ови програми су слободни и отвореног кода, тако да их можете делити коме желите и колико желите. Ubuntu са подразумеваним софтвером ће задовољити све који користе канцеларијске апликације, приступају интернету, воле да погледају неки филм и да слушају музику, те да се понекад поиграју. Ubuntu долази са пуном подршком и разноразним сервисима доступним широм света.

На интернету ћете наћи велики број блогова, сајтова, форума… посвећених Ubuntu-у, на којима се налази огромна документација која ће вам помоћи да боље упознате Ubuntu, остварите своје жеље, решите проблеме у раду система и програма…

Прво издање Ubuntu-а је угледало светлост дана 20. октобра 2004. године. Свако издање има кодно име и број верзије на основу године и месеца издавања. Ubuntu LTS (Long Time Support) издања долазе са дугорочном подршком у трајању од 5 година. Ubuntu се активно развија и нова, унапређена издања се појављују редовно на сваких шест месеци. Можете га испробати (и користити) и без инсталације на хард диск, а можете га и инсталирати упоредо са постојећим оперативним системима које имате на рачунару.

Једна од занимљивих опција у Ubuntu-у је Dash, место за проналажење и претраживање садржаја, апликација, информација итд. како на рачунару тако и на интернету. Око ове опције on-line/удаљене претрага из Dash-а је било доста спорења. Оваква могућност претраге је доступна од издања 12.10. и саставни је део сваке наредне верзије Ubuntu-a. У издањима 12.10, 13.04, 13.10 и 14.04 претрага је подразумевано укључена и може се искључити у подешавањима, а од издања 14.10 је подразумевано искључена и може се укључити у подешавањима. За мало више информација на ову тему можете прочитати текст о сајту Fix Ubuntu.

Системски захтеви

Напомена да ово нису званични већ подаци корисника, тако да су могућа одређена одступања.

Минимални:

  • Процесор: 2 Ghz
  • Радна меморија: 1 GB
  • Графичка карта: 256 MB
  • Слободан простор на хард диску: 10 GB

Препоручени:

  • Процесор: Dual Core
  • Радна меморија: 2 GB
  • Графичка карта: 512 MB
  • Слободан простор на хард диску: 20 GB

Програми

Прибор: Archive Manager, Backups, Calculator, Contacts, Font viewer, Passwords and Keys, Screenshot, Terminal, gEdit.

Игре: Mines, Sudoku, AisleRiot Solitaire, Mahjongg.

Графика: Shotwell Photo Manager, LibreOffice Draw, Simple Scan, Image Viewer, Photo Lens.

Интернет: Desktop Sharing, Thunderbird Mail, Firefox, Transmission, Empathy IM, Remmina Remote Desktop Client.

Канцеларија: LibreOffice, Document Viewer.

Мултимедија: Videos, Rhythmbox Music Player, Cheese Webcam Booth, Brasero Disc Burner.

Системски алати/Подешавања: Програми за управљање, подешавање, ажурирање, надгледање система и програма, инсталирање програма, управљање периферијама, претрагу фајлова и фолдера…

Изглед

Више галерија са снимцима екрана можете наћи на вебсајту Linux screenshots.

Преузимање

Ubuntu је доступан бесплатно за преузимање преко Ubuntu вебсајта. Ubuntu је слободан, бесплатан и легалан за употребу и дељење, како код куће, тако и на послу.

Приручници

Књига Александра Станисављевића: Сигурни кораци малог пингвина.

Заједница

За све кориснике Ubuntu-а и његових деривата ту је Званична Ubuntu-ова локална заједница у Србији.

Ubuntu LoCo Србија је званични Ubuntu-ов локални тим за Србију. Ubuntu LoCo (скраћеница од Local Community — локална заједница) представља званични пројекат организовања корисника и љубитеља ове дистрибуције широм света у локалне заједнице.

Циљеви LoCo заједница јесу промоција Ubuntu-a, пружање помоћи заинтересованим корисницима и организовање акција и пројеката везаних за популаризацију ове дистрибуције. Уколико желите да се прикључите или помогнете рад заједнице на било који начин, можете их контактирати и/или се придружити заједници на форуму и/или ирц каналу.

Једна од мисија Заједнице јесте и пружање подршке у решавању проблема у функционисању система и програма на које можете наићи у коришћењу Ubuntu-а и његових деривата. Главна адреса за подршку је Форум Заједнице.

Ту су и незаобилазне Вики странице са упуствима и Планета.

Линкови