Debian GNU/Linux

Debian Пројекат је удружење појединаца који су поставили за циљ стварање слободног оперативног система. Оперативни систем који смо ми створили се зове Debian GNU/Linux, или једноставно скраћено, Debian.

Оперативни систем је скуп основних програма и алата захваљујући којима ваш рачунар ради. У основи оперативног система је кернел. То је најтемељнији део на рачунару јер обавља основно одржавање и омогућава вам покретање других програма. Debian системи тренутно користе Linux кернел. У питању је комад слободног софтвера којег је зачео Linus Torvalds, сада подржан од више хиљада програмера широм света.

Ипак, ради се и на Debian-у за друге кернеле, примарно за Hurd. Hurd је збирка послужитеља који раде поврх микрокернела (као што је Mach) како би имплементирали разне могућности. Hurd је слободан софтвер проистекао из GNU пројекта.

Debian GNU/Linux пружа више него чист оперативни систем, јер долази са више од 29000 пакета, већ компајлираних програма, упакованих у формат за лаку инсталацију на ваш рачунар. Наравно, сви они су слободни.

Све то је бесплатно?

Можда се питате: зашто би људи трошили сате свог времена на писање програма, њихово пажљиво паковање, а затим све то поклањали? Одговори су различити као и људи који придоносе. Предузећа, такође, помажу у одржавању слободног софтвера како би њихова реч значила нешто у његовом развоју.

Иако Debian верује у слободни софтвер, има случајева где људи желе или морају на свој рачунар инсталирати неслободни програм. Кад год је могуће, Debian ће то подржавати.

Debian је започео Ian Murdock у августу 1993., као нову дистрибуцију која ће се радити отворено, у духу Linux-a и GNU-а. Debian је замишљен као нешто што ће се стварати пажљиво и савесно, и одржавати и подржавати са сличном брижношћу. Почео је као мала, уско повезана група Free Software хакера, и поступно нарастао у велику, добро организовану заједницу програмера и корисника.

Будући да су многи људи питали, Дебиан се изговара као `DEB-ian’. Долази од имена оснивача Debian-а, Ian Murdockа, и његове супруге, Debre.

Који је хардвер подржан?

Debian ће радити на готово свим десктоп рачунарима, укључујући већину старијих модела. Свако ново издање Debian-а подржава већи број рачунарских архитектура. Потпун попис тренутно подржаних погледајте у документацији за стабилно издање.

Подржан је скоро сав уобичајен хардвер. Ако се желите уверити да су сви уређаји спојени на ваш рачунар подржани, проверите Linux Hardware Compatibility HOWTO.

Постоји неколико компанија које отежавају подршку необјављивањем спецификација свог хардвера. То значи да можда нећете моћи користити њихов хардвер с GNU/Linux-ом. Неке фирме издају неслободне управљачке програме, али то је проблем зато што би компанија могла касније пропасти или престати подржавати ваш хардвер. Ми препоручујемо да купујете само хардвер произвођача који испоручују слободне управљачке програме за своје производе.

Како добити подршку?

Помоћ можете добити читањем документације која је доступна и на web страницама и у пакетима које можете инсталирати на ваш систем. Можете нас и контактирати путем дописних листа или користећи IRC.

Debian ствара скоро хиљаду активних програмера разбацаних по свету који то добровољно раде у своје слободно време. Ретки су се програмери лично срели. Комуницира се највише е-поштом (дописне листе на lists.debian.org) и IRC-ом (#debian канал на irc.debian.org).

Debian Пројекат има пажљиво организовану структуру. За више информација о томе како Debian изгледа изнутра, слободно прегледајте кутак за програмере.

Ко користи Debian?

Иако нема прецизних статистика (јер Debian не захева од корисника да се региструју), постоје снажни докази да Debian користи велики број организација, великих и малих, као и више хиљада индивидуалних особа. Погледајте нашу Ко користи Дебиан? страницу за попис организација високог профила које су послале кратке описе тога како и зашто користе Debian.

Издања Debian-а

У Debian-у се увек активно одржавају барем три издања: „stable“, „testing“ и „unstable“.

Stable дистрибуција садржи последњу службено објављену дистрибуцију Debian-а. Ово је издање Debian-а за коришћење у послу, оно чија употреба се примарно препоручује. Тренутна stable дистрибуција Debian-а је верзија 7, кодног имена Wheezy. Објављена је 4. маја 2013.

Testing дистрибуција садржи пакете који још нису примљени у стабле издање, али су у реду за то (чекају). Главна предност коришћења ове дистрибуције је да она садржи новије верзије софтвера. Погледајте Debian FAQ за више информација о томе што је testing и како она постаје stable. Тренутна testing дистрибуција је Jessie.

Unstable дистрибуција је поприште активног развоја Debian-а. На њој обично раде програмери и они који воле живети на ивици. Развојна дистрибуција се зове Sid.

*

Преузето са сајта Debian Србија где можете сазнати више о Debian-u. Између осталих, погледајте странице: