Fix Ubuntu

Fix Ubuntu је назив веома једноставног сајта на коме ћете наћи упуство како да искључите, за многе, спорну on-line/удаљену претрагу из Dash-а где се термини претраге (успут и још неки подаци) шаљу Canonical-у, а он даље прослеђује трећим лицима тј. компанијама итд. итд., око које се дигла велика прашина. Аутор сајта је Micah Lee.

Да би вам било јасније о чему се ради и шта неки мисле на ову тему прочитајте:

Претрагом интернета наћи ћете још много текстова и расправа pro et contra на ову тему.

Оваква могућност претраге је доступна од издања 12.10. и саставни је део сваке наредне верзије Ubuntu-a. У издањима 12.10, 13.04, 13.10 и 14.04 претрага је подразумевано укључена, а од издања 14.10 биће подразумевано искључена.

Поред великих притисака са разних страна Canonical је остао у својој намери. Идеја око претраге и није толико лоша, многим корисницима ће и користити, али међутим ипак остаје забринутост за нарушавање приватности корисника.

Canonical не жели да укине/уклони спорну претрагу, не жели ни да је учини подразумевано искљученом већ улаже доста напора у њено даље развијање, проширивање новим опцијама и усавршавање. Ипак, постоји опција у системским подешавањима у Панелу за контролу приватноси (Privacy control panel) за искључивање on-line претраге.

Ubuntu 12.04 је LTS издање за који подршка истиче априла 2017. Ubuntu 12.04 LTS нема овакву уграђену опцију за претрагу из Dash-а. Зато ако користите Ubuntu 12.04 LTS нећете имати потребу за Fix Ubuntu сајтом. Такође сајт Fix Ubuntu вам неће бити потребан ако желите да користите овакав начин претраге с тим што ћете морати да пређете на неко новије издање Ubuntu-а где таква претрага и постоји, а то се односи на Ubuntu 12.10 и сва даља издања.

Ако желите да користите најновија издања, а нисте задовољни опцијом искључивања on-line претраге у системским подешавањима Ubuntu-а онда је Fix Ubuntu прави сајт за вас.

Неки би рекли: Зашто бих уопште користио Ubuntu кад има других дистроа? Може и тако, нпр. прећи на неки од Ubuntu-ових деривата, Lubuntu. Ипак, остаје чињеница да је Ubuntu добар оперативни систем, прилагођен почетницима и посебно значајан јер су многе популарне дистрибуције засноване управо на њему. Такође, има јако добру подршку у виду Форума Ubuntu-ове заједнице у Србији. Што је итекако значајно за све кориснике, а посебно за почетнике.

*

Већ неко време не користим Ubuntu (користио сам Ubuntu 12.04), тренутно сам на Lubuntu-у (LXLE), али пишем овај чланак јер мислим да сам остао дужан за овај чланак посетиоцима, читаоцима блога као и свима које сам мотивисао да пређу на GNU/Linux, на Ubuntu.

А о томе зашто тренутно не користим Ubuntu већ Lubuntu (LXLE) неком другом приликом, али одмах да вам кажем да није због горе поменуте претраге. 🙂 А дотле, можда извучете закључак читајући овај блогу или/и Lubuntu Србија и Ловћенац LUG сајт. 😉

Није тестирано. Верујемо аутору на реч. 🙂