Донирајте рачунар

Два слична/иста пројекта 🙂

#ZrUP

У жељи да дружење са социјалне мреже пренесемо у како би то ми твитераши рекли „RL“ (real life), окупили смо се и решили да то и остваримо путем јединственог искуства које смо скромно назвали #ZrUP. Ко смо ми? Група младих ентузијаста, сачињена од појединаца из различитих сфера занимања и погледа на свет што нас чини добитном комбинацијом за организацију оваквог догађаја. Нећемо се појединачно представљати. Ми смо тим који тежи да кроз низ оваквих окупљања развије свест омладине, а и старијих, о социјалним мрежама и приближи их истим и да уз иницијативу могу нешто да постигну. Жеља нам је да и сам град Зрењанин буде на добитку нашим деловањем као својеврсних промотера града. Надамо се да ћемо вам свако следеће окупљање бити све оригиналнији и привући што већи број твитераша.

Пројекат „Рачунар на дар“

Уколико имате стари рачунар или неки део рачунара који Вам не треба, молимо Вас да нам донирате. Ми од ваших делова који Вам нису потребни, склапамо рачунаре и поклањамо онима који нису у могућности да себи приуште најосновнији рачунар за рад.

Са пристиглим деловима поступамо на следећи начин: Проверавамо исправност; Дајемо потврду донатору да нам је донирао део; Постављамо донирани део у одређени рачунар.

На свим рачунарима инсталирано Linux оперативни систем, наравно у зависности од конфигурације само рачунара бирамо Linux дистрибуцију коју користимо. (углавном је то Lubuntu)

Следећи делови за рачунар нам требају: кућишта, монитори, матичне плоче, рам меморија, графичке картице, хард дискови, напајања, каблови.

Захваљујемо се досадашњим донаторима. Искрено се надамо да ћемо наићи на још пуно добрих људи који ће желети да донирају своје делове за рачунар, које не користе.

Аутор и координатор пројекта je Горан Врбашки, а за евентуална питања, предлоге и сугестије пишите на kontakt@zrup.rs.

Ловћенац LUG

Група корисника GNU/Linux оперативних система у Ловћенцу je 16.02.2010. покренут као пројекат популаризације, промоције Слободног софтвера у локалу а од Дана слободе софтвера, тачније од 21.09.2013. пројекат је прерастао у заједницу.

Основна идеја иза Слободног софтвера је да људско знање треба да буде отворено и доступно свима. У складу са тим циљ наше заједнице је да промовишемо GNU/Linux и Слободан софтвер уопште са посебним освртом на едукацију грађана кроз предавања, радионице, пројекте… Ово је наш скромни допринос GNU/Linux заједници и популаризацији Слободног софтвера.

Ловћенац LUG спроводи акцију прикупљања половних/старих делова или/и целих рачунара и састављања употребљивих рачунара на којима ће се вртети одговарајући GNU/Linux оперативни системи (Lubuntu, Puppy…). На линку http://goo.gl/Hv0DJX можете погледати тренутно стање хардвера, односно видети шта недостаје како би се рачунари комплетирали. Конфигурације рачунара погледајте на линку http://goo.gl/2WHzmE. План је да се, ако то услови дозволе, отвори ХакЛаб. Међутим, ако до тога не дође, у неком разумном року, рачунари ће бити поклоњени онима који не могу себи да приуште рачунар услед лоше материјалне ситуације, што је и била првобитна замисао ове акције.

Позивамо све, који имају жељу и могућност, да помогну акцију и донирају делове рачунара или целе рачунаре који им нису више потребни. Можете нам писати на мејл.

Захваљујемо се свим досадашњим и будућим донаторима.
Хвала!